IDIOKRATIJA
Image default

Stranci plaču na TIKTOKU zbog povećanja cena goriva

Cene goriva u SAD se penju ka novom rekordu svih vremena pošto je ruska invazija na Ukrajinu ostavila svetska tržišta u neredu. Najava embarga na rusku naftu od strane Bajdenove administracije dovela je do još većeg  povećanja cena.

U ponedeljak se od Uprave za energetske informacije očekuje nova rekordna cena goriva. Prethodnog ponedeljka prosečna cena goriva u SAD-u iznosila je 4,10 dolara, prema agenciji, što je samo jedan cent ispod rekorda svih vremena od 4,11 dolara koji se dogodio 7. jula 2008, neposredno pre nego što je udarila velika recesija.

Rat u Ukrajini doveo je do povećanja cena nafte i drugih roba u većini zemalja, a cene gasa su postale tema za diskusiju širom sveta. Međutim, kako porezi čine većinu cene gasa u mnogim industrijalizovanim zemljama, a američki porezi na gorivo su uporedivo niski, cena gasa u SAD još uvek nije tako visoka kao što bi se moglo činiti kada se doda globalna perspektiva.

Čak i po prosečnoj ceni većoj od 4,00 dolara po galonu, Amerikanci i dalje plaćaju mnogo manje od mnogih drugih industrijalizovanih zemalja za punjenje, uključujući druge ekonomije zasnovane na automobilima poput Brazila, Australije ili Južne Afrike. Prema veb stranici Global Petrol Prices, poslednje dve zemlje su već plaćale više od 5,00 dolara za galon, dok su se cene u Brazilu približavale 4,90 dolara.

Evropa ima neke od najviših cena gasa na svetu. Većina zapadne Evrope je od 7. marta plaćala više od 6,00 dolara za galon gasa, a najviše cene su bile u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj. Najskuplja velika evropska ekonomija od tog datuma bila je Nemačka, koja je naplaćivala 8,23 dolara po galonu. Najskuplji galon goriva uključen u rangiranje prodat je u Hong Kongu po ceni od 10,72 dolara, što znači da bi točenje čak i malog automobila probilo barijeru od 100 dolara.

Trenutno zemlje sa najskupljim gorivom.

 

Slični postovi

Misteriozni cunami koji se proširio svetom 2021. Godine konačno može biti objašnjen

Nikola Milnovic

Navodi sugerišu da Rusija zauzima još jednu NUKLEARKU posle Černobilja

Nikola Milnovic

Nema toplih tuševa, uličnih rasveta – Kako se Evropa bori da smanji potrošnju energije

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija