IDIOKRATIJA
Image default

Elon Musk traži pristup „demonskoj“ tehnologiji

Elon Musk je naučno vođen poslovni lider, posebno zainteresovan za tehnologiju koja ima potencijal da transformiše čovečanstvo. Voli da pomera granice inovacija i ne smeta mu kritika koja ponekad prati njegove ideje.

Kao izvršni direktor Tesle (TSLA), posvećen je pretvaranju sveta u način transporta koji je kompatibilan sa zaštitom životne sredine i borbom protiv klimatskih promena.

I postavio je druge misije za sebe. Neuralink – mašinu u koju možemo da preuzmemo svoja sećanja i ličnosti. Drugi, SpaceX, ima za cilj da osvoji planetu Mars.

Muskove naučne ambicije sada su se možda okrenule ka kvantnoj fizici. On je samo zatražio pristup tehnologiji koju neki kritičari i naučnici nazivaju „demonskom“: sudaraču čestica.

„Molim vas, dozvolite mi da koristim CERN veliki hadronski sudarač“, napisao je milijarder na Tviteru 21. avgusta.

Milijarder je na Tviteru objavio sliku crne lobanje (one đavole?) i dve slike sudarača pod dva različita ugla. Na dnu slike Musk je napisao:

„Ja sam normalan i može mi se verovati sa demonskom tehnologijom za razliku od bilo čega što je svet ikada video.”

E sada neko smatra da je on ozbiljan, dok drugi govore kako on verovatno govori ovo u šali jer postoje brojne teorije zavere oko ovog najvećeg hadronskog sudarača.

Ipak mnogi se pitaju da li je on ipak zainteresovan za hadronski sudarač, i zašto?

Musk ne kaže šta želi da radi sa kolajderom i zašto želi pristup ovoj tehnologiji, koja se nalazi u centru kvantne fizike.

CERN je skraćenica od Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire (Evropski savet za nuklearna istraživanja), što je laboratorija za fiziku čestica koja se nalazi u blizini Ženeve. Njeno istraživanje nam pomaže da razumemo zakone koji su upravljali funkcionisanjem univerzuma u ​​prvim trenucima života.

U julu 2012, CERN je objavio otkriće Higsovog bozona, čestice o čijem postojanju su 1964. godine spekulisala tri istraživača: dva Belgijanaca, Fransoa Englert i Robert Brut, a zatim nezavisno Peter Higs iz Škotske. (Istorija je zadržala samo jedno ime.)

Da sumiramo njegovu funkciju, ova čestica objašnjava zašto stvari imaju masu. Higsov bozon se smatra karikom koja nedostaje u fizici.

Kritičari CERN-a strahuju da će njegovo istraživanje stvoriti crnu rupu i time uništiti Zemlju. Ovo je teza koju je razvio italijanski fizičar Frančesko Kalođero. A ovo je zauzvrat izvor zabrinutosti oko “demonske” tehnologije.

Veliki hadronski kolajder je CERN-ov akcelerator čestica. Ponovo je pokrenut početkom jula nakon kašnjenja koje je počelo na kraju njegovog drugog kruga eksperimenata 2018. Od tada, inženjeri su naporno radili da ga pripreme za treću rundu.

Fizičari se nadaju da će im ovo ponovno pokretanje eksperimenata na sudaraču omogućiti da odgovore na pitanja koja još uvek imaju o univerzumu. Nadaju se da će postići nova otkrića i napredak u kosmološkim istraživanjima.

Fizika čestica opisuje beskonačno male elemente i ono što se dešava unutar osnovnih građevinskih blokova koji čine atome, kao što su elementarne čestice: elektroni, fotoni, kvarkovi, bozoni i sile sa kojima su u interakciji.

A ako pitamo CERN da li mogu uticati na stvaranje crne rupe ili nečeg sličnog, njihov odgovor je sledeći: Ne, CERN-ov akcelerator čestica ne može da stvori kosmičku crnu rupu. Mašina takođe neće izazvati pomeranje u vremenu ili prostoru. Istraživači koriste mašinu da analiziraju kako čestice funkcionišu u univerzumu.

Prema američkom Ministarstvu energetike, akcelerator čestica je mašina koja ubrzava najmanje poznate čestice, kao što su elektroni ili protoni, do veoma visokih energija.

CERN, koji se nalazi u Švajcarskoj, najveća je svetska laboratorija za fiziku, a CERN-ov Veliki hadronski sudarač (LHC) jedan je od najvećih akceleratora čestica na svetu. Unutar akceleratora, dva snopa čestica visoke energije putuju blizu brzine svetlosti pre nego što su prisiljeni da se sudare. Zrake se sudaraju na četiri različite lokacije, gde se nalaze detektori čestica.

Slični postovi

Noć Kada Je Mesec EKSPLODIRAO (VIDEO)

Nikola Milnovic

Rat U Avganistanu Se Završio ili Makar Tako Talibani Kažu (RAT ZA POSLEDNJE UPORIŠTE)

Nikola Milnovic

Evropa u HAOSU – Analitičari kažu da alternativne zalihe ne bi mogle u potpunosti da zamene rusku naftu

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija