IDIOKRATIJA
Image default

Fajzer Očekuje Da Će Zaraditi Oko 36 Milijardi $ Od Kovid 19-Vakcine

Da se farmaceutska industrija isplati govori nam i podatak da Fajzer očekuje da će ove godine zaraditi oko 36 milijardi dolara prihoda od vakcine protiv KOVID-19 razvijene sa BioNTech-om, objavila je kompanija u utorak, što je povećanje u odnosu na prethodnu procenu od 33,5 milijardi dolara.

Tokom razgovora o zaradi, izvršni direktor Albert Burla rekao je da je vakcina doprinela prihodu od 13 milijardi dolara samo u trećem kvartalu, čime je ukupni prihod ove godine dostigao 24,3 milijarde dolara.

Kompanija predviđa još 29 milijardi dolara prodaje u 2022.

Pfizer ima kapacitet da proizvede do 4 milijarde doza u 2022. godini, a već ima ugovore za 1,7 milijardi, što znači da najveći deo prihoda kompanije ostvaruje od samog obima vakcina, a ne od cene.

Burla je napomenuo da je do danas Fajzer proizveo 2,6 milijardi doza i isporučio 2 milijarde doza u 152 zemlje ili teritorije. Burla je rekao da je kompanija na putu da proizvede 3 milijarde doza do kraja ove godine, a najmanje milijardu će ići u zemlje sa srednjim i niskim prihodima.

Ali pošto se radi o vakcini sa dve doze, to znači da će se Fajzerova vakcina koristiti za inokulaciju 500 miliona ljudi, najviše, u zemljama u razvoju.

Stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da su bogatije zemlje monopolizovale veliki deo snabdevanja vakcinama, ostavljajući siromašnije zemlje bez pristupa.

Odgovarajući na vesti da je Fajzer prijavio 13 milijardi dolara prihoda od vakcina u trećem tromesečju i da će zaraditi 36 milijardi dolara od prodaje vakcina do kraja godine na pozadini uvođenja vakcine protiv Kovid-19, Patrick Vilcken, šef Amnesti internešenela biznisa i ljudskih prava, rekao je:

„To što je Fajzer uspeo da zaradi milijarde dolara prihoda samo u poslednja tri meseca, dok nije uspeo da obezbedi vakcine za milijarde ljudi, je neuspeh katastrofalnih razmera. Ne samo da je velika većina njegovih vakcina otišla u zemlje sa visokim i srednjim prihodima, već je Fajzer takođe dosledno odbijao da se odrekne svojih prava intelektualne svojine i podeli tehnologiju vakcine, dok je u isto vreme imao koristi od milijardi dolara vladinog finansiranja i unapred narudžbine iz bogatih zemalja.

„Očigledno neutaživa žeđ za profitom velikih farmaceutskih kompanija, poput Fajzera, podstiče krizu ljudskih prava bez presedana. Ako se ne kontroliše, prava milijardi ljudi širom sveta na život i zdravlje i dalje će biti ugrožena.

Masivna je tema mračnih radnji farmaceutskih kompanija, koje jure samo profit. Neki smatraju da je ovo možda i najsnažnija industrija kojoj niko ne može ništa.

Slični postovi

Tviter Ponovo Cenzuriše: Suspendovan Profil Osnivača Projekta Veritas nakon razotkrivanja CNN-a

Nikola Milnovic

Elon Musk traži pristup „demonskoj“ tehnologiji

Nikola Milnovic

Da li će doći do INVAZIJE na Gazu??

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija