IDIOKRATIJA
Image default

Vatikan je upravo diskutovao o PARANORMALNOM

Vatikan je pooštrio svoje smernice za prepoznavanje natprirodnih pojava kao što su ukazanja Device Marije i naizgled krvlju natopljena raspeća.

Nove smernice zamenjuju pravila sastavljena 1978. i kažu da biskupi više ne bi trebalo da deluju nezavisno u vezi sa takvim viđenjima, već da se konsultuju sa Vatikanom. Promene koje je izvršila doktrinarna kancelarija Vatikana (DDF) imaju za cilj da dovedu crkvu ažurnom u odgovoru na brzo širenje tvrdnji o ukazanjima na internetu.

Prema dokumentu koji je Vatikan objavio u petak, nova procedura će omogućiti “brže odluke uz poštovanje narodne odanosti” kada je u pitanju procena tvrdnji o natprirodnim pojavama, što bi moglo uključivati pojavu stigmata i drugih navodnih čuda.

Kada su izveštaji o uplakanoj statui lažne vesti? Koliko je verodostojna tvrdnja da je sveta relikvija dovela do čudesnog isceljenja? A kako treba da se potvrdi božansko javljanje? Ovo su teme koje se obrađuju u novim vatikanskim smernicama o natprirodnim pojavama, koje podstiču katoličku crkvu da zauzme oprezniji pristup.

U dokumentu se preporučuje da se incidenti fenomena pažljivo procene, kako bi se uverilo da nisu prevara ili pokušaj zarade. List upozorava na stvaranje „štete jedinstvu Crkve“ i ozbiljnih grešaka koje bi mogle „izazvati skandale i narušiti kredibilitet Crkve“.

“Povremeno se dešavaju pojave za koje se čini da prevazilaze granice uobičajenih iskustava i predstavljaju sebe kao da imaju natprirodno poreklo“, kaže Dikasterijum za doktrinu vere u dokumentu od 8500 reči, koji je potpisao argentinski prefekt kardinal Viktor Manuel Fernandez. “Govoriti tačno o takvim pojavama može prevazići mogucćnosti ljudskog jezika. “Sa pojavom savremenih sredstava komunikacije, ove pojave mogu privući pažnju mnogih vernika ili izazvati zabunu među njima. Budući da se vesti o ovim događajima mogu vrlo brzo proširiti, pastiri Crkve su odgovorni da s njima postupaju pažljivo, prepoznaju njihove plodove, očiste ih od negativnih elemenata ili upozore vernike na potencijalne opasnosti.”

U dokumentu se kaže da je Sveti Duh oduvek vodio vernike ka “sve dubljem razumevanju otkrivenja“, ali je takođe dao „različita iskustva vere“ nekima koja su poprimila „nacionalne, čak i globalne razmere“.

U njemu se kaže da bi nove norme trebalo da pomognu eparhijskim biskupima i biskupskim konferencijama da razaznaju da li prijavljena ukazanja sadrže „znakove božanskog delovanja“ ili potencijalne rizike za „veru i moral“. Međutim, dodaje se da čak ni odobreni događaji ne bi trebalo da postanu „predmet vere“ i da se više neće proglašavati „fenomenima natprirodnog porekla“. . . „Neke pojave koje bi ponekad mogle imati natprirodno poreklo izgledaju povezane sa konfuznim ljudskim iskustvima, teološki netačnim izrazima ili interesima koji nisu sasvim legitimni“, kaže se u dokumentu.

U dokumentu se navodi da će na dijecezanskim biskupima biti da ispitaju natprirodne pojave, po 60-ak propisanih procedura, pre nego što svoje ocene predaju Vatikanu. Moraju izbegavati javno potvrđivanje natprirodnih tvrdnji i biti spremni da intervenišu u slučajevima “zbunjenih verskih manifestacija“ kao što su uplakane slike i krvavi domaćini pričešća, ili nemoralnog psihopatskog ponašanja.

Crkvene vođe RC-a su dugo bile oprezne u prepoznavanju prijavljenih „čuda“ – reč koja se koristi samo jednom u Vatikanskom dokumentu – pri čemu mnogi sada favorizuju naglasak na neobjašnjivim izlečenjima.

U francuskom svetilištu u Lurdu, gde je Sveta Bernadeta Subirous doživela prvo od 18 vizija Device Marije, sa 14 godina, dok je skupljala ogrev, 1858. godine, hodočasnici i posetioci su tvrdili da je bilo više od 7000 izlečenja, ali je samo 68 potvrđeno. kao naučno neobjašnjivo od strane Međunarodnog medicinskog komiteta, najnovijeg iz 2011.

I iako je 42.000 ukazanja prijavljeno u Međugorju u Bosni i Hercegovini, gde šest tinejdžera kaže da su prvi put videli Devicu Mariju dok su čuvali ovce u junu 1981. godine, lokalna biskupija Mostarsko-duvanjska odbila je da prizna ovo mesto te je uvela i zabranu organizovanog hodočašća, koja je ukinuta tek u maju 2019, papskim dekretom.

U svom objašnjenju, kardinal Fernandez navodi primere u kojima su lokalni biskupi suprotno potvrdili autentičnost navodnih natprirodnih događaja, vršeći pritisak na laike da veruju u „fenomene koji su ponekad vredniji od samog Jevanđelja”.

Uprkos porastu prijavljenih pojava, od 1950. godine nije „zvanično rešeno” više od šest slučajeva, kaže kardinal, dok je u jednom neodređenom slučaju bilo potrebno „oko 70 mučnih godina da se cela stvar dovede do kraja”.

U neku ruku Vatikan i priznaje pojavu natrpirodnog, samo ga opisuje kao nešto retko. Ali sada ostajemo sa pitanjem, da li će ovim dekretima, Vatikan sada imati moć da nas ubedi kada je nešto natprirodno (a nije) a kada ne (a jeste), i da li će to iskoristiti za neku svoju politiku.

Slični postovi

Rusija Nudi Alternativu Nakon Što Se Brod Zaglavio U Sueckom Kanalu

Nikola Milnovic

Sankcije Protiv Rusije bi otežale Amerikancima da kupuju automobile

Nikola Milnovic

Kraj Fudbala: Ovo Je Prava Istina O Sportu

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija