IDIOKRATIJA
Image default

Umetnost napravljena veštačkom inteligencijom pobedila na Državnom sajmu

Umetnik Džejson Alen zauzeo je prvo mesto na takmičenju u Koloradu, što je izazvalo debatu o ulozi veštačke inteligencije u umetnosti.

Pobednička Slika

Džejson Alen, dizajner video igara u Pueblu u Koloradu, proveo je oko 80 sati radeći na svom ulasku na takmičenje digitalne umetnosti na Državnom sajmu u Koloradu. Sudije su mu dodelile prvo mesto, uz nagradu od 300 dolara.

Ali kada je Alen krajem prošlog meseca objavio o svojoj pobedi na društvenim mrežama, njegovo umetničko delo postalo je viralno – iz svih pogrešnih razloga.

Alenova pobeda se promenila kada je na internetu otkrio da je svoju nagrađivanu umetnost napravio koristeći Midjournei, program veštačke inteligencije koji može da pretvori tekstualne opise u slike. Kaže da je to takođe jasno stavio do znanja zvaničnicima državnog sajma kada je odbacio svoj podnesak, nazvan Theatre D’opera Spatial. Ali tokom poslednjih nedelju dana, njegova plava traka je izazvala strastvenu debatu o tome šta čini umetnost.

Alen, sa svoje strane, kaže da je nameravao da da izjavu svojim umetničkim delom – i, s obzirom na živahan onlajn diskurs oko toga, oseća se kao da je postigao taj cilj, ovo je rekao Ani Lin Vinfri iz Pueblo Chieftain-a. Čini se da nije prekršio ni zvanična pravila državnog takmičenja.

Državni sajam u Koloradu star 150 godina održava se svakog leta u Pueblu, gradu otprilike 290 kilometara južno od Denvera. Prema Chieftain-u, smernice za prijavu na sajmu ne pominju direktno umetnost generisanu veštačkom inteligencijom, ali definišu digitalnu umetnost kao „umetničku praksu koja koristi digitalnu tehnologiju kao deo kreativnog ili prezentacijskog procesa“.

 

Slični postovi

Tesla Najavljuje Pravljenje Humanoidnog Robota Koji Će Biti U Vašoj Kući (VIDEO)

Nikola Milnovic

Bizarni Dogadjaji u Kanadi neće nikoga ostaviti Ravnodušnim

Slobodan Milnovic

Amerika Upozorava Kinu Da Ne Pomaže Rusiji u slučaju novih SANKCIJA

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija