IDIOKRATIJA
Image default

Makron želi vojsku u Ukrajini

Emanuel Makron je ponovo postavio mačku među golubove. Poznat po sklonosti da izazove debatu među saveznicima u EU i NATO-u, centristički francuski predsednik podigao je obrve ciljajući na dugogodišnji tabu u ratu u Ukrajini: izglede za raspoređivanje zapadnih trupa.

“Danas nema konsenzusa o slanju kopnenih trupa… [ali] ništa ne treba isključiti“, rekao je Makron na skupu ukrajinskih saveznika u Parizu prošle nedelje, sazvanom usred zabrinjavajućih znakova i izveštaja o nestašici municije sa prve linije borbe protiv Rusije .

Nemačka, Španija, Italija, Velika Britanija, Poljska, NATO i Evropska komisija su podvukle da ne planiraju da šalju kopnene trupe u Ukrajinu – što je dugogodišnja crvena linija, kako je istakao nemački kancelar Olaf Šolc, zbog rizika od opasna eskalacija i direktna konfrontacija sa Rusijom.

Nema sumnje da predsednik Emanuel Makron želi da preuzme plašt globalnog liderstva i da preokrene oslabljenu podršku Zapada Ukrajini, ali francuska politika će mu učiniti da mu to bude teško da izvede.

Dok su ukrajinske snage potisnute na bojno polje, a neizvesnost oko zapadne vojne pomoći i dalje postoji, Makron je napravio borbeni korak da preokrene tok, rekavši novinarima da je “Evropa u pitanju“. U ponedeljak je obećao novi pritisak na artiljerijske granate, izneo ideju o zapadnim čizmama na zemlji i najavio novu koaliciju za rakete dugog dometa.

Makron se očigledno stilizuje kao državnik koji može da uđe u proboj po uzoru na italijanskog Marija Dragija, koji je slavno stabilizovao krizom pogođenu evrozonu svojim obećanjem da će učiniti “šta god je potrebno“. Zaista, Makron je ponovio tu frazu u ponedeljak: “Odlučni smo da uradimo sve što je potrebno koliko god je potrebno.

Francuski zvaničnici su kasnije naglasili da bi se trupe mogle, na primer, poslati da podrže operacije deminiranja, prenela je novinska agencija AFP, umesto da se bore protiv ruskih snaga. Ali mačka je već izašla iz torbe. Prošle nedelje u Moskvi, predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi slanje trupa rizikovalo da izazove nuklearni sukob.

Neustrašiv kritikama (takođe od strane svojih domaćih političkih protivnika levo i desno), Makron je ostao u ofanzivi. “Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kojem će biti neophodno da ne budemo kukavice“, rekao je on na konferenciji za novinare u Pragu u utorak.

NAJNOVIJA VEST

Makron spreman da pošalje trupe u Ukrajinu ako se Rusija približi Kijevu ili Odesi.
Na sastanku sa nizom političkih partija, predsednik Francuske je izneo scenario koji bi potencijalno mogao da dovede do razmeštanja francuskih trupa u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se u četvrtak sa parlamentarnim strankama. Tokom sastanka Makron je rekao da je otvoren za mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, kako je objavio francuski list L’Independant.

Fabijen Rusel, predstavnik Komunističke partije Francuske, rekao je posle sastanka da je “Makron pomenuo scenario koji bi mogao da dovede do intervencije [francuskih trupa]: napredovanje fronta prema Odesi ili Kijevu“.

On je napomenuo da je francuski predsednik pokazao parlamentarcima mape mogućih pravaca udara ruskih trupa u Ukrajini.

Posle sastanka, Džordan Bardela iz krajnje desničarske partije Nacionalni skup je primetio da „nema ograničenja i crvenih linija“ u Makronovom pristupu.

Manuel Bompard iz stranke La France Insoumise izrazio je povećanu zabrinutost nakon sastanka. „Došao sam na sastanak zabrinut i otišao još zabrinutiji“, rekao je on.

Slični postovi

Brazil pravi još veću statuu Hrista (FOTO)

Nikola Milnovic

Žele KLIMATSKE PASOŠE kako bi nam ograničili kretanje?

Nikola Milnovic

Ilon Mask kaže da se Tviter umešao u izbore i da nije uspeo u poverenju i bezbednosti

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija