IDIOKRATIJA
Image default

Novi Konkurent Zapadu – Iran i Argentina ulaze u BRIKS

BRICS je akronim skovan da poveže pet velikih ekonomija u razvoju: Federativnu Republiku Brazil, Rusku Federaciju, Republiku Indiju, Narodnu Republiku Kinu i Južnoafričku Republiku. Članice BRIKS-a poznate su po značajnom uticaju na svetska pitanja. A sada je izašla vest da su Iran i Argentina aplicirale da udju u ovaj mehanizam.

Iran i Argentina podneli su zahtev za pridruživanje mehanizmu BRIKS-a, javili su ruski državni mediji, nekoliko dana nakon samita bloka pet zemalja tokom kojeg su se lideri dogovorili da nastave da razgovaraju o mogućnosti prijema novih zemalja u grupaciju na osnovu „ pune konsultacije i konsenzus“.

Argentina i Iran podneli su zahtev za pridruživanje BRIKS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a prenosi državna novinska agencija Tas.

Izveštava da je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Sajed Khatibzadeh rekao u ponedjeljak da je Teheran podneo zahtev za članstvo u BRIKS-u.

Diplomata je izrazio nadu da će „Iran moći da doprinese operaciji BRIKS-a i da koristi organizaciji“.

Argentinski predsednik Alberto Fernandez rekao je na prošlonedeljnom sastanku BRIKS+ da njegova zemlja želi da postane punopravna članica te asocijacije, navodi Tass.

Uoči samita, prema izveštajima, i Saudijska Arabija je izrazila interesovanje da se pridruži grupi.

Ovo već prema mnogima predstavlja ozbiljnu vest da bi ovaj mehanizam mogao parirati i predstavljati pretnju zapadnom uticaju.

Da jasnije objasnim ovo je forum koji omogućava zemljama van zapadnih razvijenih ekonomija da sklapaju saveze o ekonomskim pitanjima. Kako se povećava, njen uticaj i ekonomski značaj raste.

Nedavno na jednom od foruma BRIKS-a predsednik Putin je najavio da se Rusija, zajedno sa Kinom i drugim zemljama BRIKS-a, sprema da pokrene novu globalnu rezervnu valutu sačinjenu od korpe valuta BRIKS-a. Ako uspe, takva rezervna valuta bi bila direktna pretnja trenutno dominantnom američkom dolaru.

Rezervna valuta je velika količina valute koju drže centralne banke i druge velike finansijske institucije da bi se pripremile za investicije, transakcije i obaveze po međunarodnom dugu, ili da bi uticale na njihov domaći kurs. Veliki procenat roba, kao što su zlato i nafta, imaju cene u rezervnoj valuti, što dovodi do toga da druge zemlje drže ovu valutu da bi platile ovu robu.

Teško je ne čitati dve priče kao deo istog opšteg luka. Iran i Argentina skaču u ovaj vagon jer osećaju priliku da izgrade alternativni savez globalizaciji koju predvodi Zapad. U međuvremenu, ostale članice BRIKS-a ih pozivaju da se ukrcaju jer osećaju miris krvi jer vide da su velike ekonomske slabosti razotkrivene brzim kolapsom zapadnih sankcija Rusiji.

Može li novi trgovinski blok sa sopstvenom rezervnom valutom biti pretnja Zapadu i dominaciji američkog dolara? Skoro sigurno. U svom sadašnjem obliku, BRIKS čini oko 31,5% svetskog BDP-a kada se koriguje na osnovu pariteta kupovne moći. Uz Iran i Argentinu, ovo raste na 33% svetskog BDP-a. Ovo je ogroman potencijalni trgovinski blok, a 33% globalnog BDP-a je svakako dovoljno da opravda rezervnu valutu.

Ali pored toga, potencijal za sinergiju između zemalja je ogroman. Uzeto zajedno, proširene zemlje BRIKS-a trenutno proizvode oko 26% globalne proizvodnje nafte i 50% proizvodnje rude gvoždja koja se koristi za proizvodnju čelika. Oni proizvode oko 40% globalne proizvodnje kukuruza i 46% globalne proizvodnje pšenice. Kada bi se sve njima trgovalo u novoj rezervnoj valuti, ona bi odmah postala kamen temeljac svetske ekonomije.

U međuvremenu, američki dolar već opada. Početkom juna, MMF je objavio izveštaj koji pokazuje da američki dolar danas čini 59% globalnih rezervi – što je daleko od 70% koliko je činio 1999. U izveštaju se navodi da menadžeri rezervi centralne banke aktivno menjaju svoje rezerve. portfelja daleko od dolara u netradicionalne valute.

Sada zamislite kako bi to izgledalo kada bi BRIKS pokrenuo svoju rezervnu valutu — nazovimo je „BRIK“. Pretpostavimo da je BRIK držan kao rezerva otprilike u skladu sa značajem bloka u smislu globalnog BDP-a i da je podjednako zagrizao sve ostale rezerve. Uticaj bi izgledao otprilike kao grafikon iznad. Kao što vidimo, čak i ova jednostavna vežba pokazuje da bi se BRIK lako održao u odnosu na američki dolar.

Promene koje se dešavaju u globalnoj ekonomiji svakako su najveće koje su viđene od 1945. Ipak, o tome se vrlo malo govori u štampi ili političkim krugovima. Da li zapadni lideri planiraju ovo? Da li imaju strategiju za ovaj hrabri novi svet? Nadamo se da neće pokušati ništa ekstremno, ipak ovo bi značilo da bi ovi preokreti mogli drastično da utiču na zapadne životne standarde i njihovo mesto u svetu.

Slični postovi

OTKRIĆE: Smrtonosni Prošlogodišnji Požar U Kaliforniji Izazvan Kako Bi Se Sakrilo Ubistvo

Nikola Milnovic

Najveća bakterija je pronađena – Dužine je TREPAVICE i tako nešto nismo još videli

Nikola Milnovic

Tenzije u celom svetu: Tajvan održava simulirane vojne vežbe protiv kineske INVAZIJE

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija