IDIOKRATIJA
Image default

Šta je to BOLEST X? (LIVESTREAM)

Na Svetskom ekonomskom forumu (VEF) u Davosu u Švajcarskoj, lideri su raspravljali o tome šta da urade u vezi sa bolešću X. Ovde se nije radilo o tome šta se dogodilo na platformi društvene mreže ranije poznatoj kao Tviter. Umesto toga, bolest X o kojoj se raspravlja na VEF-u odnosi se na veliku nepoznatu bolest koja se nalazi na listi planova Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od 2018. godine.

Ova lista nacrta uključuje poznate zlotvore—kao što su krimsko-kongoška hemoragična groznica, ebola, Lasa groznica, Zika i, naravno, Covid-19—za koje SZO veruje da bi trebalo da budu međunarodni prioriteti za više istraživanja i razvoja kojima se treba baviti.

Ali kako se kaže, bolje đavo koga poznaješ nego đavo koga ne poznaješ. Najveća i najzabrinjavajuća pretnja u narednim godinama može biti bolest koja tek treba da bude identifikovana. Upravo to predstavlja famozna Bolex X o kojoj svi pričaju.

Ona predstavlja sledeći nepoznati patogen koji će izazvati pustoš u nekoj bliskoj budućnosti. I operativna reč ovde je „hoće“, a ne „možda će“, kako piše Forbes.

Zbog toga je dr Tedros Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), istakao na VEF-u potrebu da zemlje širom sveta potpišu sporazum SZO o pandemiji do sledećeg maja. Takav sporazum bi pomogao zemljama da bolje udruže resurse i sarađuju u istraživanju i razvoju novih strategija i tehnologije kako bi sprečile i pripremile se za sledeću veliku zaraznu pretnju koja bi se mogla pretvoriti u još jednu pandemiju. U suprotnom, mnoge zemlje će na kraju biti uhvaćene nespremne i doći će do patnje i smrti koje se mogu sprečiti.

Kovid-19 je bio neka vrsta bolesti X pre kraja 2019. godine, pošto naziv SARS-CoV-2 tada nije ni postojao. Naravno, bilo je upozorenja o korona virusima uopšte, posebno nakon izbijanja teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002-2003 i epidemije koronavirusa na Bliskom istoku (MERS-CoV) počevši od 2012.

To je zato što veći deo cele porodice koronavirusa već su poznavali tendenciju brzog mutiranja. A neki koronavirusi su već skočili sa drugih životinja na ljude. Dakle, postojao je rizik da bi neki novi koronavirus sa slepih miševa ili drugih životinja na kraju mogao da pređe na ljude. Ipak, pre pandemije Kovid-19, kada ste čuli reč korona virus, možda ste pomislili da to ima neke veze sa pivom.

Dakle, u stvari, bolest X je đavo kojeg još ne poznajemo. To je hipotetička bolest koja bi u teoriji mogla da udari kada je najmanje očekujemo. To je ono što su virus SARS-CoV-2 i Kovid-19 bili pre 2020. To je velika nepoznanica. To je bolest koja će imati nepoznate karakteristike i može se ponašati na potpuno neočekivan način i izazvati nepredviđene probleme kod ljudi, osim toga cela vas može ubiti. To je ono što je iza vrata broj jedan.

Znači Bolest X predstavlja nepoznatu bolest koja može u budućnosti predstavljati problem po čovečanstvo, i pandemiju kakvu do sada nismo videli, ili pak može biti slična spanskoj groznici, a kada se očekuje? Neko spominje dalju budućnost, a neko spominje uskoro.

Da li ova pandemija može samo na prirodan način da nastane?

Nedavno mnogi mediji su preneli sledeći naslov: Kineski naučnici „stvorili“ mutantni koronavirus sa stopom ubijanja miševa od 100%.

Dok se svet nastavlja da se koprca posle pandemije KOVID-19 i novih sojeva, Kina sada navodno eksperimentiše sa novim virusom sličnim Kovidu koji ima „stopu smrtnosti od 100 odsto ali kod miševa“.

Prema izveštajima medija, kineski naučnici su navodno napravili svoju verziju „pangolinskog koronavirusa“ za koji je utvrđeno da ima 100 odsto smrtnosti kod miševa.

Za tvrdnje oko ovih vesti, reagovali su famozni fektčekeri, koji su izjavili da je došlo dosta dezinformacija na društvenim mrežama oko ove vesti, te su dodali sledeće:

U preprint studiji, objavljenoj 4. januara, 10 istraživača u Pekingu i Nanđingu, u Kini, testiralo je jednu vrstu koronavirusa kako bi utvrdilo da li može izazvati bolest kod laboratorijskih miševa. Kao preprint, ova studija nije prošla recenziju, u kojoj drugi naučnici sa ekspertizom uporedivim sa istraživačima čitaju istraživanje i procenjuju njegovu metodologiju i validnost.

Istraživači studije nisu „stvorili novi soj COVID-19“, kako se tvrdi u objavama na društvenim mrežama i novinskim člancima. Radili su sa drugačijim koronavirusom koji se zove GKS_P2V, za koji je studija rekla da je otkriven 2017. kod pangolina, ponekad poznatih kao ljuskavi mravojedi.

GKS_P2V je sličan SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19; oba pripadaju velikoj porodici koronavirusa. Ali stručnjaci kažu da GKS_P2V nije soj, varijanta ili mutacija COVID-19.

Poznato je da korona virusi brzo mutiraju, stvarajući virusne varijante. Od svog otkrića, GKS_P2V se adaptirao tokom mnogih generacija u ćelijskoj kulturi, kaže studija.

Za ovu studiju, istraživači su klonirali varijantu GKS_P2V prilagođenu ćeliji.

Naučnici često koriste „humanizovane“ miševe, ili miševe ukošene nečim od ljudi, u eksperimentima jer mogu da deluju kao modeli za istraživanje ljudskih bolesti. U ovom slučaju, kaže studija, humanizovani miševi su genetski modifikovani da eksprimiraju ACE2, protein koji SARS-CoV-2 koristi za ulazak u ćelije u ljudskom telu. Bez ove mutacije, miševi se ne mogu zaraziti, kažu stručnjaci.

Profesorka i istraživač sa Pekinškog univerziteta hemijske tehnologije Lihua Song, koja je bila uključena u studiju, rekla je za PolitiFact da je istraživanje prvobitno trebalo da testira imuni odgovor miševa na virus, “a ne da oponaša ljudsku infekciju”.

Sva četiri miša zaražena GKS_P2V neočekivano su umrla u roku od osam dana, verovatno zbog teške infekcije mozga, kaže studija.

Tipični miševi i ljudski mozgovi imaju nizak nivo ACE2 proteina, rekao je Song.

Ali humanizovani miševi korišćeni u ovom eksperimentu, koji je razvila kompanija Beijing SpePharm Biotechnologi Co., imali su „visoku ekspresiju“ ACE2 u tkivima mozga i pluća, što ih je učinilo podložnijim infekcijama, rekao je Song.

„Eksperimentalni rezultati dobijeni ovim modelom ne mogu se ekstrapolirati da bi sugerisali slične infekcije kod ljudi“, rekao je Song.

Čini se da neke od dezinformacija oko ove studije potiču iz same studije. Prva verzija studije pre štampe pogrešno je navela da postoji „rizik prelivanja“ GKS_P2V na ljude, rekao je Song.

„Nemamo podataka koji bi to potvrdili“, rekao je on.

Nakon što su se pogrešna tumačenja studije proširila na internet, Song je 17. januara objavio na istraživačkom forumu Science Cast kako bi razjasnio nalaze. Dana 21. januara, Song i njegove kolege objavili su ažuriranu verziju studije koja je, kako je rekao Song za PolitiFact, „osnovano revidirana kako bi se navela činjenica da ovi rezultati na životinjama nisu primenljivi na ljude“.

Ažurirana studija kaže da bi GKS_P2V mogao pomoći da se utvrdi da li vakcine i lekovi mogu efikasno zaštititi od COVID-19 i njegovih budućih varijanti. Na primer, istraživači bi mogli da vakcinišu humanizovane miševe protiv COVID-19, a zatim da ih zaraze GKS_P2V da bi procenili da li vakcina protiv COVID-19 može da zaštiti od drugih koronavirusa, rekao je Song.

Fektčekeri su zaista sve dobro napisali, te su utvrdili kako sva četiri miša zaražena virusom su umrla u eksperimentu, ali istraživači su rekli da se nalazi ne odnose na ljude. Ali nisu napisali da li GX_P2V

može skočiti sa životinje na čoveka? Ako već je prihvaćena zvanična teorija da smo pandemiju imali zbog toga što je virus prešao za slepih miševa na čoveka, zašto i ovde ne bi mogao biti isti slučaj? A šta je sa curenjem iz laboratorije?

Evo šta sam pronašao:

Naučnici sa Instituta Frensis Krik otkrili su važne strukturne sličnosti između SARS-CoV-2 i pangolinskog koronavirusa, što sugeriše da bi koronavirus pangolina mogao da zarazi ljude.

Dok se smatra da je SARS-CoV-2 evoluirao iz koronavirusa slepih miševa, njegov tačan evolucioni put je još uvek misterija. Otkrivanje njegove istorije je izazovno jer verovatno postoji mnogo neotkrivenih korona virusa slepih miševa i, zbog razlika između koronavirusa slepih miševa i SARS-CoV-2, smatra se da je virus možda prešao na ljude preko najmanje jedne druge vrste.

U njihovoj studiji, objavljenoj u Nature Communications, naučnici su uporedili strukture šiljastih proteina pronađenih na SARS-CoV-2, najsličnijem trenutno identifikovanom koronavirusu slepih miševa RaTG13, i koronavirusu izolovanom od malajskih pangolina koje su vlasti zaplenile nakon krijumčarenja. u Kinu. Otkrili su da je virus pangolina bio u stanju da se veže za receptore i pangolina i ljudi. Ovo se razlikuje od koronavirusa slepih miševa, koji se nije mogao efikasno povezati sa ljudskim ili pangolinskim receptorima.

Jeste da se ovde ne spominje GX_P2V, ali razumete  šta želim da kažem, ako već gledaju i istražuju sve mogućnosti, te žele dobro da se spreme, zašto onda odbacuju i ove mogućnosti?

Zašto mnogi veruju da bi naredna pandemija mogla biti već 2025. godine? I zašto mnogi veruju da istražitelji znaju mnogo toga unapred?

Jedan od razloga je famozni Event 201, dogadjaj u kojem je Centar za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins u partnerstvu sa Svetskim ekonomskim forumom i Fondacijom Bila i Melinde Gejts bio je domaćin Eventa 201, vežbe pandemije visokog nivoa 18. oktobra 2019. u Njujorku. Vežba je ilustrovala oblasti u kojima će javno/privatno partnerstvo biti neophodno tokom odgovora na tešku pandemiju kako bi se umanjile velike ekonomske i društvene posledice.

U prevodu oni su simulirali kako bi izgledala naredna pandemija Oktobra 2019. godine. Događaj 201 simulirao je efekte izmišljenog koronavirusa koji je prešao na ljude preko zaraženih farmi svinja u Brazilu bez “mogućnosti da vakcina bude dostupna u prvoj godini“. Simulacija je završena nakon 18 meseci i projektovano je 65 miliona smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Pošto se samo dva meseca kasnije pojavljuje stvarna Koronavirusna bolest 2019 (COVID-19) ili ti zarazna bolest koju izaziva virus SARS-CoV-2, i pošto je prvi poznati slučaj identifikovan u Vuhanu, Kina, u decembru 2019. godine, mnogi su pomišljali da su ovi istražitelji unapred znali šta će se dogoditi.

Nije ni čudno što su ljudi sumnjičavi, kada uzmemo u obzir činjenicu pisanje Gardijana:

Prema izveštajima medija o neobjavljenim podacima kineske vlade, prvi slučaj nekoga ko je oboleo od Covid-19 može se pratiti do 17. novembra.

U izveštaju, objavljenom u South China Morning Postu, navodi se da su kineske vlasti identifikovale najmanje 266 ljudi koji su se zarazili virusom prošle godine i koji su bili pod medicinskim nadzorom, a najraniji slučaj je bio 17. novembra – nedeljama pre nego što su vlasti objavile pojavu novog virusa. .

Da li je moguće da su tvorci ove simulacije znali za ovo? ali su krili od javnosti? Ipak je razlika samo mesec dana što je neverovatna slučajnost.

Ovo je simulacija početka fikcionalne pandemije sa Eventa 201

Ipak fektčekeri su brzo reagovali govoreći da Event 201 nije predvideo pandemiju Kovid-19.

“Događaj 201“ je bila vežba organizovana u oktobru 2019. kako bi se simulirala šta bi se moglo dogoditi ako dođe do teške pandemije. Čitaoci su nas zamolili da ispitamo da li se to zaista dogodilo, zašto o tome nije bilo mnogo u medijima i da li je jednostavno koincidencija što je učestvovalo samo nekoliko meseci pre nego što je pandemija Kovid-19 počela.

Događaj je bio stvaran, ali činjenica da se dogodio neposredno pre početka pandemije ne znači da su organizatori imali neka tajna saznanja, što su neki sugerisali.

Organizatori su rekli da su vežbu izveli jer je svet video „sve veći broj epidemijskih događaja“. Prethodne slične vežbe koje su sprovodile iste organizacije i druge nisu bile praćene sličnim epidemijama.

Specifičnosti vežbe ne treba uzimati kao predviđanja za pandemiju Covid-19.

Događaj 201 organizovao je Centar za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins u partnerstvu sa Svetskim ekonomskim forumom i fondacijom Bill & Melinda Gates.

Pozvao je ljude iz biznisa, vlade i javnog zdravlja da simuliraju koordinaciju političkog odgovora na teorijsku pandemiju.

Simulacija je zasnovana na korona virusu, ali to ne znači da su organizatori znali za onaj koji izaziva Covid-19. Prvi poznati slučajevi Covid-19 nisu javno identifikovani do decembra 2019. godine, iako medijski izveštaji o neobjavljenim podacima sugerišu da su neki rani slučajevi možda bili zaraženi u novembru te godine.

Koronavirusi su široka kategorija virusa koji izazivaju niz različitih respiratornih bolesti. Jedna je obična prehlada, ali kategorija uključuje SARS (teški akutni respiratorni sindrom, od kojih je bilo izbijanja 2002. i 2004.) i MERS (Bliskoistočni respiratorni sindrom) pored Covid-19.

Organizatori su rekli: „Odgovori igrača na scenario su istakli potrebu za saradnjom između industrije, nacionalnih vlada, ključnih međunarodnih institucija i civilnog društva kako bi se izbegle katastrofalne posledice koje bi mogle da nastanu iz pandemije velikih razmera.

U to vreme, Događaj 201 nije bio mnogo medijski propraćen, ali je bio propraćen. U Velikoj Britaniji, Telegraf je izgleda bio jedini veliki medij koji je o tome izveštavao.

To nam ne govori mnogo o epidemiji Covid-19
Događaj 201 dogodio se samo nekoliko meseci pre početnog izbijanja Covid-19 u Vuhanu. To je navelo neke da kažu da je Događaj 201 „predvidio“ trenutnu pandemiju.

Međutim, Centar za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins je rekao: „Centar za zdravstvenu bezbednost i partneri nisu napravili predviđanje tokom naše vežbe na stolu.

„Za scenario smo modelirali izmišljenu pandemiju koronavirusa, ali smo eksplicitno rekli da to nije predviđanje.

Učesnici događaja 201 procenili su da će izmišljena pandemija ubiti 65 miliona ljudi. Džons Hopkins je dodao da to ne znači da je predviđeno da će epidemija Covid-19 dovesti do tolikog broja smrtnih slučajeva i da su inputi koje je koristio drugačiji od onoga što je primećeno kod Covid-19.

Ni slučajnost ni zavera
Što se tiče vremena održavanja događaja, ovo nije puka slučajnost, niti je znak da su organizatori na neki način znali za ovaj korona virus pre nego što je prijavljen.

Više je da razlog za izvođenje ovih vežbi odražava ono što naučna zajednica zna o pandemijama.

Džons Hopkins je tada rekao da je „svet video sve veći broj epidemijskih događaja“ i da se „stručnjaci slažu da je samo pitanje vremena kada će jedna od ovih epidemija postati globalna“.

Kao i Event 201 prošle godine, takođe je izveo sličnu vežbu pod nazivom Clade X godinu dana ranije koja je simulirala uticaj izmišljenog virusa sa „simptomima sličnim gripu“.

Što se tiče toga zašto su organizatori modelirali uticaj korona virusa nasuprot bilo kojoj drugoj bolesti, opet to nije rezultat zavere ili slučajnosti, već stručnosti. Prvo, svet je video nedavne epidemije koronavirusa kao što su MERS i SARS, tako da je to relevantan tip virusa za modeliranje.

I pošto su koronavirusi posebno dobri u evoluciji, naučnici su ranije upozoravali da su oni kandidati za pandemiju.

Ovo razjašnjavaju fektčekeri, a sada zašto 2025. godina? Pa zbog nove simulacije koja je odvijena još 2017. godine.

SPARS Pandemija 2025-2028 je naziv za simulaciju pandemije koja je završena u oktobru 2017. Sproveo ju je Centar za zdravstvenu bezbednost Univerziteta Džons Hopkins. Vežba je predstavila “futuristički scenario” čije bi komunikacijske dileme u vezi sa medicinskim merama mogle nastati u ne tako dalekoj budućnosti.

Vežba je bila jedna od četiri simulacione igre u Sjedinjenim Državama koje su delimično odgovarale događajima u kasnijoj pandemiji COVID-19, dok su ostale tri bile Atlantic Storm, Clade X i Event 201.

Simulacija je zasnovana na medicinskim merama tokom izbijanja novog korona virusa u Sent Polu u Minesoti. 2025. godine, Amerikanci koji se vraćaju iz Azije umiru od nepoznate bolesti nalik gripu koja je rezultat infekcije novim koronavirusom „SPARS-CoV“ (St. P aul ARS).

U početku nema znanja, nema dijagnostičkih testova ili metoda lečenja, čak ni vakcine. Epidemija se razvija u globalnu pandemiju.

Dana Vigue (CNN) je u septembru 2020. prokomentarisala da scenario SPARS-a nije pokušaj da se predvidi budućnost, već da se istaknu izazovi i da se dobro pripreme svi akteri. Ali mnogi od ovih izazova se ne rešavaju na odgovarajući način. Predsednik Tramp je osujetio mnoge svoje napore da jasno komunicira, na primer u vezi sa maskama, testovima i tretmanima kao što je hidroksihlorokin, pišu ovi navodi.

Novine Jevrejski glas je u aprilu 2021. ocenio da su sličnosti sa pandemijom COVID-19 bile zanimljive i „sablasne“, posebno u strategijama za podsticanje ljudi da se vakcinišu, projekciji stope smrtnosti i merama karantina.

Zbog Eventa 201 i njegovim poklapanjem sa stvarnom pandemijom, mnogi su počeli verovati da će 2025. godine doći do nove pandemije, koja bi mogla biti još smrtonosnija.

Ali istražitelji koji su učestvovali u ovim istraživanjima kažu da oni ništa nisu predvidjali, već su pravili samo simulacije kako bi se  poznatim znanjem borili protiv budućih epidemija.

Slični postovi

U Dizni Zabavnom Parku nema više korišćenja reči ‘dečaci i devojčice’ kako bi se zadovoljila politika

Nikola Milnovic

Najmisteriozniji Slučaj Medicine: Nakon 43 Godine Se Probudili

Nikola Milnovic

Haos u svetu kriptovaluta: PAO GIGANT ZA RAZMENU

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija