IDIOKRATIJA
Image default

Teheran obelodanio nove informacije o smrti PREDSEDNIKA

Kao što već svi znamo, u nedelju je helikopter sa iranskim predsednikom pao, usmrtivši ga zajedno sa još nekoliko visokih zvaničnika. Sve je to prvobitno delovalo sumnjivo, stoga možda nam nove informacije iz Teherana obelodane nešto novo, ali pre toga pogledajte video u kojem je detaljno sve objašnjeno.

 

Helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi je prvi put nestao kada je njegov konvoj helikoptera naišao na bankinu oblaka, izvestila je novinska agencija IRNA kasno u utorak, pozivajući se na šefa kabineta preminulog predsednika Gholam-Hosseina Esmailija, koji je putovao u jednom od pratećih aviona.

Prema Esmailiju, vremenski uslovi su u početku bili normalni, ali 45 minuta nakon leta pilot Raisijeve letelice je rekao da će povećati visinu kako bi izbegao oblak i naredio je pratećim helikopterima da urade isto. Kada su počeli da dobijaju visinu, druga dva helikoptera su iznenada izgubila iz vida Raisijevu letelicu, koja je letela u sredini.

“Posle 30 sekundi letenja iznad oblaka, naš pilot je primetio da je helikopter u sredini nestao“, naveo je Esmaili i dodao da se njegova letelica vraćala nazad i nekoliko puta obišla područje u potrazi za Raisijevim helikopterom. Međutim, bio je primoran da odustane od pokušaja potrage zbog slabe vidljivosti i ubrzo je sleteo u obližnji rudnik bakra.

Prema Esmailiju, on je nekoliko puta pokušao da kontaktira Raisijevu letelicu preko radio uređaja i uspeo je da dođe do Mohameda Ali Ale-Hašema, imama iz Istočnog Azerbejdžana koji je bio u pratnji predsednika. Ale-Hashem je mogao da prenese da se predsednikov helikopter srušio u dolinu.

“Kada smo pronašli lokaciju nesreće, stanje tela pokazalo je da su Ajatolah Raisi i drugi saputnici umrli odmah, ali Ale-Hašem… posle nekoliko sati“, rekao je Esmaili.

Raisi i njegova pratnja vraćali su se sa sastanka sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim, nakon što su dvojica lidera inaugurisala veliki projekat brane na granici između dve države. Helikopter kojim je Raisi putovao srušio se u planinskoj provinciji Istočni Azerbejdžan na severozapadu Irana. Nakon više od deset sati potrage, koja je bila izazovna zbog magle i kiše, pronađeni su i potvrđeni mrtvi predsednik i još sedam zvaničnika. IRNA je ranije izvestila da se Raisijev helikopter srušio zbog “tehničkog kvara”, ali zvanično saopštenje o uzroku incidenta još nije objavljeno.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei proglasio je petodnevnu žalost u zemlji za žrtvama nesreće. Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokber sada je vršilac dužnosti predsednika, dok su vanredni izbori zakazani za 28. jun.

 

Amerikanci se plašili Trećeg Svetskog rata nakon vesti o smrti Iranskog predsednika

Američki zvaničnici su prvobitno strahovali da bi pad helikoptera u kojem je u nedelju ubijen predsednik Ebrahim Raisi mogao da izazove novi svetski rat, izvestio je u ponedeljak Politiko. Konkretno, postojala je zabrinutost da bi Teheran mogao da pokuša da okrivi Vašington i Izrael za incident, rekao je izvor agenciji.

Након инцидента, Бела кућа пажљиво прати како ће Иран реаговати на Раисијеву смрт, напомиње Политико, додајући да неименовани високи амерички званичници не очекују значајне промене политике од Техерана.

Nakon incidenta, Bela kuća pažljivo prati kako će Iran reagovati na Raisijevu smrt, napominje Politiko, dodajući da neimenovani visoki američki zvaničnici ne očekuju značajne promene politike od Teherana.

Međutim, kako su se pojavile vesti o nesreći, američki zvaničnici su „nedelju proveli sa strepnjom čekajući najnovije informacije“ o situaciji. Kako prenosi Politico, čekali su da vide da li će Iran optužiti Izrael ili Vašington za sabotiranje helikoptera, iako ništa nije sugerisalo na to.

Jedan neimenovani zvaničnik rekao je agenciji da „neko vreme nije bilo ludo uputiti sledeće pitanje  ’Da li ovako počinje Treći svetski rat?“

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da njegova zemlja nije igrala nikakvu ulogu u incidentu. Uprkos izuzetno napetim odnosima sa Iranom, Vašington je izrazio “zvanično saučešće” i bio je spreman da pomogne Teheranu u operaciji potrage, navodi Stejt department.

Pozivajući se na nesreću, neimenovani izraelski zvaničnik rekao je Rojtersu da „to nismo bili mi“. Međutim, predsednik izraelske opozicione partije Israel Bejtenu, Avigdor Liberman, izjavio je da Zapadni Jerusalim „neće pustiti ni suzu“ zbog Raisijeve smrti.

Slični postovi

Misteriozan grad koji je isklesan u kamenu: Antički grad Petra u Jordanu (PHOTO)

Slobodan Milnovic

Šta Se Dogadja Sa Kalifornijom : Reklamiranje Djavoljih Patika i Deca U Školama Recituju Astečke Bogove Ljudskih Žrtvovanja

Nikola Milnovic

Ukrajinski Gradonačelnik PREDAO grad Rusima – Vrtići i Škole od sutra normalno rade

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija