IDIOKRATIJA
Image default

PANDORINA KUTIJA: Eu da uzme Ruski zamrznuti novac za ukrajinsku odbranu

EU je pristala da koristi prihode od ruske imovine koju je blok zamrznuo za pomoć Ukrajini, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski. Očekuje se da će godišnji prihod od ovih fondova biti oko 3 milijarde dolara.

Zemlje EU su formalno usvojile plan da se prihodi od imovine ruske centralne banke zamrznute u EU iskoriste za odbranu Ukrajine, saopštila je u utorak belgijska vlada.

Tekstu je trebalo samo pečat ministara nakon što su ambasadori EU početkom maja postigli sporazum.

Visoki ruski diplomata osudio je plan, rekavši da će imati nepredvidive posledice, s tim da će EU pre ili kasnije morati da vrati Rusiji ono što je „ukrala“.

Prema sporazumu, 90% prihoda će ići u fond koji vodi EU za vojnu pomoć Ukrajini protiv ruske invazije, dok će ostalih 10% podržati Kijev na druge načine.
EU očekuje da će imovina doneti oko 15-20 milijardi evra (16,30-21,70 milijardi dolara) profita do 2027. godine. Imovina privlači izuzetan interes, što rezultira takozvanim neočekivanim profitom. Očekuje se da će Ukrajina dobiti prvu tranšu u julu, saopštile su diplomate EU.

Grupa sedam zemalja (G7) je zamrznula oko 300 milijardi dolara ruske finansijske imovine ubrzo nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022. Od tada, EU i druge zemlje G7 raspravljaju o tome kako i da li da iskoriste sredstva za pomoć Ukrajini.
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zahvalio je EU na odluci u utorak, ali je ponovio krajnji cilj Ukrajine da zapleni rusku finansijsku imovinu, a ne samo da ima koristi od kamata.

Ukrajina želi u potpunosti da preuzme ruske finansijske imovine, medjutim ovo bi mogao biti opasan potez, jer će mnoge države sada biti oprezne sa svojim spoljnim imovinama, kao i držanjem tih imovina u dolarima. Ovo ima potencijal da otvori Pandorinu kutiju u kojoj ničija imovina više nije sigurna, što če podsećati na neki svet u kojem ne postoji zakon. Ovo može i ubrzati proces dedolarizacije, tačnije produbiti strah mnogih država oko korišćenja dolara, jer jednog dana njihova imovina može postati nečije druga, ukoliko se ne povinuju politici zapadnih sila.

Slični postovi

Misteriozno ZUJANJE drži grad u Severnoj Irskoj budnim

Nikola Milnovic

Novine NAPALE Guvernera jer je zabranio pravljenje Kovid Pasoša

Nikola Milnovic

Rusija ne prestaje sa raketnim napadima – Sirene su konstantne

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija