IDIOKRATIJA
Image default

Najveća bakterija je pronađena – Dužine je TREPAVICE i tako nešto nismo još videli

Ogromna bakterija pronađena u močvari mangrova na Karibima je daleko najveća ikada pronađena, a sada naučnici misle da su shvatili kako je narasla do tako ogromne veličine.

Thiomargarita magnifica

Ova vrsta bakterija, Thiomargarita magnifica, je 5.000 puta veća od većine bakterija i 50 puta veća od svih drugih poznatih džinovskih bakterija. (Naziv Magnifica upućuje na latinsku reč za „veliki“ i francusku reč „magnifikue“.)

„Da to stavimo u kontekst, to bi bilo kao da se čovek susreće sa drugim čovekom visokim kao Mont Everest“, rekao je morski biolog iz Kalifornije Žan-Mari Voland, koji je bio glavni autor studije.

Centimetar dugačka T. magnifica otkrivena je na jednom od bujnih, zelenih ostrva Gvadalupe još 2009. godine.

U vreme otkrića, profesor morske biologije Olivije Gros je tražio bakterije koje koriste sumpor za proizvodnju energije.

Međutim, video je nešto veoma čudno kada je bacio svoj uzorak močvarne vode u petrijevu posudu. Tanke, kao testenina, niti vidljive golim okom lebdele su iznad lišća i prljavštine.

“Kada sam ih video, pomislio sam, ‘čudno'”, rekao je. „U početku sam mislio da je to samo nešto čudno, neka bela vlakna koja treba da budu pričvršćena za nešto u sedimentu poput lista.

Više od decenije kasnije, nekoliko istraživača je zavirilo u mikroskope da bi ispitalo čudne male prokariote.

Neobični organizam je proboden i podbačen korišćenjem fluorescencije, rendgenskih zraka, elektronske mikroskopije i sekvenciranja genoma kako bi naučnici mogli da potvrde da je u stvari reč o gigantskoj jednoćelijskoj bakteriji.

Izveštavajući svoja otkrića u časopisu Science danas, tim je otkrio nekoliko čudnih mehanizama koji mogu objasniti kako glomazna bakterija pomera granice onoga što je teoretski moguće u smislu veličine.

Za razliku od većih, višećelijskih organizama – eukariota poput nas koji u svojim ćelijama imaju organele zatvorene membranom poput jezgra – bakterije pripadaju grupi organizama zvanih prokarioti, za koje se tradicionalno smatra da su „nekompartmentalne vreće enzima“ bez unutrašnjih membrana za odvajanje. genetski materijal.

T. magnifica smanjuje taj trend tako što ima unutrašnje membrane za skladištenje DNK i ribozoma.

Istraživači su odlučili da ove male bakterijske organele nazovu ‘pepins’ (referenca na male semenke koje se nalaze u voću kao što su lubenica ili kivi).

Pošto T. magnifica ima više unutrašnjih membrana za igru, može da distribuira proteinske mašine koje čine energetsku valutu ćelija, ATP (adenozin trifosfat).

Druge bakterije nemaju unutrašnje membrane, tako da je jedino mesto za postavljanje mašina koje stvaraju ATP (ATP sintaza) u ćelijskom omotaču koji obuhvata ceo organizam.

Pošto je ovu energiju teško transportovati veoma daleko, ovo ograničenje ograničava veličinu većine bakterijskih ćelija.

Još jedno ograničenje kod većine bakterija je da moraju biti u stanju da se udvostruče u zapremini kako bi se mogle podeliti na pola da bi se reprodukovale.

Za razliku od drugih bakterija, T. magnifica jednostavno odvaja mali deo sebe da bi stvorila ćerku ćeliju, čime prevazilazi ovo ograničenje.

T. magnifica ima mnogo veći genom od drugih bakterija – 11.788 gena u poređenju sa 3.935 gena za prosečni prokariot.

Ukoliko želite još više zanimljivog sadržaja zapratite IDIOKRATIJU i na youtube kanalu: 

 

Slični postovi

Iz Nepoznatih Razloga Uklonjen ISUS tokom sastanka G7

Nikola Milnovic

Rusko Ministarstvo Odbrane: Totalna Vazdušna Nadmoć Rusije nad Ukrajinom

Nikola Milnovic

Ukrajinski Gradonačelnik PREDAO grad Rusima – Vrtići i Škole od sutra normalno rade

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija