IDIOKRATIJA
Image default

Upravo smo doživeli najveću SOLARNU OLUJU U ZADNJIH 20 GODINA

Sunce je nedavno proizvelo svoju najveću solarnu baklju u poslednje dve decenije, samo nekoliko dana nakon što su jake solarne oluje udarile Zemlju i stvorile zaslepljujuće polarno svetlo na neuobičajenim mestima, širom sveta, pa i kod nas. “Nije gotovo!” Nacionalna uprava za okeane i atmosferu objavila je u daljnem  ažuriranju. To je najveća baklja u ovom 11-godišnjem solarnom ciklusu, koji se približava vrhuncu, prema NOAA. Dobra vest je da bi Zemlja ovog puta trebalo da bude van linije vatre jer je baklja eruptirala na delu Sunca koji se okreće od Zemlje.

Redak femonen polarnog svetla iznad Srbije

Godinama smo upozoravani na predstojeću propast od sunca. Ako se usmere u našem pravcu, moćne erupcije radijacije i plazme iz naše zvezde mogu da udare na našu planetu i napune Zemljinu atmosferu i magnetno polje, efektivno pritisnuvši globalno dugme za „resetovanje“ na velikom delu naše moderne tehnologije.

Dovoljno intenzivno bombardovanje moglo bi da izazove geomagnetnu oluju koja bi izbacila satelite iz orbite, prekinula podmorske kablove koji spajaju internet i uronili svet u mrak sa ogromnim nestankom struje usled kolapsa električnih mreža.

Ipak, proteklog vikenda, kada je jedan od najjačih sunčevih izliva u poslednjih 20 godina pogodilo našu planetu, uspeli smo da izađemo neoštećeni zahvaljujući godinama pažljivog javnog i privatnog planiranja. Oluja je oslabila, iako je solarna regija koja ju je izazvala od tada izbacila dodatne monstruozne baklje – na sreću više nisu ciljane na Zemlju zbog okretanja Sunca. Ali, iako smo prošli naš najveći test do sada, stručnjaci kažu da sada nije vreme za spuštanje opreza: pitanje kataklizmične solarne aktivnosti nije pitanje „ako“ već „kada“.

8. Maja, nakon što su zemaljski i svemirski teleskopi otkrili višestruke eksplozije Sunca koje su se uputile ka Zemlji, SVPC je izdao upozorenje o neminovnom teškom svemirskom vremenu. Najmanje sedam od ovih izbijanja, poznatih kao izbacivanje koronalne mase, ili CME, zasulo je našu planetu milijardama tona solarne plazme – međuplanetarnog udarca koji je ostavio da Zemljino magnetno polje odzvoni i učinilo da gornji sloj atmosfere nabubri, skoro kao da je u modricama.

Nastala geomagnetna oluja bila je najteža od 2003. Predstavljala je potencijalno ozbiljne opasnosti za globalnu infrastrukturu, a istovremeno je okupala veliki deo sveta u bolno lepim auroralnim prikazima. Trenutno je teško reći koliko smo blizu katastrofe, jer mnoge kompanije – od kontrolora mreže do satelitskih operatera – ne vole da otkrivaju informacije o tome kako je geomagnetna oluja uticala na njih, kaže Danijel Veling, naučnik za klimu i svemir. Univerzitet u Mičigenu. “Oni ne žele da izgledaju kao da su ranjivi“, kaže on. “Satelitski operateri moraju da osiguraju svoje svemirske letelice, a to može biti veoma skupo.”

Geomagnetne oluje takođe mogu da izazovu pustoš sa signalima sa GPS satelita, a više farmera je prijavilo probleme sa poljoprivrednom opremom vođenom GPS-om tokom vikenda. U Južnoj Dakoti, traktor jednog farmera počeo je da se vozi u krug tokom oluje, a više farmera je prijavilo prekide rada na društvenim mrežama.

Karingtonov događaj je bila najintenzivnija geomagnetna oluja u zabeleženoj istoriji, sa vrhuncem 1-2. septembra 1859. tokom solarnog ciklusa 10. Stvorio je jake auroralne prikaze o kojima se izveštavalo širom sveta i izazvalo varničenje, pa čak i požare u više telegraf stanice. Geomagnetna oluja je najverovatnije bila rezultat koronalnog izbacivanja mase (CME) od Sunca koji se sudarao sa Zemljinom magnetosferom.

Smatra se da solarne oluje predstavljaju jednu od najvećih opasnosti po naš moderan svet, jer bi nas sve to vratilo ako ne vekovima, onda decenijama unazad.

ŠTA BI UČINILA MOGUĆA NAJVEĆA SOLARNA OLUJA U ISTORIJI?

  1. Poremećaji u elektroenergetskoj mreži: Solarna oluja bi mogla uzrokovati nagli porast geomagnetskog polja, što bi moglo inducirati struje u električnim vodovima na Zemlji. Ove geomagnetske oluje mogu izazvati preopterećenje i kvarove u elektroenergetskoj mreži. Deo ili čak celokupna elektroenergetska mreža mogla bi biti oštećena, što bi rezultiralo širokim prekidima u napajanju električnom energijom.
  2. Oštećenje satelita: Solarna oluja bi mogla uzrokovati povećanje gustoće atmosfere u niskoj Zemljinoj orbiti, što bi rezultiralo povećanim trenjem na satelitima. To bi moglo oštetiti osetljive delove satelita ili ih čak onesposobiti. To bi moglo dovesti do gubitka komunikacijskih satelita, navigacijskih satelita ili satelita koji prate vremenske prilike, što bi moglo uzrokovati poremećaje u komunikacijama i navigaciji.
  3. Problemi s komunikacijskim mrežama: Intenzivne solarno-protonsko događanje (SPE) izazvano solarnom olujom moglo bi ometati radio-komunikacije na Zemlji. To bi moglo uzrokovati prekide u mobilnim mrežama, radio emitiranju i drugim komunikacijskim sastavima koji se oslanjaju na radio talase.
  4. Oštećenje elektronike: Solarna oluja bi mogla izazvati pojavu prekomernih električnih struja u visokonaponskim dalekovodima, što bi moglo oštetiti osetljive elektronske uređaje koji su priključeni na te dalekovode. To bi moglo rezultirati kvarom ili oštećenjem elektronike u raznim uređajima, uključujući račurane, elektronske sastave za upravljanje, pa čak i medicinsku opremu.

Smatra se da bi trebalo dugo vremena kako bi vratili tehnologiju koju smo posedovali pre ogromne solarne oluje, ali bi je vratili zbog našeg sadašnjeg znanja.

Slični postovi

Tramp svojim donorima objavio da bi BOMBARDOVAO KINU I RUSIJU da je bio predsednik

Nikola Milnovic

Ukrajina bi mogla napasti veliku rusku bazu kod MOLDAVIJE?

Nikola Milnovic

CNN ČLANAK: Kako klimatske promene utiču na nejednakost polova

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija