IDIOKRATIJA
Image default

Šta Se Dešava Sa Vremenom – Požari Širom Sveta

2020. godina biće upamćena po pandemiji a ova 2021. deluje da će biti upamćena po prirodnim katastroframa koje prevazilaze sve rekorde.

 

Od tornada u Češkoj do nezapamćenih poplava u Nemačkoj, opet se sve više priča o famoznim klimatskim promenata, kao i oko toga koliko mi utičemo na klimu. Sada u poslednje vreme požari su aktuelni i to širom sveta, čak i kod nas.

Mnogi delovi sveta, uključujući SAD, Rusiju, EU, Južnu Ameriku, Afriku i Arapski zaliv bore se sa razornim požarima.

Dok požari i dalje haraju mnogim delovima sveta, uključujući SAD, zemlje Evropske unije i Rusiju, broj požara 2021. godine do sada je premašio prethodne proseke za celu godinu u mnogim zemljama.

Prema satelitskoj karti i sistemu za informisanje i upravljanje resursima vatre, požari gore u mnogim delovima sveta, pretvarajući hiljade hektara u pepeo.

Talas požara je pogodio mnoge regione od SAD -a do Rusije, od Južne Amerike do Severne Amerike, Centralne i Južne Afrike, kao i Arapskog zaliva, pri čemu su se mnoge zemlje EU, uključujući Italiju, Grčku i Rumuniju, takođe suočile sa požarom.

Prema karti EU za hitne slučajeve, požari različitih veličina koji buktaju na različitim mestima na kontinentu stižu gotovo do severne Rusije.

Prema Evropskom informacionom sistemu o šumskim požarima, evropske države su ove godine premašile prosečan broj šumskih požara koji se godišnje prijavljuju između 2008. i 2020. godine.

Kako kažu u Bosni i Hercegovini je do sada 2021. godine izgorelo preko 25.583 hektara šuma. Ovo je blizu 30.199 hektara, što je prosek tokom cele godine u poslednjih 12 godina.

Sada pripadnici Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije iz Srbije otišli su u Makedoniju kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i sela u tom regionu na severu zemlje u blizini granice sa Srbijom.

U Srbiji je ovih dana dolazilo do velikih požara na Mokroj Gori na zapadu Srbije, ali je nedavno na svu sreću i lokalizovan.

U Hrvatskoj je došlo do požara u Segetu Gornjem kod Trogira, oko kojeg se i dalje vatrogasci bore.

Apokaliptične scene nam dolaze iz Turske i Grcke. Turska se suočava sa nekim od najvećih požara u poslednjih nekoliko godina. U proteklih sedam dana prijavljeno je više od 130 požara u 30 turskih provincija. Većina požara širila se duž obala Sredozemnog i Egejskog mora, nekoliko u odmaralištima oko Antalije, Mugle ​​i Marmarisa.

Do kad će se ovaj trend nastaviti, i da li će nastaviti da raste iz godine u godinu ostaje nam da vidimo. Da li su u pitanju klimatske promene ili nešto drugo, eksperti će nam to reći.

Ipak moramo i znati da se klimatske promene jako politizuju, jer svet mora da ima jednog neprijatelja koji će nam okupirati pažnju, ono što je tužno steče se utisak da se lideri više fokusiraju na korišćenje ove situacije u političke svrhe a ne u pronalazak rešenja.

Ono što je jako čudno, deluje da su se požari pojačali nakon onih dogadjaja iz Kanade kada su paljene crkve.

Svideo vam se članak? Ocenite ga i ostavite komentar.

Slični postovi

Pentagon izjavio da je procureli Video koji prikazuje neidentifikovani sferični objekat istinit i da je pod ISTRAGOM

Nikola Milnovic

Guverner Floride Obećao Da Će Banovati COVID PASOŠE

Nikola Milnovic

Novi Mortal Kombat 2021 Razbio Rekorde

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplata na bilten
Obaveštenja o
0 Comments
Umetnute povratne informacije
Prikaz svih komentara
0
Voleli biste svoje misli, molim vas da prokomentarišete.x
()
x
INFINITUM FORM Agencija