IDIOKRATIJA
Image default

Izglasana rezolucija o Srebrenici

Rezoluciju o Srebrenici usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Njujorku. Za usvajanje su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, uz 68 uzdržanih.

Dokumentom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, osuđuje negiranje genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca.

Predlagači su Nemačka i Ruanda, uz podršku tridesetak zemalja kosponzora. Antje Lenderse, predstavnica Nemačke u UN, pozvala je pre glasanja zemlje da podrže rezoluciju, ističući da ona „nije usmerena ni protiv koga, posebno ne protiv Srbije”. „Usmerena je isključivo protiv počinilaca genocida”, navela je Lenderse, dodajući da su „sve etničke zajednice tokom rata stradale”, kao i da je cilj da „sve žrtve budu prepoznate”.

Zvanični Beograd se protivio usvajanju, tvrdeći da bi na taj način srpski narod bio proglašen za „genocidan”, dok je u Sarajevu nazivaju prilikom za nastavak pomirenja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju ponovio da Srbija „podjednako žali žrtve na svim stranama”, ali i pitao zbog čega te rečenice nema u rezoluciji. „Znate zašto je nema? Zato što oni to ne misle”, rekao je Vučić.

Rezoluciju o Srebrenici, kako je naveo, regionu neće doneti pomirenje, već će „otvoriti Pandorinu kutiju” i uslediće na desetine zahteva za slične rezolucije po pitanju genocida. „Ovde se ne radi o pomirenju i nije reč o sećanjima, ovo je nešto što će samo da otvori stare rane i što će napraviti politički haos i to ne samo u našem regionu već i šire.”

Vučić je pokušao da objasni zbog čega se Srbija bori protiv Rezolucije o Srebrenici. Kako je rekao, ta rezolucija ima četiri cilja, a to su:

 1. Ukidanje Republike Srpske,
 2. Revizija presude za odgovornost Republike Srbije
 3. Neko bi malo para da dobije od Srbije i da je tuži za naknadu ratne štete.
 4. Dodatno opterećivanje Srbije i stavljanje svega na njena pleća, ali im “nije cilj da grade bliže odnose, već želja da unište svaku vrstu protesta prema njima”.

Nakon intervencije Crne Gore, preambula nacrta rezolucije je izmenjena kako bi se naglasilo da je „krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati nijednoj etničkoj, verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini“.

Da sumiramo opet šta označava rezolucija:

 • predviđa se da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obeležavao svake godine.
 • bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.
 • naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i
 • poziva se na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici
 • pozivaju se sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz poštovanje odluka Međunarodnog suda pravde.
 • od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zahteva se da uspostavi program informisanja pod nazivom „Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije“, kako bi počela priprema za 30. godišnjicu obeležavanja 2025.
 • traži se od generalnog sekretara da uputi rezoluciju svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih nacija i organizacijama civilnog društva, navodi se u nacrtu rezolucije.

Slični postovi

Rusija ne prestaje sa raketnim napadima – Sirene su konstantne

Nikola Milnovic

Tramp svojim donorima objavio da bi BOMBARDOVAO KINU I RUSIJU da je bio predsednik

Nikola Milnovic

Šta Se Dešava Sa Vremenom – Požari Širom Sveta

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija