IDIOKRATIJA
Image default

Nema toplih tuševa, uličnih rasveta – Kako se Evropa bori da smanji potrošnju energije

U toku su velike geopolitičke igre i deluje da Evropa sve više gubi kako dolazi zima. Rusija taktički smanjuje isporuku gasa, drži najveću nuklearnu elektranu u Zaporožju, dok u Evropi prekidi u elektranama inteziviraju smanjenje snabdevanja i oni sada nemaju mnogo alternative osim da smanje potrošnju na bizarne načine.

 

Evropljani se tuširaju hladnije, kancelarije gase termostate, a prodavnice prigušuju svetla kako bi izbegli nestanke struje i smrzavanje domova ove zime usled posledica rata u Ukrajini.

Dok Kremlj smanjuje isporuku gasa, a prekidi u elektranama intenziviraju stezanje u snabdevanju, Evropa nema mnogo alternative osim da smanji potražnju. Mere su do sada bile neujednačene, ali hitnost raste kako veleprodajne cene nastavljaju da rastu.

Dok su neke zemlje poput Nemačke, gde se skoro polovina domova greje na gas, izloženije više od drugih, Evropska unija nastoji da se udruži. Zemlje članice bloka imaju za cilj da smanje upotrebu gasa za 15 odsto tokom ove zime ako Rusija — koja je istorijski pokrivala oko 40 procenata potražnje za gorivom u EU — zatvori slavinu.

Kabinet nemačkog kancelara Olafa Šolca odobrio je ove nedelje niz mera koje će pomoći smanjenju potrošnje gasa za petinu ove jeseni i zime. Nacionalne mere, koje doprinose koracima koje preduzimaju opštine širom Nemačke, kao što je isključenje tople vode u javnim bazenima, imaju za cilj smanjenje upotrebe gasa za oko 2 procenta i uključuju:

Zabrana grejanja privatnih bazena
Više nema grejanja nekih površina u javnim zgradama
Spuštanje minimalne kancelarijske temperature na 19 stepeni Celzijusa (66 stepeni Farenhajta)
Zabrana većine spoljašnjeg osvetljenja za zgrade i spomenike
Povećanje energetske efikasnosti u javnim i privatnim zgradama

Predsednik francuske Emanuel Makron postavio je cilj da smanji potrošnju energije u 2024. za 10 odsto u poređenju sa nivoom iz 2019. godine. Njegova administracija je prošlog meseca osnovala niz radnih grupa fokusiranih na vladine operacije, nekretnine, tehnologiju i telekomunikacije, tržne centre i druge javne lokacije. Cilj je da do kraja septembra imaju kako kažu konkretne predloge.

Do sada je bilo nekoliko incijativa:
Francuski lanci supermarketa će do oktobra isključiti svetleće natpise prodavnica nakon zatvaranja, a maloprodajni prostori će smanjiti osvetljenje za 30 odsto i sniziti temperature na 17°C tokom špica kupovine, ako postoje vladine smernice da to urade.
Kao primer, Ministarstvo finansija zemlje je reklo da će uključiti grejanje samo kada temperatura u kancelariji padne ispod 19°C i da se neće ohladiti ako ne postane toplije od 26°C.

Novi plan za smanjenje potrošnje u Italiji mogao bi biti odobren na sednici vlade već sledeće nedelje. Cene energije postale su ključno pitanje kampanje uoči vanrednih izbora 25. septembra za smenu premijera Marija Dragija. Levi centar predlaže kontrolu cena električne energije, što je kritikovala desničarski lider Đorđa Meloni, koja umesto toga želi inicijativu širom EU.

Prema italijanskim medijima, plan štednje zemlje mogao bi da uključuje:

Snižavanje temperatura i skraćivanje sati grejanja u domovima i kancelarijama tokom zime kako bi se gas koji se koristi za grejanje smanjio za više od 10 odsto
Smanjenje javne i radničke rasvete noću
Produžavanje veka elektrana na ugalj kako bi smanjili gas koji se koristi za proizvodnju električne energije.
Zaustavljanje fabrika može biti deo plana, ali nekoliko energetski intenzivnih industrija već obustavlja rad zbog rastućih troškova.

U retkom koraku da zakonski nalože nižu potrošnju, španski poslanici su u četvrtak usvojili pravila koja su na snazi dekretom početkom avgusta. Koraci uključuju:

Ograničavanje klimatizacije na 27°C u javnim zgradama i većini preduzeća, kao i na aerodromima i železničkim stanicama
Podešavanje grejanja na ne više od 19°C zimi, izuzeci uključuju hotelske sobe, kuhinje restorana, frizerske salone, teretane, škole i bolnice
Zabrana osvetljenja spomenika i izloga noću
Zahteva da se vrata prodavnica zatvaraju kad god su sistemi grejanja ili hlađenja uključeni

U skladu sa ciljem EU, Švajcarska će tražiti, ali ne i prisiljavati domaćinstva i preduzeća da smanje upotrebu gasa za 15 odsto od oktobra do marta preduzimanjem koraka poput snižavanja temperature grejanja u zatvorenom prostoru. Vlada postavlja isti cilj sopstvenoj administraciji da pruži „dobar primer“.

Ako dobrovoljni pristup ne uspe, vlada će se konsultovati o prinudnim merama, uključujući prisiljavanje industrijskih postrojenja na gas da pređu na naftu i smanjenje snabdevanja za javni sektor. Za sada, Švajcarska kaže da će privatna domaćinstva biti izuzeta od bilo kakvog obaveznog racionisanja.

Vlada finske premijerke Sane Marin najavila je kampanju koja izaziva potrošače i domaćinstva, kao i kompanije i organizacije da smanje potrošnju, ciljajući 75 odsto njenih građana da učestvuju. Zajednička kampanja Ministarstva privrede i drugih organizacija najavljena je u četvrtak i ima dugoročni cilj da trajno smanji potrošnju energije. Kampanja će zvanično početi u oktobru i predlaže:

Snižavanje temperature u zatvorenom prostoru
Povećanje korišćenja javnog prevoza, kao i da motoristi voze sporijim brzinama
Kraće tuširanje
Smanjenje vremena provedenog na digitalnim uređajima

Ovo su samo neki od primera, a ima još dosta evropskih država koje će sledeti primer država koje su već spomenute. Ovo su jako bizarne vesti koje nas teraju da se zapitamo, ko zaista pobeđuje? Jer mediji tvrde jedno, a ovi primeri govore drugo.

Slični postovi

Nova tehnologija donosi nove opasnosti po sve nas

Slobodan Milnovic

MISTERIJA: Zašto Ove Mape od pre 500 godina prikazuju SAHARU sa Rekama

Nikola Milnovic

Izručenje Džulijana Asanža iz Velike Britanije u SAD odobrio je ministar unutrašnjih poslova

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija