IDIOKRATIJA
Image default

Kineski fuzioni reaktor za „veštačko sunce“ vredan 1 bilion dolara upravo je postao pet puta topliji od sunca

Eksperimentalni fuzioni reaktor bi mogao pomoći da se otključa skoro neograničena čista energija.

Kinesko “veštačko sunce” postavilo je novi svetski rekord nakon što je više od 17 minuta pregrejalo petlju plazme na temperature pet puta toplije od sunca, javili su državni mediji.

Reaktor nuklearne fuzije EAST (Ekperimental Advanced Superconducting Tokamak) održavao je temperaturu od 70 miliona stepeni Celzijusa tokom 1.056 sekundi, navodi novinska agencija Sinhua. Ovo dostignuće dovodi naučnike za mali, ali značajan korak bliže stvaranju izvora gotovo neograničene čiste energije.

Kineski eksperimentalni nuklearni fuzioni reaktor oborio je prethodni rekord, koji je postavio francuski tokamak Tore Supra 2003. godine, gde je plazma u namotanoj petlji ostala na sličnim temperaturama 390 sekundi. EAST je prethodno postavio još jedan rekord u maju 2021. trčeći 101 sekundu na neviđenih 120 miliona C. Nasuprot tome, jezgro stvarnog sunca dostiže temperaturu od oko 15 miliona C.

Naučnici više od 70 godina pokušavaju da iskoriste moć nuklearne fuzije – procesa kojim zvezde gore. Spajanjem atoma vodonika da bi napravili helijum pod ekstremno visokim pritiscima i temperaturama, takozvane zvezde glavne sekvence su u stanju da pretvore materiju u svetlost i toplotu, generišući ogromne količine energije bez stvaranja gasova staklene bašte ili dugotrajnog radioaktivnog otpada.

Ali kopiranje uslova koji se nalaze u srcima zvezda nije jednostavan zadatak. Najčešći dizajn za fuzione reaktore, tokamak, funkcioniše tako što pregreva plazmu (jedno od četiri stanja materije, koja se sastoji od pozitivnih jona i negativno naelektrisanih slobodnih elektrona) pre nego što se zarobi unutar reaktorske komore u obliku krofne sa moćnim magnetnim poljima.

Slični postovi

Ovo nije Teorija Zavere: Pentagon Predstavio Mikročip Koji Detektuje Kovid

Nikola Milnovic

Izraelska studija pokazuje da prirodni imunitet pruža 13 puta veću zaštitu od KOVID vakcina

Nikola Milnovic

Policija započela hapšenje ljudi koji protestuju u Kanadi

Nikola Milnovic
5 3 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija