IDIOKRATIJA
Image default

NEVEROVATNO: Kina upalila Veštačko Sunce sa 120 MILIONA STEPENI CELZIJUSA

Kina je oborila rekord držeći eksperimentalni napredni superprovodni tokamak postigavši temperaturu plazme na 120 miliona Celzijusa tokom 101 sekunde i 160 miliona Celzijusa tokom 20 sekundi, što je bio veliki korak ka probnom radu fuzijskog reaktora.

Izvor: Getty Images

Razvoj Tokamak uredjaja nalazi se u Institutu za fizičku nauku Hefei Kineske akademije nauka. Dizajniran je da kopira proces nuklearne fuzije koji se prirodno dešava na suncu i zvezdama kako bi pružio gotovo beskonačnu čistu energiju kroz kontrolisanu nuklearnu fuziju, koja se često naziva „veštačkim suncem“.

Ovo novo dostignuće je oborilo prethodni rekord u održavanju temperature plazme na 100 miliona celzijusa tokom 100 sekundi. Prema rečima Li Miao, direktora odeljenja za fiziku Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Šenčenu, to je prekretnica u postizanju cilja dugotrajnog održavanja temperature na stabilnom nivou.

“Ovo je značajan napredak, a krajnji cilj trebalo bi da bude dugo zadržavanje temperature na stabilnom nivou”, rekao je Lin za Global Times, dodajući da bi sledeća prekretnica mogla biti održavanje stabilnosti temperature nedelju dana ili više.

Energija generisana nuklearnom fuzijom najpouzdanija je i najčistija energija, rekao je Lin Bokiang, direktor Kineskog centra za istraživanje energetske ekonomije na Univerzitetu Sjamen u petak za Global Times, dodajući da će, ako se tehnologija može komercijalno primeniti, imati ogromne ekonomske koristi.

Medjutim, Lin je upozorio da je ova tehnologija još u eksperimentalnoj fazi, kao i da je potrebno najmanje 30 godina da tehnologija izađe iz laboratorije. „To je više poput buduće tehnologije koja je presudna za kineski zeleni razvojni pritisak.“

Nadamo se da neće ubrzavati sa ovom tehnologijom, jer kada nešto nazivate “veštačkim suncem” i kada prelazite temperaturu od 120 miliona stepeni celzijusa, zapitate se šta može doći po zlu?

Ukoliko vam se svideo članak, dole ga ocenite, ostavite komentar i zapratite IDIOKRATIJU i na youtube: 

 

 

Slični postovi

Evropa Gori – Šta se dešava?

Nikola Milnovic

Ukrajinski predsednik spreman da priča o Neutralnosti sa Rusijom

Nikola Milnovic

Vojna Parada Talibana u sred Avganistanskog grada: Šta su sve uzeli od Amerikanaca!

Slobodan Milnovic
5 9 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija