IDIOKRATIJA
Image default

Oružje Budućnosti: Rusija je pokrenula masovnu proizvodnju Autonomnih Ratnih Robota

Oružane snage Ruske Federacije, nastoje da svoju tehnologiju usklade u korak sa vremenom, tako da je danas, naglasak na robotizovanim sistemima, koji mogu nezavisno i autonomno da funkcionišu i ostvaruju zacrtane legitimne ciljeve u vojnim konfliktima.

Robotski Psi

Ruska vojska će uskoro dobiti autonomne ratne robote sposobne da samostalno deluju na bojnom polju, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu, dodajući da je Moskva pokrenula masovnu proizvodnju takvih mašina.

„To nisu samo neki eksperimentalni prototipovi, već roboti koji se zaista mogu prikazati u naučno-fantastičnim filmovima, jer se mogu sami boriti“, rekao je ministar ruskom emiteru Zvezde tokom foruma „Novo znanje“. Forum se održava u nekoliko ruskih gradova od 20. maja do 22. maja, a predstavlja niz obrazovnih događaja u kojima učestvuju vrhunski stručnjaci iz različitih oblasti kako bi prikazali moderna vojna dostignuća ali isto tako i oružja budućnosti.

„Veliki napor“ učinjen je na razvoju „oružja budućnosti“, rekao je Šojgu, misleći na ratne robote opremljene veštačkom inteligencijom (AI). Botovi, za koje se navodi da mogu samostalno da pristupe borbenoj situaciji, deo su novog najsavremenijeg arsenala na koji je trenutno usredsređena ruska vojska.

U sadašnjoj eri veštačke inteligencije (AI), upotreba robota u vojsci više nije ideja koja se svodi na filmove naučne fantastike. Danas se roboti i inteligentne mašine sve više koriste u vojnim operacijama za širok spektar zadataka, od nadzora, obaveštajnih poslova, izviđanja, odlaganja bombi i operacija traganja i spasavanja.

Ali to nije sve. Vojni profesionalci počinju da zamišljaju buduća ratišta koja se sastoje od inteligentnih učesnika, odnosno,  robota koji mogu da razumeju i izvršavaju naređenja bez stalnog nadzora zahvaljujući široko usvojenom IoT tehnologijama.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, šef britanske vojske nagovestio je da bi autonomni roboti mogli uskoro da formiraju četvrtinu britanske vojske do 2030. godine. Ovaj potez neće samo pomoći smanjenju broja ljudskih vojnika na terenu već i pomoći u borbi protiv neprijatelja napada efikasno i efikasno. Upotreba veštačke inteligencije (AI) i robotike brzo postaje kritični deo modernog ratovanja. Kao takve, vlade – uključujući SAD i UK, Rusiju, Kinu – ulažu više sredstava kako bi olakšale istraživanje i razvoj naprednih i inteligentnijih vojnih robota.

Najuočljivija upotreba robota u vojsci tokom poslednjih nekoliko decenija takođe je prva stvar koja će većini pasti na pamet: upotreba bespilotnih letelica odnosno dronovakoji su danas poprilicno zastupljeni odnosno raspoređeni u borbenim situacijama širom Bliskog Istoka. Pilotirano od strane osoblja na sigurnim lokacijama udaljenim stotinama – ako ne i hiljadama milja, ove male letelice izvode sve vrste misija, od izviđanja do strateških udara. U službi ih je preko 7.000, a sledeća generacija robotskih aviona samo će proširiti zadatak. Program Future Vertical Lift (FVL) imaće bespilotne letelice koje će delovati još nezavisnije – i sa većim parametrima misije – od današnjih bespilotnih letelica.

Projekat Orka- Bespilotni dron mornarice od strane kompanije Beoing

Američka mornarica takođe uvodi robote u moderne pomorske operacije. Mornarica je već zatražila pomoć Boinga da pokrene svoju podmorsku flotu bespilotnih letelica, sa četiri do 10 bespilotne podmornice nazvane „Orke“. Ti moćni brodovi od 15 metara dužine moći će se koristiti za sve načine podmorskog i površinskog ratovanja i izviđačkih misija. Orke će se pridružiti robotskom kraku flote koji se već sastoji od prototipa broda Sea Hunter, a sam Sea Hunter je bespilotno, daljinski upravljano plovilo koje može patrolirati do tri meseca istovremeno sa dometom od oko 1000 kilometara i može daljinski pratiti i loviti neprijateljske podmornice.

Ubuduće? Robotska flota će samo rasti, biti brža i jača. U planu je izrada robotske radnje za stvaranje pune flote bespilotnih brodova – onih koji ne samo da mogu da budu „izviđači i mamci“, već i oni koji će moći da se pošalju u borbu. Američka vojska u velikoj meri koristi robote u svojim operacijama. Trenutno vojska koristi robote za širok spektar uloga – uključujući odlaganje bombi i izviđanje. U budućnosti, Vojska razvija ili je pak već stvorila,  čitave klase robota za upotrebu na bojnom polju, u kategorijama definisanim kao laki, srednji i teški.

URAN 9

Što se tiče oružanih snaga Rusije, u svoj pogon serijske proizvodnje, impalementirala je Uran-9, kao  višenamenski robotski sistem naoružanja koji izgleda poput malog tenka opremljenog 30-milimetarskom puškom, nekoliko bacača plamena i četiri vođene protutenkovske rakete. Dizajniran za izviđanje i vatrenu podršku, može da pomogne vojnicima na bojnom polju da umanji potencijalne žrtve.

Još jedan model iz serije „Uran“ je autonomna jedinica za razminiranje nazvana Uran-6. Robot nalik na buldožer težak do šest tona, dizajniran je da stvori sigurne prolaze za vojnike koji šetaju minskim poljima. Obe jedinice „Uran“ ruska vojska je uspešno koristila tokom antiterorističke kampanje u Siriji.

Ruska vojska bi uskoro mogla da postavi još snažnije robotske ratne mašine: njeni inženjeri trenutno rade na autonomnim sistemima zasnovanim na tenkovima T-72 i T-14 Armata, sposobnim za nošenje teškog naoružanja. Još u leto 2020. godine, T-14 Armata je prošao test gde je njegov AI uspešno detektovao razne ciljeve na teškom terenu dok je radio bez posade.

Ruski pomorski arsenal će uskoro biti ojačan bespilotnim letelicama Posejdon – ogromnim robotskim mini-podmornicama sposobnim za nuklearnu energiju sa minijaturnim nuklearnim reaktorom koji je sposoban da nosi nuklearne bojeve glave. Vojska je javno objavila svoja prva ispitivanja podvodnog drona 2019. godine.

T-14 ARMATA TENK, Ruske oružane snage

Autonomna podmornica polako se može približiti neprijateljskoj teritoriji duboko pod vodom malom brzinom. Ako se otkrije, može znatno povećati brzinu i nadmašiti progonitelje pre nego što se vrati u stealth režim. Otkrivanje Posejdona podstaklo je američkog zvaničnika Stejt departmenta da izrazi zabrinutost zbog njegove potencijalne sposobnosti da oslobodi „radioaktivni cunami“ na američkim obalama.

Lasersko Oružje

Iako možda uskoro nećemo videti ruske vojnike kako mašu svetlosnim mačevima, ruska vojska u svom arsenalu ima lasersko oružje. ‘Peresvet’, izuzetno tajni laserski top, bilo je jedno od oružja koje je predsednik Vladimir Putin otkrio još 2018. O ovom naoružanju se malo zna, ali se kaže da je sposoban da obara i neprijateljske letelice i dolazeće rakete.

Uprkos naprednoj digitalizaciji ratovanja, vojnici i dalje ostaju osnovna oružana snaga Rusije, iako prilagođavaju novu ulogu na bojnom polju, da li će robotizovani vojnici, i robotika u globalu preuzeti glavnu ulogu u oružanim sukobima 21 veka, sve je jasnije, da hoće. Svet i tehnologija, sve više menja svakodnevni život svih nas, pa ne čudi i to, što do velikih promena, dolazi i u samoj vojnoj sferi.

Sta ce najvise uticati na konflikt, koji robot? Videcemo uskoro.

 

 

Slični postovi

Nešto Se Dešava: Papa poslao lično pismu Džulijan Asanžu

Nikola Milnovic

U Dizni Zabavnom Parku nema više korišćenja reči ‘dečaci i devojčice’ kako bi se zadovoljila politika

Nikola Milnovic

Ovo se retko vidja – Protesti u Švajcarskoj ispaljeni gumeni meci

Nikola Milnovic
5 3 glasova
Article Rating
Pretplata na bilten
Obaveštenja o
0 Comments
Umetnute povratne informacije
Prikaz svih komentara
0
Voleli biste svoje misli, molim vas da prokomentarišete.x
()
x
INFINITUM FORM Agencija