IDIOKRATIJA
Image default

Bajden i Amerikanci žele da BANUJU TIKTOK

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je zakon koji bi mogao primorati kineskog vlasnika aplikacije ByteDance da odustane od kompanije – ili da se suoči sa zabranom.

SAD su se približile zabrani TikTok-a nakon što je Predstavnički dom u sredu usvojio zakon kojim se poziva kineski tehnološki gigant ByteDance da se odvoji od kompanije ili u suprotnom će biti izbačen sa američkih online prodavnica.

Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici usvojen je uz ogromnu dvopartijsku podršku, dobivši 352 glasa za, a samo 65 protiv.

Mnogi zakonodavci Predstavničkog doma su tvrdili da bi aplikacija mogla da omogući kineskoj vladi da pristupi korisničkim podacima i utiče na Amerikance kroz algoritam koji izaziva zavisnost popularne platforme društvenih medija. Bela kuća je podržala zakon, a predsednik Džo Bajden je rekao da će ga potpisati ako prođe Kongres.

Međutim, zakonodavci i Bela kuća su u sukobu sa mnogim od 170 miliona američkih korisnika TikTok-a – koji predstavljaju otprilike polovinu zemlje – kao i sa grupama za građanske slobode i digitalna prava koje kažu da bi zabrana narušila slobodu govora.

U međuvremenu, zakon se i dalje suočava sa preprekama, uključujući oslobađanje američkog Senata, gornjeg doma američkog zakonodavstva, gde je put napred daleko od pravog. Predlog zakona će se suočiti sa novom rundom kontrole od strane zakonodavaca sa obe strane i potencijalnom konkurencijom različitih verzija zabrane.

Predsednik Džo Bajden je u petak podržao zakon koji bi mogao da dovede do zabrane popularne aplikacije za deljenje videa TikTok u Sjedinjenim Državama, što je potez koji dolazi usred sve veće zabrinutosti Vašingtona da podatke Amerikanaca drži van ruku Kine.

ZAŠTO?

Bitka oko TikToka je najnoviji front u američko-kineskom takmičenju i pokušajima Vašingtona da osujeti potencijalne kampanje stranog uticaja. U slučaju TikToka, američki zakonodavci strahuju da bi BiteDance mogla tajno da kontroliše Komunistička partija Kine.

Kompanija je demantovala navode da deli osetljive korisničke podatke sa kineskom vladom. „BiteDance nije u vlasništvu niti pod kontrolom kineske vlade. To je privatna kompanija“, rekao je izvršni direktor TikTok Shou Chev u svedočenju pred Kongresom u martu.

Ali kineski regulatori imaju istoriju napada na domaće tehnološke kompanije. Peking je takođe poznat po cenzuri politički osetljivog sadržaja i ograničavanju pristupa zapadnim društvenim medijima i sajtovima sa svojim „Velikim zaštitnim zidom“.

Marko Rubio, republikanski potpredsednik Senatskog biračkog odbora za obaveštajne poslove, izrazio je mnoge od ovih strahova ove nedelje kada je na godišnjem saslušanju o “procenama opasnosti širom sveta“ rekao da “svaku kompaniju u Kini kontroliše Komunistička partija Kine“ – uključujući ByteDance.

“Dešava se da kontrolišu kompaniju koja poseduje jedan od najboljih svetskih algoritama veštačke inteligencije. To je onaj koji u ovoj zemlji koristi TikTok, i koristi podatke Amerikanaca da u osnovi čita vaše misli i predvidi koje video snimke želite da vidite“, rekao je on.

Mnogi američki zakonodavci i Bela kuća veruju da bi prodaja TikToka „kvalifikovanom kupcu“ – verovatno zapadnoj kompaniji – odsekla kineski uticaj.

Šta kaže Tramp?

I dok je Tramp zapravo bio protiv TikTok-a 2020. pre nego što je bio za njega ovog meseca, predsednik Džo Bajden pokušava da iskoristi to u svoju svrhu.

Argument: TikTok, kao i sve platforme društvenih medija, prati sve vrste osetljivih ličnih podataka o korisnicima. A kineska vlada bi mogla da zahteva da kompanija preda sve te informacije.

To je bio Trampov argument kada je, kao predsednik, potpisao izvršnu naredbu iz 2020. o blokiranju svih američkih transakcija sa TikTokom kako bi se rešio ono što je tada nazvao „vanrednim stanjem u državi“.

Sada Tramp želi da zadrži TikTok. Zašto? On ima novi rat i to sa Fejsbukom. On misli da bi zabrana TikTok-a pomogla rivalskoj platformi društvenih medija.

Ukoliko su SAD zabrinute za to šta TikTok može da učini, zašto ne spominju da oni to isto mogu da čine sa svojim društvenim mrežama koje su vec decenijama najpopularnije?

Šta je zaista stvarni razlog?

Mogući stvarni razlog pokušaja da se banuje TikTok, jeste to što je ova kineska mreža koliko god širila negativan uticaj medju mladima, omogućila koliko toliko da se čuje i druga strana (recimo oko rata u Ukrajini), to je nešto što je poprilično potisnuto na zapadnim društvenim mrežama.

Ovo je dalo uvid vladi SAD-a, da za sve druge dogadjaje u budućnosti, oni neće imati primat u propagandi, jer i druge zemlje sada imaju popularne društvene mreže pomoću kojih prvi put u istoriji mogu doći propagandom i do ljudi SAD-a.

Znamo svi da Bajden ulaže veliki novac u influensere kako bi mu pomagali sa ovogodišnjom kampanjom, a plaćao im je i reklamiranje kampanje vakcinacije tokom pandemije koronavirusa.

Ovo nam govori važnost društvenih mreža, i ukoliko prihvaćeni narativ ne može da kontroliše šta se propagira na svim društvenim mrežama, to im postaje problem, problem koji se hitno mora ukloniti a ovoga puta taj problem predstavlja upravo TikTok.

Još jedan primer korišćenja TikToka kao politike SAD-a

Dve godine na funkciji, predsednik Donald Tramp je ovlastio Centralnu obaveštajnu agenciju da pokrene tajnu kampanju na kineskim društvenim medijima sa ciljem da se javno mnjenje u Kini okrene protiv njene vlade, prema bivšim američkim zvaničnicima koji direktno znaju za visoko poverljivu operaciju.

Tri bivša zvaničnika izjavila su Rojtersu da je CIA stvorila mali tim operativaca koji su koristili lažne internet identitete za širenje negativnih narativa o vladi Si Đinpinga, dok su omalovažavajuće obaveštajne podatke odavali prekomorskim novinskim kućama. Napor, koji je počeo 2019. godine, nije ranije prijavljen.

Tokom protekle decenije, Kina je brzo proširila svoj globalni otisak, sklapajući vojne paktove, trgovinske sporazume i poslovna partnerstva sa zemljama u razvoju.

Tim CIA-e je promovisao navode da članovi vladajuće Komunističke partije kriju nezakonito stečen novac u inostranstvu i proglasio je korumpiranom i rasipničkom kinesku inicijativu Pojas i put, koja obezbeđuje finansiranje infrastrukturnih projekata u svetu u razvoju, rekli su izvori Rojtersu.

Iako su američki zvaničnici odbili da daju konkretne detalje o ovim operacijama, rekli su da su omalovažavajuće priče zasnovane na činjenicama uprkos tome što su ih obaveštajni operativci tajno objavili pod lažnim zaklonom.

Napori unutar Kine imali su za cilj da podstaknu paranoju među tamošnjim najvišim liderima, primoravajući njenu vladu da troši resurse u potrazi za upadima u strogo kontrolisani internet Pekinga, rekla su dva bivša zvaničnika. „Hteli smo da jure duhove“, rekao je jedan od ovih bivših zvaničnika.

Operacija protiv Pekinga dolazi sa značajnim rizikom od eskalacije tenzija sa Sjedinjenim Državama, s obzirom na moć kineske ekonomije i njenu sposobnost da uzvrati trgovinom, rekao je Pol Her, bivši viši analitičar CIA za istočnu Aziju koji je saznao za predsedničko ovlašćenje od Rojtersa.

Na primer, nakon što je Australija pozvala na istragu unutar Kine koja će istražiti poreklo pandemije COVID-19 2020. godine, Peking je blokirao milijarde dolara u australijskoj trgovini poljoprivrednim carinama.
Trampova naredba iz 2019. usledila je nakon godina upozorenja američke obaveštajne zajednice i medijskih izveštaja o tome kako Kina koristi mito i pretnje da dobije podršku zemalja u razvoju u geopolitičkim sporovima dok je pokušavala da poseje podele u Sjedinjenim Državama kroz zaštitne grupe.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Peking sledi „princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja i da se ne meša u unutrašnje poslove Sjedinjenih Država“.
Godinu dana ranije, Tramp je dao CIA veća ovlašćenja da pokrene ofanzivne sajber operacije protiv američkih protivnika nakon brojnih ruskih i kineskih sajber napada na američke organizacije, objavio je Iahoo Nevs, otvara novu karticu. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi postojanje ranije naredbe.

Izvori su opisali ovlašćenje iz 2019. koje je otkrio Rojters kao ambicioznije operacije. To je omogućilo CIA-i da preduzme akciju ne samo u Kini već iu zemljama širom sveta u kojima se SAD i Kina takmiče za uticaj. Četiri bivša zvaničnika izjavila su da je operacija usmerena na javno mnjenje u jugoistočnoj Aziji, Africi i južnom Pacifiku.

“Osećao se da Kina ide na nas sa čeličnim palicama za bejzbol, a mi uzvraćamo drvenim“, rekao je bivši zvaničnik nacionalne bezbednosti koji je direktno znao za nalaz.

Met Potinger, visoki zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost u to vreme, dao je ovlašćenje, rekla su tri bivša zvaničnika. Jedan od tih bivših zvaničnika je naveo navodnu upotrebu zlonamernog uticaja od strane Pekinga, optužbe za krađu intelektualne svojine i vojnu ekspanziju kao pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD.
Potinger je za Rojters rekao da neće komentarisati „tačnost ili netačnost navoda o aktivnostima američkih obaveštajnih službi“, dodajući da bi „bilo pogrešno pretpostaviti da bih imao saznanja o konkretnim američkim obaveštajnim operacijama“.

Tajno slanje poruka omogućava Sjedinjenim Državama da usađuju ideje u zemlje u kojima bi cenzura mogla sprečiti da te informacije izađu na videlo, ili u oblastima u kojima publika ne bi pridavala mnogo poverenja izjavama američke vlade, rekao je Loh Džonson, politikolog sa Univerziteta Džordžija koji proučava upotreba takve taktike.

Tajne propagandne kampanje bile su uobičajene tokom Hladnog rata, kada je CIA podmetala 80 do 90 članaka dnevno u pokušaju da potkopa Sovjetski Savez, rekao je Džonson. Tokom 1950-ih, na primer, CIA je stvorila astrološki časopis u Istočnoj Nemačkoj da objavljuje pretpostavke o komunističkim vođama, prema podacima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Sledeći put kada pročitate nešto na internetu, zapitajte se da li to neko plaća u vidu propagande?

Slični postovi

Francuska će poslati rakete dugog dometa Ukrajini

Nikola Milnovic

U Nekim Zemljama Kazne Za Onog Ko Odbije Covid-19 Vakcinu

Nikola Milnovic

U Dizni Zabavnom Parku nema više korišćenja reči ‘dečaci i devojčice’ kako bi se zadovoljila politika

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija