IDIOKRATIJA
Image default

5 Misterioznih Podzemnih Gradova

Danas idemo ispod zemlje u potrazi za najmisterioznijim podzemnim gradovima za koje niste čuli. Istražićemo drevne gradove ali i one čudne iz perioda hladnog rata.

1. Derinkuiu

Pejzaž vulkanskih stena u turskoj regiji Kapadokija zaokružen je sa nekoliko različitih podzemnih gradova, ali možda nijedan nije toliko prostran ili impresivan kao Derinkuiu. Ovaj lavirint kompleksa datira oko 8. veka pre nove ere i najverovatnije je građen da služi kao utočište tokom perioda rata i invazije. Imajući ovo na umu, njegova unutrašnjost od 18 spratova bila je samostalna metropola koja je obuhvatala ventilacione šahte, bunare, kuhinje, školske učionice, prese za ulje, kupatilo, vinariju i životni prostor za oko 20 000 ljudi. Kada bi im pretio napad, svaki nivo grada mogao bi biti zatvoren iza kolekcije monolitnih kamenih vrata. Istoričari veruju da su Hetiti ili Frigijci bili među najranijim graditeljima Derinkuiu-a, ali ga je kasnije zauzelo i proširilo mnoštvo drugih grupa, uključujući hrišćane iz vizantijskog doba, koji su iza sebe ostavili kolekciju podzemnih fresaka i kapela. Uprkos dugoj istoriji, grad je ponovo otkriven tek 1960-ih, kada je lokalni čovek naleteo na neke njegove tunele dok je obnavljao svoj dom.

Unutrašnjost Derinkuiu-a

2. Rudnik Soli Vjelička

Rudnik Vjelička je poznat i kao „Podzemna katedrala soli“, ovaj poljski Rudnik soli predstavlja podzemni kompleks soba, prolaza i statua smeštenih na periferiji Krakova. Lokalitet datira iz 1200-ih godina, kada su se rudari tu prvi put spustili ispod površine zemlje kako bi pronašli kamenu sol. U vekovima koji su usledili, rudnik su polako urezali u ratnu galeriju i tunele koji su se protezali više od 300 metara pod zemljom. Kada nisu kopali „belo zlato“, radnici su takođe koristili naslage kristala soli rudnika za izgradnju zadivljujuće kolekcije kapela, lustera, statua i bas reljefa, uključujući detaljnu kopiju Da Vinčijeve „Poslednje večere“. Rudnik Vjelička zaustavio je proizvodnju soli 2007. godine nakon nekih 700 godina rada, ali je i dalje popularna turistička atrakcija u Poljskoj. Tu je i zdravstvena banja koja otkriva terapeutska svojstva mikroklime bogate solju.

Rudnik Vjelička
3. Lalibela

U 12. veku naše ere, pobožni kralj naredio je izgradnju 11 prelepih hrišćanskih crkava u etiopskom selu Lalibela. Ovaj „Novi Jerusalim“ je značajan po tome što je napravljen odozgo nadole: sve njegove crkve su tesane od vulkanskih stena ispod površine zemlje, a zatim izdubljene, dajući im izgled da su izrasle direktno iz zemlje. Najznamenitija građevina je crkva Svetog Đorđa u obliku krsta, koja je isečena iz monolitnog parčeta kamena unutar rova dubokog 30 metara. Tada je povezan sa ostatkom kompleksa mrežom podzemnih prolaza, skrivenih pećina i katakombi. Legenda kaže da je izgradnja Lalibele trajala samo 24 godine, ali mnogi istoričari veruju da je zapravo završena u fazama tokom nekoliko vekova. Selo se danas smatra svetim mestom za Etiopsku pravoslavnu crkvu, a njegove podzemne bogomolje i dalje privlače oko 100.000 hodočasnika svake godine.

Kompleks Crkava Lalibela
4. Podzemni Grad Pekinga

Šezdesetih i sedamdesetih godina, kako se nazirala pretnja nuklearnim ratom, kineska vlada je naredila izgradnju ogromnog skloništa ispod njihovog glavnog grada Pekinga. Takođe poznato kao Dikia Čeng, ručno iskopano mesto je navodno moglo da zaštiti oko milion ljudi do četiri meseca. Sastojalo se od soba i tunela zaštićenih od padavina koji su se provlačili pod zemljom na površini od nekoliko desetina kvadratnih kilometara. Navodno su određeni prolazi bili dovoljno veliki da cisterne mogu proći, dok su u drugim smeštene namenske škole, bolnice, žitnice i restorani. Bilo je čak i klizalište i bioskop sa 1.000 mesta. Iako bunker u Pekingu nikada nije pušten u upotrebu, njegovi raspadajući tuneli postoje i danas, skriveni ispod gradskih domova i preduzeća. Većina je zatvorena, ali nakratko su otvoreni kao turistička atrakcija početkom 2000-ih.

Podzemni Grad Dikia Čeng
5. Burlington

U slučaju nuklearnog udara iz doba hladnog rata, najvažniji članovi britanske vlade povukli bi se u podzemni kompleks od 35 hektara smešten na 30 metara ispod sela Koršam. Ovaj „Burlington Bunker“, kako je dobio kodno ime, prvi put je izgrađen 1950-ih godina od niza postojećih tunela i kamenoloma. Sadržao je kancelarijske prostore, kafeterije, telefonsku centralu, medicinske ustanove i spavaće sobe – sve to dizajnirano je da održi britanskog premijera i oko 4.000 drugog ključnog vladinog osoblja u životu tokom vanrednih situacija. Čak je postojao i interni BBC studio koji je premijer mogao koristiti za obraćanje javnosti. Iako nikada nije pušteno u aktivnu upotrebu, objekat Burlington ostao je delimično operativan do 2004. godine, kada je konačno prekinut i deklasifikovan.

Svideo vam se članak? Dole ga ocenite, ostavite komentar i zapratite IDIOKRATIJU na youtube: 

 

Slični postovi

Pentagon koristi „tajnu vojsku“ od 60.000 operativaca za izvođenje „domaćih i stranih“ operacija !!

Slobodan Milnovic

Misteriozni Dron Pao U Zagrebu

Nikola Milnovic

Kako je Djoković Poljuljao Premijera Australije Pred Izbore

Nikola Milnovic
5 8 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija