IDIOKRATIJA
Image default

Haos u svetu kriptovaluta: PAO GIGANT ZA RAZMENU

Retko da je postojalo veće ime u svetu kriptovaluta  ove godine od Sem Bankman-Frieda, izvršnog direktora kripto berze FTX. Dakle, kada je ove nedelje postalo jasno da se kovrdžavi milijarder i njegova razmena suočavaju sa krizom likvidnosti, on više nije milijarder, a njegova razmena verovatno nije bila solventna, bacila je senku na ceo kripto prostor i poslala digitalne valute strmoglavo dole.

Bankman-Friedov uticaj u Vašingtonu – kao i milijarde dolara njegovog ličnog bogatstva – skoro je nestao u periodu od 48 sati, nakon što se pokazalo da je džinovska kripto berza koju je osnovao nesolventna i da nije u stanju da podmiri povlačenje novca kupaca.

Državni i savezni regulatori sada istražuju berzu, FTX, kako bi utvrdili da li je možda oštetila klijente ili prekršila druge finansijske propise. Hitno spasavanje od strane konkurentske berze digitalne imovine Binance se raspalo nakon što je kompanija pretražila finansije FTX-a, te su ustanovili veliki haos.

Slom — verovatno najrazorniji u istoriji kriptovaluta — preti da izbaci iz koloseka širu kampanju lobiranja u industriji koja je dobijala na snazi među republikancima i demokratama željnim da izrade nove zakone za prilagođavanje pokretanja digitalne imovine. Bankman-Fried i njegovi lobisti, uključujući bivše savezne regulatore, bili su u centru napora. Takođe izaziva finansijski haos širom kripto tržišta, stvarajući nove glavobolje FTX-ovim konkurentima i drugim firmama.

Kupci su se utrkivali da povuku svoja sredstva sa FTX-a, što je navelo kompaniju da zaustavi povlačenja – potez koji je zarobio stotine miliona dolara vrednih kriptovaluta na berzi.

Bankman-Fried je pregovarao o hitnoj prodaji kompanije Binance-u i najavio je u utorak, ali se posao raspao do srede popodne.

Bankman-Fried-ov pokušaj poslednjih meseci da prikaže FTX kao izvor finansijske stabilnosti u svetu kriptovaluta pružio je 30-godišnjaku priliku da uđe u kreatore politike, kojima je osudio ekscese industrije dok je kompanija lobirala da oblikuje nalet kriptovaluta, zakona i propisa.

Bankman-Frid je izgubio više od 90 odsto svog bogatstva od 16 milijardi dolara za nekoliko dana, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a gotovo sve kriptovalute su potonule na istorijske cifre.

Političke povezanosti

Zanimljivo je da je Bankman imao velike povezanosti sa politikom i nedavnim izborima u americi. Bankman-Fried je bio drugi po veličini saradnik političkim akcionim komitetima (PAC) i organizacijama povezanim sa demokratama, iza jedinog liberalnog finansijskog magnata Džordža Soroša, koji je donirao skoro 127 miliona dolara tokom srednjoročnog ciklusa, prema podacima Federalne izborne komisije (FEC).

Odvojena recenzija analitičke firme, Elliptic Connect, utvrdila je da je došlo ustvari do krađa koje su iznosile 473 miliona dolara. Administrator zajednice FTX na Telegramu rekao je da je ova menjačnica hakovana. FTX aplikacije su navodno prema ovom administratoru zaražene malverom,  koji je takođe upozorio pratioce da ne učitavaju veb lokaciju menjačnice.

Zavere

Mnogi su se zapitali sastavljajući nedavne vesti iz kripto sveta, da li su ova dešavanja zaista slučajna ili su povezana kako bi se kripto svet regulisao i kako bi pao pod šape vlasti, jer ideja kriptovaluta je bila oduvek da budu decentralizovane i anonimne.

Pre svega, političari sve više forsiraju priče o regulativama kriptovaluta i kako moraju da se kontrolišu, i ovaj pad sada predstavljaju kao pravi razlog da konačno ovo mora da se desi, a rat u Ukrajini je takodje naterao političare da ubrzaju sa ovim regulativama, sve sam objasnio u sledećem klipu. (preskakanje sankcija, dolazak novih digitalnih valuta pod kontrolom centralnih banaka).

Znači ne samo da se smatralo da je rat u Ukrajini ubrzao stvaranje zakona i noviteta oko kontrole sveta kriptovaluta, već je ovaj dogadjaj sada to skroz i opravdao, a političari su to jedva čekali.

Bela kuća i članovi bankarskog komiteta Senata SAD pozvali su na odgovarajuću regulaciju kriptovaluta nakon kolapsa kripto razmene FTX. „Bez odgovarajućeg nadzora nad kriptovalutama, one rizikuju da naškode svakodnevnim Amerikancima, a to je nešto što jasno pratimo i vidimo kao važno pitanje“, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Bela kuća o kripto regulaciji
Nakon kolapsa razmene kriptovaluta FTX, Bela kuća i nekoliko američkih zakonodavaca pozvali su na strožiju regulaciju kriptovaluta.

Pošto je bankman očigledno imao odredjeni uticaj u politici pošto je bio jedan od glavnih finansijera, cela ova situacija je prilično čudna, i baš dolazi u vreme kada smo u gore izdvojenom klipu pričali kako se stvara sve veći pritisak na kriptovalute, i kako se pojavljuju lideri koji sve više propagiraju stvaranje digitalnih valuta koje bi bi ovoga puta bile kontrolisane od strane centralne banke.

Novi britanski premijer Riši Sunak sada ima jednu od glavnih uloga u svemu ovome, te je objavljivao kako sile G7 rade na stvaranju digitalne valute, a on je čak jednu od tih valuta nazivao i BRITKOIN.

Sistem za razmenu finansijskih poruka SVIFT je takodje izložio svoj nacrt za globalnu mrežu digitalnih valuta centralne banke (CBDC) nakon 8-mesečnog eksperimenta na različitim tehnologijama i valutama.

Da li nam ovo govori da su svi ovi dogadjaji iskorišćeni za stvaranje digitalnih valuta koje bi konačno bili centralizovane?

Vidite bitkoin je oduvek predstavljao veliki problem za države i centralne banke, te su brojni članci još davno se pitali, da li bitkoin može ubiti centralne banke?

Kroz svoje kreiranje politike, centralne banke su imale ključnu ulogu u proizvodnji finansijske krize iz 2008. godine. Jedan od odgovora na tu krizu bio je Bitcoin (BTCUSD). Sa svojim decentralizovanim sistemom i peer-to-peer tehnologijom, Bitcoin ima potencijal da demontira bankarski sistem u kome je centralna vlast odgovorna za odluke koje utiču na ekonomsko bogatstvo čitavih zemalja.

Sve više se steže obruč oko kriptovaluta čija ideja je bila finansijska nezavisnost od bankarskih institucija, ranije ove godine, Bajdenova administracija je izdala izvršnu naredbu kojom se od raznih agencija zahteva da ove jeseni sačine izveštaje u vezi sa regulacijom kriptovaluta.

Francuska će sledeće godine istražiti poreski tretman kriptovaluta, francuski ministar finansija Le Mer je rekao za BFM TV da je zabrinut zbog potrošnje energije kriptovaluta i zbog potencijala blokčejn tehnologije da uzurpira ulogu francuske fiat valute, evra.

„Želimo da Evropska unija postane vodeća svetska ekonomska zona za strukturiranje i organizovanje kripto tržišta“, rekao je Le Mer. „Želimo da Francuska bude evropsko središte ekosistema kripto imovine.

Da li su svi nedavni dogadjaji i krize iskorišćene da se kriptovaluta stavi pod kontrolu i da se implementiraju digitalne valute koje će kontrolisati država? Za mnoge kraj keša i korišćenje u potpunosti digitalnih valuta može predstavljati veliku povredu privatnosti, i s obzirom kako sve češće dobijamo vesti u kojima aplikacije poput paypala zamrzavaju ljudima novac jer su “prekršili njihovu politiku”, mnogi se pitaju da li bi države mogle činiti isto ukoliko im se ne svidja ono što pričate.

U isto vreme dolazi do još mnogo čudnih vesti iz tehnološkog sveta, Meta otpušta hiljade, FTX propada, Tviter ima čudnu nedelju na čelu sa Ilonom Maskom, i dolazi do misteriozne smrti jednog od poznatih lica kriptovaluta pre svih ovih skandala.

Telo Mušegijana (29) se prošle nedelje pojavilo na plaži u naselju Kondado u San Huanu u Portoriku. Nekoliko sati pre njegove smrti, programer, temeljna figura u ranom razvoju DAO-a, stablekoina (povezani sa recimo cenom fiat falute) i Veb3 bezbednosti, objavio je na Tviteru da misteriozne snage, uključujući Mosad, CIA-u i „pedo ring“ planiraju da ga ubiju. Tvit je, kako je bilo i predvidljivo, podstakao brojne uzavrele teorije zavere.

“CIA i Mosad i pedo elita vode neku vrstu ucene trgovine ljudima iz Portorika i karipskih ostrva. Smestiće mi sa laptopom koji mi je podmetnula bivša devojka koja je bila špijun. Mučiće me do smrti,” napisao je on u tvitu koji gore vidite.

Ali to nisu jedini njihovi čudni tvitovi u kojima je upozoravao da će mu se nešto dogoditi, jer je često govorio protiv centralnih banaka, i zalagao se za prvobitnu svrhu kriptovaluta.


Gore možete da vidite tvit u kojima je postavio korake koje je opisivao kao “kako pobeći od dužničkog robstva kartela centrlanih banaka”.

Uprkos ovim čudnim tvitovima kako pise thedailybeast vlasti u San Huanu nisu pronašle znake da je neko imao ulogu u njegovoj smrti usred istrage koja je u toku, a nekoliko Mushegijanovih prijatelja navelo je New York Postu da je smrt 29-godišnjaka možda bilo samoubistvo. Jedan izvor je rekao da je Mushegian bio paranoičan i da je pušio “ogromnu količinu” marihuane, iako je drugi izvestio da je Mushegian bio trezan šest meseci. „Bio je briljantan momak i uopšte ga ne bih nazvao osobom koja je verovala u teorije zavere“, rekao je investitor Majkl Terpin za novine. „… Ne vidim način na koji je ovo mogao biti nesrećan slučaj.“

Mušegijanovo telo pronađeno je na plaži Ešford, oblasti koja je poznata u San Huanu po opasnim uslovima za kupanje. Brojni plivači, posebno turisti, udavili su se u tom području.

Plaža obično ima obilje znakova koji upozoravaju posetioce plaže da ne plivaju, zbog jakih podvodnih struja i stenovitih uslova; neki od tih znakova su možda nedavno bili sprani, međutim, razornim uraganom koji je u septembru pogodio Portoriko. Područje Ashford Beacha na kojem je Mushegian pronađen prvenstveno je posećeno od strane surfera. Nije bilo naznaka da je Mushegian surfovao pre svoje smrti.

Rune Christensen, njegov kolega koji je radio sa njim na odredjenim projektima pre svega na kriptovalutu DAI, rekao je za Decript da je razgovarao sa Mushegianom pre tri meseca i da je  tadaizgledalo da je Mushegian dobro raspoložen. Međutim, već tada je pokazivao zabrinutost zbog vladinih i kriminalnih zavera.

„Činilo se srećnim što gradi svoj novi stabilni koin RICO“, rekao je Kristensen. „Ali on je takođe bio zabrinut zbog kriminalne grupe za koju je verovao da pokušava da se meša u njegov rad.

E sada ono što je zanimljivo, Mushegian je napustio MakerDAO 2018. godine, navodno nezadovoljan što se projekat udaljava od prvobitnih ideala decentralizacije i suprotstavljanja vladi i tradicionalnom kapitalu. Kristensen je još uvek u velikoj meri uključen u protokol, koji je samo prošle nedelje odobrio veliko partnerstvo sa javnom kripto berzom Coinbase, a prošlog meseca je uložio 500 miliona dolara u državne obveznice SAD.

Mushegian je onda nedavno gradio RICO, decentralizovani stabilcoin zamišljen kao „duhovni naslednik“ DAI-a, MakerDAO-ovog stabilcoina, ali bi to, nasuprot tome, bilo dizajnirano „bez kompromisa“. Međutim, tokom svojih poslednjih dana, činilo se da je bio uveren da je ovaj njegov stabilcoin izazvao državne aktere koji su bili zabrinuti zbog potencijala kriptovalute da ugrozi dominaciju centralnog bankarskog sistema i da planiraju da ga ubiju.

Neki lideri u industriji, uključujući Amina Sulejmanija – izvršnog direktora Spanchaina i suosnivača Refleker-a, kompanije koja stoji iza RAI-a, stabilcoina koji podržava Ethereum i pod velikim uticajem Mushegijana – poslednjih dana su udvostručili svoja uverenja da je Mushegian ubijen.

Da li su svi ovi dogadjaji slučajni?

 

Slični postovi

Umetnost napravljena veštačkom inteligencijom pobedila na Državnom sajmu

Nikola Milnovic

Predsednik Turske svemirske agencije Serdar Huseiin Iıldırım: „Oni stvaraju zemljotrese zahvaljujući oružju u svemiru“

Nikola Milnovic

Saopšteno je da Kijev priprema proboj za strane borce blokirane u Severodonjecku?

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija