IDIOKRATIJA
Image default

Ryanair Airways i Snowden: Nije isto!

Bajden i  Bela Kuća odbijaju da uporede situaciju sa Ryanair Airways-om u Belorusiji sa prizemljivanjem Moralesovog aviona zbog sumnje da se u istom tom avionu nalazi Snouden za vreme Obamine administracije.

Rynair Airways

Sekretar za štampu Bele kuće Jen Psaki odbranila se od poređenja između prizemljenja leta Rianaira u Belorusiji i američkih saveznika koji su to učinili avionu bolivijskog predsednika 2013. godine. Psaki je ponovio reči američkog državnog sekretara Antonija Blinken-a, nazvavši hapšenje novinara Romana Protaseviča „šokantnim činom“ i „drskim uvredama međunarodne slobode i mira i bezbednosti od strane režim “u Minsku.

Let kompanije Ryanair iz Grčke za Litvaniju sleteo je u nedelju u Minsku, zbog navodno anonimne dojave bombe na samom letu. Nakon što je avion izvršio prinudno sletanje na aerodromu, tajna služba Belorusije ušla je u avion i uhapsila Romana Protaseviča. Inače,  za bivšim urednikom poljskog Telegram-kanala NEKSTA Live traga se u Belorusiji zbog optužbi za podsticanje masovnih nemira, pozivajući se na prošlogodišnje proteste kojima su predsednički izbori ukradeni i zahtevajući promenu režima u Minsku.

Roman Protasevich

Zahtevajući istragu, Psaki je rekao da su SAD „u kontaktu sa partnerima kako bilateralno tako i putem multilateralnih kanala, od NATO-a, OEBS-a, UN-a, EU i drugih“.

Na pitanje da li bi izrazila sličnu zabrinutost zbog incidenta iz 2013. godine u kojem je avion u kojem je bio bolivijski predsednik Evo Morales primoran da sleti u Austriju zbog navoda da je u avionu bio tada neprijatelj broj 1 Sjedinjenih Država i bivši analitičar bezbednosti NSA, Edvard Snovden, Psaki je odbacio pitanje.

„Radimo sa našim partnerima širom sveta, ne mogu vam reći ništa drugo“, rekla je.

Snouden je završio u Rusiji zbog američkog otkazivanja pasoša, a kasnije je sama Moskva ponudila politički azil. U ponedeljak je osudio incident sa Ryanairom kao “nečuven” i uporedio ga sa “neverovatnom tehnikom” Bušove administracije kojoj se “treba suprotstaviti bez obzira na zastavu pod kojom se dogodilo”.

 

 

Slični postovi

Microsoft Naoružava Američke Vojnike Sa Futurističkim Slušalicama

Nikola Milnovic

Tigar vs Lav – Kako su Rimljani testirali ko je JAČI? (VIDEO)

Nikola Milnovic

NOVI VIJETNAM: Talibani Zauzimaju Gradove Avganistana Dok Amerikanci Odlaze

Nikola Milnovic
5 3 glasova
Article Rating
Pretplata na bilten
Obaveštenja o
0 Comments
Umetnute povratne informacije
Prikaz svih komentara
0
Voleli biste svoje misli, molim vas da prokomentarišete.x
()
x
INFINITUM FORM Agencija