IDIOKRATIJA
Image default

EU Planira da reguliše platformu TELEGRAM?

Evropska komisija ispituje broj korisnika Telegrama u bloku kako se približava ključnom pragu za uključivanje pod strože nove propise za najveće platforme za onlajn medije, izjavio je portparol.

Telegram je saopštio da je imao 41 milion korisnika u EU u periodu od šest meseci do februara, što je manje od 45 miliona koji bi ga kvalifikovali kao veoma veliku onlajn platformu (VLOP) prema pravilima o digitalnim uslugama (DSA) koji su stupili na snagu ranije ove godine.

Portparol Telegrama potvrdio je da imaju manje od ključne oznake od 45 miliona.

Portparol Komisije rekao je da regulatori ispituju metodologiju Telegrama za brojanje korisnika, nastavljaju da prate razvoj situacije i da su u kontaktu sa Telegramom i koordiniraju se sa koordinatorima digitalnih usluga.

Telegram sa sedištem u Dubaiju, koji u potpunosti kontroliše osnivač Pavel Durov, ruski emigrant, sve više je pod lupom kako njegovi korisnički brojevi rastu.

Platforma, koju operiše tim od samo oko 50 ljudi, ima više od 900 miliona korisnika i verovatno će preći milijardu korisnika u roku od godinu dana jer se širi kao “šumski požar”, rekao je Durov Reutersu prošlog meseca.

Platforma uključuje kanale koje korisnici mogu pratiti, kao i enkriptovane poruke.

Platforma je raj za rusku dezinformaciju koja se širi “otvoreno i potpuno nekontrolisano”, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas za Bloomberg u izveštaju od ponedeljka, u kojem se navodi da su regulatori Komisije u razgovorima sa Telegramom o tome kako definisati platformu.

DSA uključuje stroge obaveze u vezi sa uklanjanjem ilegalnog sadržaja i dezinformacija, i omogućava regulatorima da izriču visoke novčane kazne.

Nezavisna procena
Kallas je pozvala Komisiju da sprovede nezavisnu procenu broja korisnika Telegrama u EU.

Telegram je rekao Bloombergu da platforma nije efikasna u širenju dezinformacija jer se ne oslanja na algoritme, dodajući da kompanija radi na alatu koji će omogućiti nacionalnim agencijama za proveru činjenica da dodaju proverene informacije relevantnim objavama.

Google, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, AliExpress, Snap, Pinterest, TikTok i Zalando su među 18 onlajn platformi koje trenutno imaju status veoma velikih onlajn platformi (VLOP).

Da prevedemo: Kada je započet rat u Ukrajini, nigde nismo mogli da pronadjeno objektivne informacije, stoga takve informacije smo mogli pronaći na Telegramu, i to direktno sa bojišta. Telegram je takodje najsigurnija informacija za slanje različitih informacija, kada kažem najsigurnija mislim na privatnost.

Velikim državama je privatnost uvek trn u oku i moraju kontrolisati sve, jer ukoliko ne kontrolišu sve, ne mogu kontrolisati i sam narativ različitih svetskih dešavanja, oni žele da budu ti koji će vam davati informacije a ne stvarni dogadjaj.

Slični postovi

Nato zemlje polako dopuštaju Ukrajini da koriste njihovo oružje kako bi ste pogadjala Ruska teritorija – Blizu Trećeg Svetskog?

Nikola Milnovic

SpaceX otkriva satelitski projekat ‘Starshield’ za nacionalnu bezbednost

Nikola Milnovic

Jezivi napad na moskovski mol – Ko je zaista ODGOVORAN?

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija