IDIOKRATIJA
Image default

Tajni Simbolizmi Matriksa – Šta Sve Ovo Označava

Svi smo mi gledali film Matrix, medjutim da li ste ga istinski razumeli? danas ću vam ukratko predstaviti nekoliko najvažnijih stavki.

Radnja filma se vrti oko kompjuterske simulacija, svi ljudi žive u neznanju, ne shvatajući da je njihov život jedna velika zabluda i da je odavno ispisan. Oni ne shvataju da žive u nameštenom sistemu u kojem je svako dobio svoju ulogu sa ciljem da se ne probudi.

Glavni lik Neo predstavlja upravo “običnog” čoveka, koji je nezadovoljan svojim životom, njegov um mu govori da nešto ovom sistemu fali ali to ne shvata, sve dok mu se ne javi famozni Morfijus.

Morfijus nudi Neu beg iz lažnog simuliranog sveta, nudeći mu dva izbora koja su simbolično prikazana plavom i crvenom pilulom. Ukoliko Neo izabere plavu pilulu, vratiće se svom običnim životom, i verovaće u šta god želi da veruje.

U prevodu plava pilula predstavlja neznanje u kojem svi živimo, kao i da će mnogi uprkos saznanju prave istine ipak izabrati plavu pilulu, verujući da je u neznanju spas. To vam je kao ono kada bi ste stavili glavu u pesak kako biste izbegli tornado, verujući da ćete se tako spasiti, a ne shvatate da taj tornado ipak ide ka vama. Neznanje je blagoslov ali samo na kratke staze.

Crvena pilula predstavlja pravu istinu, koju će Morfijuz prikazati Neu.

Kada Morfijus objašnjava Neu pravu istinu o lažnom svetu u kojem živimo, njemu u tom objašnjavanju odvlači pažnju devojka u crvenoj haljini, te on u toj sekundi zaboravlja sve ono što mu Morfijus govori.

Žena u crvenoj haljini predstavlja sport, muziku, serije, filmove, zvezde sve ono što nam odvlači pažnju sa stvarnih problema, sve ove distrakcije su tu kako bi nas omele sa našeg puta u traganju za istinom.

Ova scena nam govori kako je lako skrenuti čovekove misli sa stvarnih problema, i koliko je čoveku teško prezentovati stvarnu istinu.

Medjutim ni sam Morfijus možda ne predstavlja pravu istinu, a o ovome ću vam pričati u narednom klipu, i moje tumačenje vas možda natera na do sada najveće razmišljanje.

Svideo vam se članak? Ocenite ga, Ostavite dole komentar i zapratite IDIOKRATIJU na youtube:

 

Slični postovi

Posle TELEVISA PRESENTA Ukrajina dobija 60 milijardi dolara

Nikola Milnovic

Ruska Posada Slučajno Ugledala i Spasila PSA Sa Leda ARKTIKA (VIDEO)

Nikola Milnovic

SpaceX otkriva satelitski projekat ‘Starshield’ za nacionalnu bezbednost

Nikola Milnovic
5 4 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija