IDIOKRATIJA

SZO je “otvorena” za ispitivanje “novih dokaza” teorije o poreklu laboratorijskog curenja KOVID-19,

Ženeva — Više od dve godine nakon što je korona virus prvi put otkriven u Kini, i nakon što je u svetu prebrojano najmanje 6,3 miliona smrtnih slučajeva od pandemije, Svetska zdravstvena organizacija do sada najoštrije preporučuje da je potrebno dublje ispitivanje da li nesreća u laboratoriji može biti kriva.

Taj stav označava oštar preokret početne procene zdravstvene agencije UN-a o poreklu pandemije i dolazi nakon što su mnogi kritičari optužili SZO da je prebrza odbacila ili potcenjivala teoriju o curenju iz laboratorija koja je kineske zvaničnike stavila u odbranu.

SZO je prošle godine zaključila da je “izuzetno malo verovatno” da se KOVID-19 prošio na ljude iz laboratorije u gradu Vuhan. Mnogi naučnici sumnjaju da je koronavirus skočio u ljude od slepih miševa, verovatno preko druge životinje.

Ipak, u nedavno objavljenom izveštaju, ekspertska grupa SZO je rekla da još nedostaju “ključni podaci” koji bi objasnili kako je pandemija počela. Naučnici su rekli da će grupa “ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza”.

Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama. Naučnicima je trebalo više od decenije da odrede vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za SARS, rođak KOVID-19.

Ekspertska grupa SZO je takođe primetila da, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije, veoma politizovana teorija ne može biti odbačena. Žan-Klod Manugera, kopredsedavajući 27-člane međunarodne savetodavne grupe, priznao je da su neki naučnici možda „alergični“ na ideju da istraže teoriju curenja iz laboratorije, ali je rekao da moraju biti dovoljno „otvoreni“ da ispitaju ovo.

Pre otprilike godinu dana, američke obaveštajne agencije objavile su izveštaj u kojem se vidi da nisu mogle da utvrde sa bilo kojim stepenom sigurnosti da li se virus prirodno pojavio kod životinja ili je došao iz laboratorije. Nekoliko meseci kasnije, američka obaveštajna zajednica je priznala da je malo verovatno da će ikada utvrditi poreklo pandemije bez novih informacija ili veće saradnje iz Kine.

Novi izveštaj bi mogao da oživi optužbe da je SZO u početku previše prihvatala objašnjenja kineske vlade na početku izbijanja, što je na kraju ubilo milione ljudi, razbolelo milione više, primoralo desetine zemalja na zatvaranje i preokrenulo svetsku ekonomiju.

Kina se brzo pobunila protiv najnovijeg izveštaja SZO i njenog poziva na dalju istragu o mogućnosti laboratorijskog curenja virusa. Ministar spoljnih poslova te zemlje Vang Ji nazvao je teoriju o curenju iz laboratorije „laž koju su izmislile antikineske snage u političke svrhe, koja nema nikakve veze sa naukom“.

Šta god da je istina, priznaćete kako je sve ovo licemerno i kako su brisani ljudi koji su makar malo spominjali teoriju da je virus možda procureo iz laboratorije, a sada odjednom kada je geopolitika u pitanju i kada je druga administracija u Americi, ova teorija oživljava.

 

Slični postovi

EU optužena za pokušaj otkazivanja Božića! Saveti o inkluzivnom jeziku su pali nakon kritika

Nikola Milnovic

IMA NEKA TAJNA VEZA KOJA PO NAVODIMA DATIRA JOŠ IZ 2012: KINA I COVID-19?

Slobodan Milnovic

Poredjenje Reklama Ruske i Američke Vojske Dovelo Do Žestokih Rasprava

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija