IDIOKRATIJA
Image default

Više ne možete videti Ruske medije – Evropa banovala i sve sa INTERNETA

Evropska unija zabranila je ruskim državnim medijima RT i Sputnjik emitovanje u bloku, saopštilo je u utorak predsedništvo EU, nakon koraka platforme za deljenje video snimaka Jutjub da blokira sadržaj tih medija u EU.
Taj potez EU, koji treba da stupi na snagu u sredu nakon objavljivanja u zvaničnom časopisu EU, dolazi u trenutku kada Brisel pojačava svoj režim sankcija Moskvi kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ukoliko pokušate pristupiti nekim ruskim jutjub kanalima kao što su Russia 24, naićete na ovako nešto, sadržaj ili kanal nije na raspolaganju u vašoj zemlji, i ovo su brojne druge društvene mreže takodje učinile.

Potez EU da ugasi emitovanje RT i Sputnjika u bloku je u nedelju prva najavila šefica Evropske unije Ursula fon der Lajen.

Stanice „više neće moći da šire svoje laži da opravdaju Putinov rat i da seju podele u našoj Uniji“, rekla je ona. Ranije u utorak, pre saopštenja iz Brisela, Jutjub je rekao da je blokirao RT i Sputnjik u Evropi zbog ruske invazije.

Oba kanala u Evropi blokirana su “odmah”, naveo je Jutjub u e-poruci AFP-u.

Medijske organizacije koje podržava država smatraju se glasilima režima ruskog predsednika Vladimira Putina i optužene su za širenje dezinformacija o ratu Moskve u Ukrajini.

Pored jutjuba online gigant Fejsbuk doneo je sličnu odluku u ponedeljak blokiranjem sadržaja koje objavljuju RT i Sputnjik u Evropskoj uniji.

Fejsbukov roditelj Meta dodao je nove mere u utorak, rekavši da će narednih dana staviti oznake upozorenja na linkove sa prodavnica kada ih korisnici podele ili kliknu na njih.

U utorak, advokat RT France Basile Ader doveo je u pitanje zakonitost zabrane emitovanja iz te kuće.

„Zabrana medijske organizacije je nepoznat pojam u zakonu i teško ga je razumeti kada je u pitanju francuski medij (RT France) sa 100 francuskih novinara zaposlenih u svojim knjigama!“ rekao je Ader.

U saopštenju, RT France je rekao: „Ovaj blok na društvenim medijima je čist i jednostavan čin cenzure, bez pravnog osnova“.

Kada je Nemačka početkom februara zabranila nemački servis RT-a, emiter Dojče vele je bio primoran da zatvori svoj moskovski dopisnik.

Britanija više nije članica EU, ali je njen regulator za radiodifuziju Ofcom u ponedeljak najavio 15 istraga o „nepristrasnosti” RT-a.

Takodje TikTok i Majkrosoft će učiniti odredjene poteze protiv novinske kuće RT i Sputnjik koje podržava Kremlj nakon što je Evropska unija zabranila ruske državne medije.

„Dobili smo zahteve iz niza vlada i EU da preduzmemo dalje korake u vezi sa medijima koje kontroliše ruska država. S obzirom na izuzetnu prirodu trenutne situacije, u ovom trenutku ćemo ograničiti pristup RT-u i Sputnjiku širom EU. “, rekao je Nik Kleg, potpredsednik za globalne poslove u matičnom Fejsbuku Meta.

Po meni koji sam nepristrasan ovo je strašno doba, jer bez obzira na čijoj ste strani, kako možete druge nazivati da su nepristrasni ukoliko vi cenzurišete tudje medije? Društvene mreže su sada zaista pokazale da nisu nezavisne i da nisu objektivne, i sve nekako se sugeriše da su zaista nečiji projekti.

U ovakvim situacijama dokazano je da su obe strane postavljale lažne vesti, zašto je onda samo jedna strana kažnjena, i zašto samo jedna strana ima pravo da iskaže svoje mišljenje? Novinarstvo mora da ostane nezavisno, i izvan ruku vlada i cenzure, dokle god se to ne desi, nijedan čovek ne može reći da živi u slobodnom društvu.

 

Slični postovi

Ruski Naučnici OŽIVELI drevno biće nakon što je bilo zaledjeno 24,000 GODINA

Nikola Milnovic

NOVAK DJOKOVIĆ VS AUSTRALIJA – UŽIVO GLASANJE

Nikola Milnovic

Rusija Ispalila VATRU na Britanski Vojni Brod – Britanija uhvaćena u laži? (VIDEO)

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija