IDIOKRATIJA
Image default

NOVI VIJETNAM: Talibani Zauzimaju Gradove Avganistana Dok Amerikanci Odlaze

Talibani su ušli u zapadni avganistanski grad Kala-e-Nav, što je prvi put da je militantna grupa napala glavni grad provincije od pokretanja velike ofanzive koja se podudara sa izlaskom SAD-a iz zemlje.

Talibani su u sredu započeli svoj prvi napad na glavni grad provincije u Avganistanu od vođenja velike ofanzive protiv avganistanskih snaga, kako se povlačenje američkih trupa iz te zemlje bliži kraju.

Oštre borbe izbile su u zapadnom gradu Kala-e-Nav, glavnom gradu Badghisa, militanti su zauzeli policijsko sedište i kancelarije špijunske agencije u zemlji.

Pobunjenici su vrtili vrtoglavu kampanju otkako su američke i NATO snage započele konačno povlačenje iz zemlje, zauzevši desetine seoskih okruga i izazivajući strahove da je avganistanska vlada u krizi.

Ali napad na grad Kala-e-Nav, u zapadnoj provinciji Badghis, prvi je put da su Talibani pokušali pregaziti glavni grad provincije.

“Neprijatelj je ušao u grad, svi okruzi su pali. Borbe su započele u gradu”, rekao je novinarima guverner Badghisa Hessamuddin Shams u sms poruci.

Članovi provincijskog saveta Badghis rekli su agenciji AFP da su se neki bezbednosni zvaničnici tokom noći predali talibanima, ali vojni kamp u gradu još uvek nije napušten i borbe su u toku.

Do ovoga je došlo kada su Sjedinjene Države objavile ranije da je njihovo povlačenje iz Avganistana završeno više od 90%. Povlačenje je deo dogovora između koalicije predvođene SAD-om i talibana, u kojem su se strane snage složile da napuste zemlju nakon skoro dve decenije, u zamenu za uveravanja da Avganistan neće postati leglo terorista.

Međutim, Vašington je izjavio da bi mogao zadržati oko 1.000 vojnika u Kabulu da čuva ambasade i aerodrom u glavnom gradu. Talibani bi taj potez mogli smatrati kršenjem sporazuma o povlačenju.

Na kraju ostajemo sa pitanjem šta su amerikanci radili skoro dve decenije tamo, kada je zemlja i dalje toliko destabilizovana, i da li zaista veruju na reč da tamo neće postojati leglo terorista.

Potrošili su milijarde dolara oko ovog rata za kojeg mnogi smatraju da su izgubili, i to baš kao u Vijetnamu. Zemlja je ostala u gotovo srednjem veku i ko zna da li će se ikada oporaviti, ali eto to je dovlačenje demokratije.

Oduvek su postojale sumnje da je CIA prvobitno podržavala Talibane kako bi se odbranili od Sovjetskog uticaja, a sada su im postali neprijatelji.

Iako se zvanično nije pojavila nijedna dokumentacija da je CIA direktno podržala talibane ili Al Kaidu, pružena je neka osnova za vojnu podršku talibana kada su početkom 80-ih CIA i ISI (Medjuslužbena pakistanska obaveštajna agencija) pružile oružje Avganistancima kako bi se opirali sovjetskoj invaziji na Avganistan, ISI je pomogao procesu okupljanja radikalnih muslimana iz celog sveta u borbi protiv Sovjeta.

Osama bin Laden bio je jedan od ključnih igrača u organizaciji kampova za obuku stranih arapskih dobrovoljaca, iako je njegova organizacija, Maktab al-Khidamat, bila isključivo finansirana od Saudijske Arabije.

Sada ste dame i gospodo imali priliku da vidite komplikovanu politiku, gde je neko prijatelj kada postoji korist, a može veoma lako postati neprijatelj kada ta korist iščezne.

Slični postovi

Napad Izraela Na Iran označava kako će se budući ratovi voditi?

Nikola Milnovic

Misteriozno ZUJANJE drži grad u Severnoj Irskoj budnim

Nikola Milnovic

Novak Djoković Neporažen u Australiji: POBEDIO NA SUDU

Nikola Milnovic
5 2 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija