IDIOKRATIJA
Image default

Kalinjingrad: Ruska Pretnja USRED Evrope

U sendviču između Poljske i Litvanije leži mala provincija Rusije koja se često zanemaruje. Kalinjingrad je ruska eksklava koja ima sve veći strateški značaj otkako su Poljska i baltičke države pristupile Evropskoj uniji (EU) i Severnoatlantskom savezu (NATO). Njegov geopolitički značaj je opstao tokom poslednjih nekoliko vekova, a Rusija je tek nedavno postala zemlja koja je iskoristila svoje prednosti. Pokrajinu su, u različitim periodima svoje istorije, držali Teutonski vitezovi, Poljska i Pruska, pre nego što je završila u rukama Nemačke imperije 1871. Nakon Drugog svetskog rata, Kalinjingrad je legitimno dat Sovjetskom Savezu na Potsdamskoj konferenciji. Danas je pokrajina oblast, odnosno federalni subjekt Ruske Federacije.

Kalinjingrad na mapi

Kalinjingrad je postao izuzetno važan za geopolitičku strategiju Rusije u poslednje dve decenije. U martu 1999. Poljska je ušla u NATO, a Baltičke države su usledile 2004. Iste godine su Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska ušle u Evropsku uniju. Ove odluke su ostavile Kalinjingradsku oblast potpuno okruženu članicama EU i NATO, pretvarajući enklavu u eksklavu.

Osim svoje vrednosti kao rusko uporište na „neprijateljskoj” teritoriji, Kalinjingrad je koristan zbog svog komandnog položaja duž suvalskog jaza, veoma uskog i teško odbranjivog pojasa zemlje koji je jedini prolaz od Kalinjingrada do Belorusije, koja je inače ruski saveznik.

Ovaj deo zemlje dužine 104 km takođe služi kao granica između zemalja NATO-a Poljske i Litvanije. Rusija je svesna jedinstvenog strateškog položaja suvalskog jaza; ukoliko preuzme kontrolu nad jazom, geografski bi odsekla baltičke države od njihovih NATO saveznika.

Pogledajte detaljan video o ovoj jako zanimljivog teritoriji: 

 

Slični postovi

Taker Karlson posetio prodavnice u Rusiji

Nikola Milnovic

‘Zombi’ geni? Istraživanja pokazuju da neki geni oživljavaju u mozgu nakon smrti?!

Nikola Milnovic

Ukrajinski predsednik spreman da priča o Neutralnosti sa Rusijom

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija