IDIOKRATIJA
Image default

Šta Se Desilo Sa Krizom Zbog Pandemije – Države Potrošile Najviše Novca Do Sada Na Vojsku

Kako je pandemija počela da uništava svetsku ekonomiju, bilo je očigledno da će mnogi morati dobiti otkaze, a da će se brojne poslovne delatnosti ugasiti. Medjutim ono što je čudno vlade širom sveta su povećale potrošnju na vojnu operemu i to na nivou koji nije vidjen nekoliko decenija.
Izvor: Pixabay.com

Nedavna studija Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu, je pokazala da su nacije u 2020 godini uprkos krizi koja je prouzrokovana pandemijom kovida-19, povećale vojnu potrošnju na čak 2 milijarde dolara.

Pet najvećih potrošača u 2020. godini, koji su zajedno činili 62 procenta globalnih vojnih izdataka, bile su Sjedinjene Države, Kina, Indija, Rusija i Velika Britanija. Kineska vojna potrošnja rasla je 26. uzastopnu godinu, te je njen budžet dostigao čak 200 milijardi dolara.

Ono što je neverovatno Vojni izdaci su se povećali u prvoj godini pandemije, a povećanje svetske vojne potrošnje od 2,6 procenata došlo je u godini kada se globalni bruto domaći proizvod (BDP) smanjio za 4,4 procenta (projekcija Međunarodnog monetarnog fonda za oktobar 2020.), uglavnom zbog ekonomskih uticaja pandemije Covid-19.

AMERIKA

Amerika je i u 2020. godina dosta povećala vojnu potrošnju, te su njeni vojni izdaci za tu godinu iznosili čak 778 milijardi dolara, što predstavlja porast od 4,4 odsto u odnosu na 2019 godinu. SAD su po tome najveći svetski vojni potrošač, i činile su 39 procenata ukupnih vojnih izdataka u 2020 godini.

KINA

26. uzastopnu godinu kineski vojni izdaci rastu, i oni su 2020. godine bili drugi po veličini i iznosili su 252 milijarde dolara, što predstavlja porast od 1,9 procenta u odnosu na 2019. godinu. Kina se sve više razvija u više oblasti, i ovakva potrošnja neke zemlje izuzev Amerike je bila nezamisliva, stoga sa pravom Kinu smatraju njenim glavnim protivnikom.

RUSIJA

Ruski vojni izdaci porasli su za 2,5 odsto u 2020. godini i dostigli su 61,7 milijardi dolara. Ovo je bila druga godina zaredom rasta. Ipak, stvarna ruska vojna potrošnja u 2020. godini bila je 6,6 odsto niža od svog početnog vojnog budžeta, što je veći manjak nego prethodnih godina.

Sa ukupno 59,2 milijarde dolara, Velika Britanija je postala peti najveći vojni potrošač u 2020. godini. Vojna potrošnja Velike Britanije bila je za 2,9 odsto veća u odnosu na 2019. godinu, ali za 4,2 odsto niža u odnosu na 2011. Nemačka je povećala potrošnju za 5,2 procenta na 52,8 milijardi , što je čini sedmim najvećim potrošačem u 2020. Vojni izdaci Nemačke bili su za 28 odsto veći nego u 2011. Vojna potrošnja širom Evrope porasla je za 4,0 odsto u 2020. godini.

Toliko o krizi o kojoj svakodnevno pričaju, ljudi su izgubili poslove ali eto oni imaju ogroman novac koji ulažu u oružje. Pitanje je šta će im u ovim trenucima.

Svideo vam se članak? Ocenite ga i Ostavite dole komentar, takodje zapratite IDIOKRATIJU na youtube:

 

 

Slični postovi

ŽESTOKA RASPRAVA: Teksas rešio da totalno otvori zemlju od Covid-19 Restrikcija

Nikola Milnovic

Došlo vreme da vam političari uče decu kako treba Živeti – Bizarna Animirana Serija Mišel i Baraka Obame

Nikola Milnovic

O Ovome Se Ne Priča: Mikroplastika sada kruži zemljom i u vazduhu koji udišemo

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija