IDIOKRATIJA
Image default

Sankcije prema Rusiji oseća ceo SVET – Cena nafte nastavlja da raste

Cene sirove nafte skočile su u ponedeljak na najviši nivo od 2008. godine, zbog straha od zabrane uvoza ruske nafte zbog rata u Ukrajini, kao i odlaganja pregovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Cene nafte nastavile su da rastu u jutarnjim trgovinama u ponedeljak, jer je tržište reagovalo na poremećaje u snabdevanju koji proističu iz tekuće invazije Rusije na Ukrajinu i mogućnosti zabrane ruske nafte i prirodnog gasa.

Fjučers sirove nafte Vest Teksas Intermediate, američka referentna vrednost za naftu, porasla je skoro 9% na 126,05 dolara po barelu. U jednom trenutku cena je porasla na 130,50 dolara u nedelju uveče, najviše od jula 2008, pre nego što se povukla.

Skok cena dolazi usred zastoja u pregovorima koji imaju za cilj oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. nakon ruskih zahteva za garancijom SAD da sankcije Zapada sa kojima se suočava zbog svoje vojne operacije u Ukrajini neće naštetiti trgovini Moskve sa Teheranom. U odgovoru na ruski upit, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u nedelju da sankcije uvedene Rusiji zbog Ukrajine neće ometati potencijalni nuklearni sporazum sa Teheranom.

„Nafta raste zbog mogućnosti potpunog embarga na rusku naftu i proizvode“, rekao je Džon Kildaf iz Again Capitala. „Već visoke cene benzina će nastaviti da rastu na užasan način. Cene u nekim državama će prilično brzo porasti za 5 dolara.

Dok su zapadne sankcije Rusiji do sada omogućavale da se trgovina energentima nastavi, većina kupaca već izbegava ruske proizvode. Prema analizi JPMorgana, 66 odsto ruske nafte muči se da nađe kupce.

Američki prosek za galon gasa premašio je 4 dolara u nedelju, prema AAA, što je brzo usled sukoba. Osnovni trošak nafte čini više od 50% cene gasa koju potrošači stavljaju u svoje automobile.

Analitičari iz JP Morgan kažu da bi ove sedmice nafta mogla skočiti na 185 dolara po barelu ove godine.

Rusija izvozi otprilike 7 miliona barela nafte i rafiniranih proizvoda dnevno, oko 7% globalne ponude. Prema analitičarima Bank of America, ako se većina ruskog izvoza nafte zabrani, manjak bi doveo do toga da cene nafte dostignu 200 dolara po barelu. Iranu, čiji bi izvoz nafte potencijalno mogao da pokrije deo manjka, i dalje bi trebalo nekoliko meseci da obnovi tokove nafte nakon postizanja nuklearnog sporazuma, tvrde analitičari.

Ostaje pitanje kakve nas još sve posledice čekaju, i niko ne govori zašto i dalje teče ruski gas kroz Ukrajinu, da li se Zelenski takodje preračunao što se tiče zapadne podrške. Zima krajem 2022. godine tek dolazi, i ostaje pitanje da li je bogatiji zapadni svet navikao na veće cene, dok smo mi nažalost navikli da točimo gorivo u flašama.

Slični postovi

Non Pejper: Misteriozni Dokument Koji Je Uplašio ceo Balkan

Nikola Milnovic

Strateška Avdivka pada u ruske ruke?

Nikola Milnovic

SVI ĆEMO UMRETI: I TO NE NA POZORNICI

Slobodan Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija