IDIOKRATIJA
Image default

Kako je Djoković Poljuljao Premijera Australije Pred Izbore

Australijski premijer Skot Morison upao je u izgubljenu borbu sa teniskom superzvezdom Novakom Đokovićem samo nekoliko meseci pre nacionalnih izbora. Odluka da se Đokoviću ukine viza – nakon što je sud ranije presudio u njegovu korist – uglavnom se odnosi na očuvanje obraza sa australijskim biračima u izbornoj godini.

Morison je prošle nedelje snažno branio čvrst stav svoje vlade protiv najboljeg svetskog tenisera nakon što je Đoković zatražio medicinsko izuzeće da bi zaobišao uslov vakcinacije za ulazak u Australiju, rekavši da „pravila su pravila i ne postoje posebni slučajevi“. Savezni sud u ponedeljak se nije složio sa tim, nazvavši okolnosti na koje je Đoković naišao „nerazumnim“  naloživši njegovo puštanje iz pritvora.

Sada Morisonova vlada je iskoristila očajne poteze koristeći diskreciona ovlašćenja te su ukinuli vizu teniskoj zvezdi u pokušaju da ga  deportuju. U ovom trenutku, međutim, politička šteta je učinjena: sudska presuda je potkopala Morisonove napore da pokaže da pravilno upravlja krizom, kao što to ponovo remeti život australijskih glasača, koji se bore da dobiju pristup kompletima za brzo testiranje na antigen i pronađu nestašice mesa i drugih proizvoda u prehrambenim prodavnicama.

Australijska vlada nikada neće izaći iz ove sage izgledajući dobro.

Oni su na začelju otkako je Novak Đoković najavio da dolazi da brani titulu na Australijan openu.

Odluka da se Đokoviću ukine viza – nakon što je sud ranije presudio u njegovu korist – uglavnom se odnosi na očuvanje obraza sa australijskim biračima u izbornoj godini.

Da bi to postigla, vlada je spremna da izdrži bilo kakve diplomatske posledice, međunarodnu sramotu i gnev Đokovićevih pristalica.

Tokom protekle dve nedelje, savezna vlada je bila nepokolebljiva da istakne: niko nije iznad pravila. Čak ni svetski broj jedan.

Ali na kraju se ispostavilo da taj princip nije iskren, i da se iza svega krije politika, sa ciljem da se glasačima stavi do znanja da sve drakonske mere i pretnje koje su trpili ove dve godine su bile opravdane od strane vlade, jer čak i svetska zvezda trpi isti tretman.

Popodne pre nego što je Đoković stigao, premijer Skot Morison rekao je da će igrač „biti sledećim avionom kući“ ako njegova dokumenta ne budu u redu po dolasku u Melburn.

„Pravila su pravila“, ponovio je Morison kada je Đokoviću ukinuta viza sledećeg dana, 6. januara.

Kada je Đoković osporio odluku, Morison je rekao da je to sada na sudu.

Ali odjednom je pozicija vlade počela da izgleda veoma klimava jer je tražila više vremena – što je sudija uskratio – da sastavi svoj pravni slučaj usred pitanja o federalnim procedurama. Takođe se suočio sa ispitivanjem zašto je Đokoviću uopšte dozvoljeno da uđe u avion.

Cela stvar je mogla da se završi kada je sudija Entoni Keli odlučio u Đokovićevu korist – pozivajući se na grešku u procesu na aerodromu u Melburnu – i naredio vladi da mu vrati vizu i izvuče ga iz pritvora.

Ali nije.

Ministar za imigraciju Aleks Houk imao je mogućnost da iskoristi svoja izvršna ovlašćenja da ukine vizu i deportuje Đokovića i to je i učinio.

Mnogo je rečeno o motivaciji iza ovoga – uglavnom da je politička.  Nemoguće je pobeći od urnebesne politike.

Postoje dve stvari koje treba razmotriti ovde na frontu vlade.

Prvo, duboka sramota koju je ovo izazvalo Morisonovoj administraciji. Za Australijance, a i za svet, političari izgledaju kao da sprovode pravila koja sami ne razumeju ili su im nejasna. Takođe se činilo da ne razgovaraju jedni sa drugima.

Jedan sloj vlasti – država Viktorija – donosio je odluke sa Tennis Australia, u izolaciji. Savezni zvaničnici su govorili nešto sasvim drugo. A organizatori turnira su se žalili da su uhvaćeni između.

Drugi ima više veze sa Kovidom, a manje sa tenisom. Raspoloženje u zemlji je izmedju šoka i besa. Dve najnaseljenije australijske države, Novi Južni Vels i Viktorija, već nedeljama prijavljuju desetine hiljada slučajeva.

A vlada i mediji kao da sugerišu da je Novak za sve to kriv, nekako njihovu  nekopentetnost kriju, tako što sve svaljuju na Novaka. Stvorili su takvu sliku da vrhunski mladi sportista predstavlja najveću zdravstvenu opasnost po tamošnje zdravstvo, uprkos tome što beleže ogromne brojke zaraženosti, a da Novak nema veze sa tim.

Australijanci se osećaju napušteno. Osećaju kao da su se stvari okrenule tako loše, tako brzo. Mnogi takođe kažu da su uradili sve što se od njih tražilo.

Vakcinisali su se i sada dobijaju bustere, ali ipak, varijanta Omikrona buja oko njih i mnogi se pitaju šta su još mogli da urade.

Tu se sada spominje i Novak koji se nije vakcinisao, te deluje da je prekršio pravila izolacije dok je bio pozitivan na Kovid, i sugeriše se da je dao lažne informacije na obrascu putne deklaracije, ali opet ovde je tolika zbrka da više ne znate šta je prava informacija, čak se sada i dani izolacije skraćuju da ljudi više ne znaju ko pije a ko plaća, i ko šta krši.

Kako god bilo, Novak je ušao u veliku političku igru, i vladino obrazloženje je to da njegovo prisustvo može stvoriti negativan utisak ka vakcinaciji, uprkos tome što on nikada nije nešto negativno govorio o istoj, već je samo odabrao da bira šta on želi i kako želi, možda je to i najveći greh.

 

Slični postovi

Preminuo Reper Koji Se Nikada Nije Prodao Industriji

Nikola Milnovic

Doktori u čudu – Žena Koja Urinira Alkohol

Nikola Milnovic

Navodi sugerišu da Rusija zauzima još jednu NUKLEARKU posle Černobilja

Nikola Milnovic
3.7 3 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija