IDIOKRATIJA
Image default

Meteorolozi su zadivljeni izuzetno retkim vrstama tornada i čudnim radarskim prizorima

Snažne oluje protutnjale su delovima južne Oklahome u utorak uveče i proizvele opasne i neobične tornada, uključujući jedan neverovatno redak tip.

Više tornada bilo je istovremeno u okrugu Tilman u Oklahomi, kada je vreme postalo čudno.

Najmanje dva tornada su pokazala veoma čudno ponašanje: jedan moćni tornado se okrenuo unazad i prešao svoj prethodni put, a drugi značajan tornado se okrenuo u „pogrešnom“ pravcu.

„Ovo sigurno ne vidite svaki dan“, rekao je za Si-En-En Rik Smit, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Normanu u Oklahomi.

Što je još čudnije, čini se da su tornada nastala iz iste moćne oluje.

Oluja sa grmljavinom superćelije – moćna vrsta oluje odgovorna za najteže vremenske prilike – oživela je blizu granice Oklahome i Teksasa i pratila se na istok. Ova oluja je izazvala „veliki i izuzetno opasan“ tornado severno od Lavlenda u Oklahomi, nešto pre 22 sata. CDT, prema upozorenju meteorološke službe.

Radarski snimci pokazuju kako tornado prati istok pre nego što je značajno usporio, skrećući ka severu, a zatim na zapad i petljajući preko mesta gde je upravo udario.

Oluje se generalno kreću sa zapada na istok, ali moćni tornada ponekad mogu da se vrate ka zapadu kako gube snagu, kaže Smit. Ono što je mnogo neuobičajenije u ovoj situaciji je da je tornado završio punu petlju nazad na svom putu.

Tornado EF5 koji je desetkovao grad Grinsburg u Kanzasu u maju 2007. je možda najrazorniji slični primer povratka. Tornado je srušio grad, a zatim se vratio severno od najveće štete.

Spiralni tornado u utorak uveče je oslabio dok je završio svoju piruetu u blizini Lavlenda, ali se onda pojavio novi problem: novi, moćni anticiklonalni tornado se pojavio na južnoj ivici iste oluje. Verovatno su ova dva tornada bila kratko aktivna u isto vreme, rekao je Smit.

Tornada na severnoj hemisferi se obično okreću ciklonski ili suprotno od kazaljke na satu, ali ovaj novi tornado se vrteo u smeru kazaljke na satu ili anticiklonski. Procenjuje se da je samo oko 1% tornada anticiklonalno, prema meteorološkoj službi.

Anticiklonalni tornado u utorak uveče bio je jedan za udžbenike istorije na nekoliko frontova.

Nešto pre 22:30. CDT „veliki i izuzetno opasan” anticiklonalni tornado formirao se jugoistočno od Lavlenda gde je nakratko bio „skoro stacionaran ili se kretao veoma sporo prema jugu”, prema upozorenjima meteorološke službe.

“Nije uobičajeno videti (tornada) da su skoro nepomični“, objasnio je Smit. “Tornada će skoro uvek samo otići tamo gde ide oluja sa grmljavinom superćelije.“

Međutim, odabrane oluje u utorak uveče jedva su se kretale i stvorile su okruženje u kojem je bilo moguće da se tornado razvije, da luta, a zatim da se ponovo razvije, kaže Smit.

Ne samo da se ovaj tornado vrtio u „pogrešnom“ pravcu dok se jedva kretao napred, već je proizveo i znakove oštećenja na radarskim snimcima što je značilo da je podigao krhotine stotinama metara u vazduh, što je znak jakog tornada. Većina anticiklonskih tornada je slaba i kratkotrajna, što znači da je ovaj tvister bio retkost na dva fronta.

Srećom, neuobičajeni preokreti odigrali su se u retko naseljenom području i nema izveštaja o povređenima, smrtnim slučajevima ili značajnim strukturnim oštećenjima, saopštila je kancelarija za hitne slučajeve okruga Tilman u sredu popodne.

Od Teksasa do Nebraske u sredu su moguće dodatne jake oluje sa grmljavinom. Neke od ovih oluja mogu proizvesti tornada, uključujući i ista područja jugozapadne Oklahome pogođena olujama u utorak uveče.

Slični postovi

NEZAPAMĆENI Protesti u HOLANDIJI

Nikola Milnovic

Optužen Osumnjičeni za pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fića

Nikola Milnovic

SZO je “otvorena” za ispitivanje “novih dokaza” teorije o poreklu laboratorijskog curenja KOVID-19,

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija