IDIOKRATIJA
Image default

Kako je Leonardo da Vinči Napravio TANK 1487. Godine (PHOTO)

Prema mnogima Leonardo da Vinči je jedan od najbriljantnijih umova u istoriji čovečanstva, upravo zbog toga što je pravio izume ili ti makar ih je skicirao. Te njegove skice su predstavljale ideje koje su bile nekoliko vekova ispred svog vremena, a danas pričamo o njegovoj ideji koja podseća na današnji tenk.
Leonardovo borbeno vozilo

Koncept ovog vozila je osmišljen dok je Leonardo da Vinci bio pod pokroviteljstvom Ludovika Sforce 1487. godine.

Leonardovo oklopno vozilo, ponekad opisano kao prototip modernih tenkova, predstavljalo je konusni pokrivač inspirisan školjkom kornjače. Obloga je trebala biti izrađena od drveta i ojačana metalnim pločama koje dodaju debljinu.

Kosi uglovi odbili bi neprijateljsku vatru. Mašinu su pokretale dve velike radilice kojima su interno upravljala četvorica snažnih ljudi. Vozilo je bilo opremljeno nizom lakih topova, postavljenih oko perimetra.

Smatra se da je Da Vinči radio na ovom tenku pod pokroviteljstvom Ludoviko Sforce koji je imao titulu Kneza, upravo zbog Leonardovog pisma koje je poslao Sforci.

„Mogu da napravim oklopna vozila, sigurnim i nepristupačnim, koja će svojom artiljerijom ući u zatvorene redove neprijatelja i nijedna četa vojnika neće biti toliko velika da ih neće probiti. A iza njih će naša pešadija moći da sledi sasvim nepovredjena i bez ikakvog otpora“.

Vozilo je dizajnirano po inspiraciji na kornjačin oklop, jer je kosa strana dvostruko veća od debljine oklopa i ovo neće biti biti ponovo otkriveno sve do Prvog svetskog rata.

Ipak ovo Da Vinčijevo vozilo je imalo mana, u pitanju su radilice koje biste okrenuli kako bi pomerali točkove. Ukoliko bi se obe radilice okrenule medjusobno bi se poništile, takodje oklop je imao dva sloja, jedan je bio drvo a drugi metal, što donosi nova pitanja da li bi vozilo moglo uspešno da se kreće.

Ipak ovo je neverovatna ideja za te godine, i tek nekoliko vekova kasnije ljudi su došli na ideju napraviti ovakva oklopna vozila. Ukoliko želite čuti više o Da Vinčiju i njegovim izumima, pogledajte video:

Slični postovi

Slučaj Kada Je Ruski Naučnik Presadio Testise Majmuna u Ljude Zbog Podmladjivanja

Nikola Milnovic

Ovo je 10 Najmoćnijih zemalja na Svetu/ Lista 2021 godine

Slobodan Milnovic

TAJNI NACISTIČKI PROJEKAT ‘RIESE’, POLJSKA (PHOTO)

Slobodan Milnovic
5 2 glasova
Article Rating
Pretplata na bilten
Obaveštenja o
0 Comments
Umetnute povratne informacije
Prikaz svih komentara
0
Voleli biste svoje misli, molim vas da prokomentarišete.x
()
x
INFINITUM FORM Agencija