IDIOKRATIJA
Image default

Kako će izgledati 2050 Godina: Tehnologija Budućnosti

Zbog poboljšanja tehnologije, troškovi solarne enrgije naglo su opali od 2010.godine i ne samo te, već i energije vetra. Solarne investiije, kao i investicije u elektroenergiju proizvedenu vetrom, obično su jeftinije od prirodnog gasa i ulaganja u ugalj.

Solarni Paneli

Iako su kao što rekoh, troškovi ova dva vida stvaranja energije drastično opali, mana ovog sistema jeste skladištenje energije, a takođe značajan uticaj imaju i sunčani i vetroviti dani i period kada su oni oblačni i mirni. Naučnici rade na novim metodama skladištenja velike količine energije, koja omogućavaju da svoj dom, preduzeća, napajate obnovljivom energijom, čak i u ovakvim periodima. Ovakve metode podrazumevaju Grid-connected system, gde će se sav višak električne energije koja se proizvde, vraćati nazad u mrežu i ta električna energija iz mreže, obezbediće potrebe u onim trenucima kada su nedostupni.

Do 2050 očekuje se da obnovljiva energija obezbedi više od polovine svetske električne energije, ali to nije sve. Osim dominacije solarne i energije vetra, raste i fusion power, odnosno energija nuklearne fuzije. Tom prilikom dva lagana atomska jezgra se spoje da stvore jedno teže jezgro i uz to se oslobađa jedna veća količina energije koja se može koristiti za dobijanje toplote, kojom se može pokretati parna turbina, koja zatim pokreće generator i stvara električnu energiju. U Francuskoj je polovinom prošle godine započet petogodišnji projekat vredan 20  milijardi evra, kako bi testirali izvodljivost fuzije za proizvodnju električne energije.

Naziva se Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor ili krać ITER. Cilj je da se napravi prelaz eksperimentalnih studija iz plazma fizike, ka elektranama na fuzijski pogon sa punim proizvodnim kapacitetom. Ako se pokaže efikasnim, do 2050 godine, mogli bismo imati potpuno funkcionalne fuzijske elektrane koje rade efikasnije od bilo kog drugog izvora energije.

Kad smo već kod energije i pokretanja, zamislite da za pokretanje vašeg četvorotočkaša biće potrebno samo brzinsko punjenje kod svoje kuće, bez čekanja na benziskoj pumpi.

2014. godine je u svetu registrovano 320.000 električnih vozila, a do 2019.taj broj je skočio na 2,3 miliona. Do 2050.godine smatra se da će većina vozila upravo biti ta. Kao što rekoh, benzinske pumpe zameniće punjači koje će svako imati kući, a brzina kojom će napuniti svoja vozila je za 10 minuta. Duga i iscrpljujuća putovanja, olakša će self drive vozila, koja će omogućiti, pa na primer da se dremne tokom vožnje. Automobili će postati driveless, a već sada Tesla ima svoja autopilot vozila, a i druge kompanije poput Google, investiraju milijarde dolara u self-driving tehnologiju.

Electric vehicles aircraft, doprineće urbanom transportu. Kompanije koje radi na EV jesu Uber koi želi da krene u vazdušni saobraćaj. Tu su takođe i airbus koji ima svoje bespilotne letelice. Trenutno se u svetu radi na 7 projekata EV, a i naša zemlja ima pokušaje, znate na šta mislim. Smatra se da bi do 2050. gradovi svuda u svetu imali air taxi. Takođe, do 2050.godine self-drive kamioni će prenositi robu na razne distance, a za manje pakete na kraću distancu, dronovi su ti koji će se baviti time.

Takođe, do 2050. Možda ćemo imati trajnu koloniju na Mesecu, svemirske hotele u orbiti i ljude na Marsu.

 

Slični postovi

Odlazak Kentaro Miura: Autor Manga serijala “Berserk”

Slobodan Milnovic

POČELO JE: Indija Skinula Tviteru Imunitet što znači da dolazi do rata protiv DRUŠTVENIH MREŽA

Nikola Milnovic

Američke Trupe Napuštaju Avganistan

Nikola Milnovic
5 2 glasova
Article Rating
Pretplata na bilten
Obaveštenja o
0 Comments
Umetnute povratne informacije
Prikaz svih komentara
0
Voleli biste svoje misli, molim vas da prokomentarišete.x
()
x
INFINITUM FORM Agencija