IDIOKRATIJA

Njegova najveća greška do sada?

Ukrajina je postala daleko najveći primalac američke strane pomoći. To je prvi put da je neka evropska zemlja zauzela prvo mesto otkako je administracija Harija S. Trumana usmerila ogromne sume u obnovu kontinenta kroz Maršalov plan posle Drugog svetskog. U pitanju su milijarde i milijarde dolara pomoći koje bi od neke zemlje napravile silu, ali ostaje pitanje kako će to Ukrajina vratiti? Ništa nije besplatno zar ne? Zelenski je možda dao odgovor na ovo pitanje.

Zelenski se zahvaljuje američkim korporacijama na pomoći, slika iz 23. januara 2022. predstavlja video obraćanje Privrednoj komori.

Zelenski je poslao ljubavno pismo američkim korporacijama, obećavajući „veliki posao“ za Volstrit.

Lider Ukrajine Volodimir Zelenski, kojeg podržava Zapad, poslao je ljubavno pismo američkim kompanijama, u kojem se zahvaljuje „takvim divovima međunarodnog finansijskog i investicionog sveta kao što su BlackRock, JP Morgan i Goldman Sachs“ što su kupili imovinu njegove zemlje.

„Svako može da postane veliki biznis radeći sa Ukrajinom“, namamio je on, tvrdeći da će obnova njegove nacije „biti najveći ekonomski projekat našeg vremena u Evropi“.

 

“Već smo uspeli da privučemo pažnju i ostvarimo saradnju sa gigantima međunarodnog finansijskog i investicionog sveta kao što su Black Rock, J.P. Morgan i Goldman Sachs.

Američki brendovi kao što su Starlink ili Vestinghouse već su postali deo našeg, ukrajinskog, načina.

Vaši briljantni odbrambeni sistemi – kao što su HIMARS ili Bradleis – već ujedinjuju našu istoriju slobode sa vašim preduzećima. Čekamo Patriote. Pažljivo gledamo Abramsa.

Hiljade takvih primera je moguće!

I svako može da postane veliki biznis radeći sa Ukrajinom. U svim sektorima – od naoružanja i odbrane do građevinarstva, od komunikacija do poljoprivrede, od transporta do IT-a, od banaka do medicine.

Verujem da sloboda uvek mora da pobedi. I, pozivam vas da sada radite sa nama.” izjavljivao je Zelenski u govoru.

U septembru 2022, Zelenski je simbolično pozvonio na otvaranje Njujorške berze putem video strima.

Ukrajinski lider je izjavio da je njegova zemlja „otvorena za posao“, sa više od 400 milijardi dolara u „investicionim opcijama“.

Kijevsko ministarstvo ekonomije pokrenulo je program pod nazivom Advantage Ukraine, za koji se pohvalilo da nudi profitabilna „javno-privatna partnerstva, privatizaciju i privatne poduhvate“, uz pomoć „projektnog tima investicionih bankara i istraživača koji podržava USAID“.

Ukrajinska vlada je citirala korporativne rukovodioce u Guglu, Alfabetu i Majkrosoftu, koji su pozvali više zapadnih kompanija da otkupe imovinu zemlje.

Kritičari ovih poteza su ovo okarakterisali kao prodaju zemlje privatnicima za zapada.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je takodje sastanak sa predstavnicima jedne od najvećih investicionih kompanija u SAD i svetu Goldman Saksa: izvršnim potpredsednikom Džonom Rodžersom i ko-šefom Kancelarije za primenjene inovacije i predsednikom za globalne poslove Džaredom Koenom.

Šef države im je zahvalio na poseti Ukrajini u ovom teškom trenutku.

Goldman Sachs je više od investicione banke. Kao jedna od velikih institucija globalnih finansija, kompanija je toliko cenjena zbog svog profesionalizma, pameti i povezanosti, da kada uradi nešto, dobro ili loše, poslovni svet primećuje, ovo nam govori da ima ogromni uticaj u celom svetu, i kada nešto oni poseduju to je to nema više micanja.

Kontroverze

Kontroverze Goldman Saksa su kontroverze oko američke multinacionalne investicione banke Goldman Sachs. Banka i njene aktivnosti izazvale su značajne kontroverze i pravna pitanja širom sveta i predmet su spekulacija o njenoj umešanosti u globalne finansije i politiku. U široko objavljenoj priči u Rolling Stoneu, Met Tajbi je okarakterisao Goldman Saksa kao „veliku vampirsku lignju“ koja sisa novac umesto krvi, navodno inžinjeirajući „svaku veliku tržišnu manipulaciju od Velike depresije.

Goldman je bio oštro kritikovan, posebno nakon finansijske krize 2007–2008, gde su neki tvrdili da je obmanuo svoje investitore i profitirao od kolapsa hipotekarnog tržišta. To vreme — „jedno od najmračnijih poglavlja“ u Goldmanovoj istoriji prema Nju Jork Tajmsu, dovelo je do istrage Kongresa Sjedinjenih Država, Ministarstva pravde Sjedinjenih Država i tužbe američke Komisije za hartije od vrednosti, što je rezultiralo da Goldman plati nagodbu od 550 miliona dolara.

Goldman Sachs je optužen za uzastopno izdavanje istraživačkih izveštaja sa izuzetno naduvanim finansijskim projekcijama za Ekodus Communications, a Goldman Sachs je optužen da je Ekodus dao najviši rejting akcijama iako je Goldman znao da Ekodus ne zaslužuje takvu ocenu.

U izveštaju Citizens for Tak Justice iz 2016. navodi se da „Goldman Sachs izveštava da ima 987 podružnica u ofšor poreskim rajevima, od kojih je 537 na Kajmanskim ostrvima uprkos tome što nema nijednu legitimnu kancelariju u toj zemlji, prema sopstvenoj veb stranici. Grupa je zvanično drži 28,6 milijardi dolara u ofšoru.”

Goldman je kritikovan zbog svoje umešanosti u evropsku krizu državnog duga 2010. godine. Izveštava se da je Goldman Sachs sistematski pomagao grčkoj vladi da prikrije prave činjenice o njenom nacionalnom dugu između 1998. i 2009. godine.

Ovo ne samo da nam govori da oni imaju uticaj u brojnim snažnim zemljama, već da svoj profit gledaju iznad višeg dobra.

Da li su ove kompanije namirisale ogromno bogatstvo Ukrajine sada kada je uništena tamošnja viševekovna veza?

 

Slični postovi

Šta Se Dešava Sa Bajdenom – Pao Pri Ulasku U Avion

Nikola Milnovic

Najveća ERUPCIJA vulkana do sada na ostrvu Sent Vinsent (VIDEO)

Nikola Milnovic

Novo Otkriće: Šta Su Zaista Amerikanci Uništavali ovih dana, NLO?

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija