IDIOKRATIJA
Image default

Još 45 milijardi dolara za Ukrajinu

Lideri Kongresa su rano u utorak predstavili vladin paket potrošnje od 1,7 biliona dolara koji uključuje još jednu veliku rundu pomoći Ukrajini, skoro 10% povećanje potrošnje za odbranu i otprilike 40 milijardi dolara u hitnim slučajevima, uglavnom za pomoć zajednicama širom zemlje da se oporave od suše, uragana i drugih prirodne katastrofa.

Predlog zakona, koji ima 4.155 stranica, uključuje oko 772,5 milijardi dolara za ne-odbrambene, diskrecione programe i 858 milijardi dolara za odbranu i trajaće do kraja fiskalne godine krajem septembra.

Zakonodavci su radili na tome da stave što više prioriteta u veliki paket, verovatno poslednji veliki zakon sadašnjeg Kongresa.

Paket potrošnje uključuje oko 45 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini. To bi bila najveća američka infuzija pomoći Ukrajini do sada, čak i iznad hitnog zahteva predsednika Džoa Bajdena od 37 milijardi dolara, i obezbedilo bi da sredstva za ratne napore idu u narednim mesecima.

SAD su Ukrajini pružile oko 68 milijardi dolara u prethodnim rundama vojne, ekonomske i humanitarne pomoći.

„Gorčina zime se spustila na istočnu Evropu, i ako se naši prijatelji u Ukrajini nadaju trijumfu Rusije, Amerika mora čvrsto stati na stranu naših demokratskih prijatelja u inostranstvu“, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer, D-NJ.

Zanimljivo je da se govori o demokratskim prijateljima ili ti Ukrajini kada je to zemlja u kojoj je njen predsednik banovao opozicione stranke, koje je jednostavno optužio za saradnju sa Rusijom, medjutim dali je to zaista tako?

Kako piše i Gardijan:

Jedanaest ukrajinskih političkih partija suspendovano je zbog svojih veza sa Rusijom, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Državni savet za nacionalnu bezbednost i odbranu doneo je odluku da strankama zabrani bilo kakvu političku aktivnost. Većina pogođenih partija bile su male, ali jedna od njih, Opoziciona platforma za život, ima 44 mesta u ukrajinskom parlamentu od 450 mesta.

„Aktivnosti tih političara usmerene na podele ili dosluhe neće imati uspeha, ali će dobiti oštar odgovor“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je takodje zakonodavce da spreče ogranak pravoslavnog hrišćanstva koji odgovara Moskvi da deluje u Ukrajini, ciljajući na moćnu kulturnu silu koju ukrajinski zvaničnici optužuju da podržava rusku invaziju.

Kako Nju Jork Tajms ističe planovi Zelenskog su možda popularni među antiruskom populacijom nakon meseci ruskog bombardovanja, ali postavljaju teška pitanja o tome šta znači biti saradnik u naciji u ratu i kako bi zabrana crkve odgovarala slobodi religije po ukrajinskom ustavu.

Vekovima je drevni ukrajinski ogranak crkve bio podređen Ruskoj pravoslavnoj crkvi sa sedištem u Moskvi. Vođa ruske crkve, patrijarh Kiril, ima jake veze sa predsednikom Vladimirom V. Putinom, čiji dugi mandat je nazvao „božjim čudom“ i podržao je invaziju.

Ali da se vratimo tvrdnji da borba za Ukrajinu predstavlja i borbu za demokratiju da podsetimo:

Prema Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela za 2021. godinu, Ukrajina je rangirana na 122. mestu od 180 zemalja, u blizini zemalja kao što su Zambija, Gabon i Meksiko, dok su zemlje poput Danske i Finske na prvom mestu.

Te godine Ukrajina je bila druga najkorumpiranija u Evropi. Rusija je bila najkorumpiranija sa 136.

Sa ovim samo želim da kažem i pitam se koja se strana ovde bori za demokratiju, kada su sve strane korumpirane?

Proračuni koje je 11. oktobra objavio Institut za svetsku ekonomiju Kila „Ukrajinski tragač za podršku“ iznosio je 52 milijarde dolara od SAD do Ukrajine ove godine, do tada, a do sada je izdvojeno oko 60 milijardi dolara, tako da ako trenutni zahtev za 37,7 milijardi dolara je odobren — što izgleda gotovo izvesno, Amerika će ovu godinu potrošiti na pomoć Ukrajini da pobedi Rusiju na ratištima Ukrajine, nešto oko 100 milijardi dolara.

Zanimljivo je kako novca za ratove uvek ima ali za siromašne nema, zato mi u ratovima ne trebamo birati nijednu stranu, jer ovo se sve moglo rešiti dijalogom, ali nijedna strana nije želela isti, jer ratna mašinerija ili ti industrija mora nastaviti zaradjivati nakon krize kovida.

 

Slični postovi

Kraj Fudbala: Ovo Je Prava Istina O Sportu

Nikola Milnovic

PANIKA: Američka strateška komanda na Tviteru izbacila bizarnu poruku

Nikola Milnovic

Kinezi Ugledali Misterioznu Strukturu Na MESECU

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija