IDIOKRATIJA
Image default

Naučnici su otkopali BAKTERIJE KUGE stare 5000 godina koje su prouzrokovale Crnu smrt iz lobanje davno umrle žrtve pandemije

Naučnici su u Letoniji  pronašli drevnu lobanju koja potencijalno sadrži tragove o tome kako je bubonska kuga izbrisala desetine miliona ljudi širom Evrope.

Najstariji soj Jersinija pestis – bakterija koja je odgovorna za bubonsku kugu koja je možda ubila čak polovinu evropskog stanovništva 1300-ih – pronađen je u ostacima 5000 godina starog lovca izveštavaju istraživači.

Kostur 20-godišnjaka ili 30-godišnjaka otkriven je krajem 1800-ih u regionu Letonije zvanom Rinukalns. Ali kostur je ubrzo nestao, da bi se ponovo pojavio 2011. godine kao deo kolekcije antropologa.

Istraživači veruju da je čovek, poznat kao „RV 2039“, imao u sebi najstariji poznati soj Jersenije pestis. Kažu da bi razumevanje evolucije patogena moglo osvetliti naše razumevanje razvoja ljudske civilizacije u delovima sveta opustošenim tokom jezive pandemije 14. veka poznate kao Crna smrt.

„Različiti patogeni i ljudski genom uvek su evoluirali zajedno“, rekao je Ben Krause-Kiora, šef drevne DNK laboratorije na nemačkom univerzitetu u Kielu i koautor nove studije koja detaljno opisuje otkriće. „Znamo da je L. pestis najverovatnije ubila polovinu evropskog stanovništva u kratkom vremenskom okviru, pa bi to trebalo da ima veliki uticaj na ljudski genom.“

Skoro 700 godina nakon što je Crna smrt opustošila Evroaziju i Severnu Afriku, ona živi kao najhladniji mogući scenario pandemijskog uništavanja, čije poreklo nastavlja da zanosi naučnike. Bubonska kuga izazvala je mnoštvo simptoma, uključujući temperaturu, drhtavicu, glavobolju, rane na koži koje formiraju crne kraste i bolne otečene i gnojne limfne čvorove poznate kao „buboni“ u pazuhu ili preponama. Danas antibiotici mogu da leče infekciju opasnu po život, ali u srednjem veku to je prečesto bila smrtna kazna.

Istraživači su otkrili da je 5000 godina staroj verziji nedostajao gen koji je prvo pustio da buve deluju kao vektori koji šire bolest. Umesto toga, bolest se verovatno proširila ugrizom zaražene životinje (sumnja se i na dabrove)

Evropski istraživači koristili su uzorke iz zuba i kostiju skeleta „RV 2039“ da bi sekvencirali njegov genom i testirali ga na bakterijske i virusne patogene. Otkrili su tri proteina specifična za L. pestis u uzorku DNK.

Nova studija dolazi u vreme dok se naučnici i drugi trude da razumeju poreklo savremene pandemije KOVID-19 u pokušaju da spreče novu.

„Proučavajući interakcije između patogena, ljudi, životinja i promena u društvu, demografiji i životnoj sredini“, kako kažu stručnjaci, „možemo bolje razumeti današnje izbijanje bolesti.”

Ukoliko vam se svideo članak, dole ga ocenite i ostavite komentar, takodje zapratite IDIOKRATIJU i na youtube: 

 

 

Slični postovi

U 21. Veku Morate Paziti i Kako Jedete Pizzu Kako Ne biste Nekog Uvredili

Nikola Milnovic

Facebook Zaseda: Da li će vratiti Trampa na platformu?

Nikola Milnovic

Rusija će u vojnoj paradi koja obeležava poraz nacističke Nemačke prikazati borbene tenkove sledeće generacije T-14 ARMATA

Slobodan Milnovic
0 0 glasova
Article Rating
Pretplata na bilten
Obaveštenja o
0 Comments
Umetnute povratne informacije
Prikaz svih komentara
0
Voleli biste svoje misli, molim vas da prokomentarišete.x
()
x
INFINITUM FORM Agencija