IDIOKRATIJA
Image default

SpaceX otkriva satelitski projekat ‘Starshield’ za nacionalnu bezbednost

SpaceX proširuje svoje poslovanje sa satelitskim internetom.

SpaceX već prenosi širokopojasnu uslugu korisnicima širom sveta preko svoje ogromne i stalno rastuće mreže Starlink. Tokom vikenda, kompanija Elona Maska je otkrila da Starlink sada ima partnerski projekat pod nazivom Starshield, koji je skrojen za upotrebu od strane vladinih agencija, posebno onih u sektoru nacionalne bezbednosti.

Dok je Starlink dizajniran za potrošačku i komercijalnu upotrebu, Starshield je dizajniran za vladinu upotrebu, sa početnim fokusom na tri oblasti.

Te oblasti su posmatranje Zemlje, komunikacije i hostovani korisni tereti (mogućnost postavljanja širokog spektra instrumenata na satelitsku magistralu Starshield-a).

Starshield će ponuditi viši nivo bezbednosti od Starlink-a, sa „dodatnim kriptografskim mogućnostima visoke sigurnosti za hostovanje poverljivih tereta i bezbednu obradu podataka, ispunjavajući najzahtevnije vladine zahteve“, navodi se na stranici Starshield kompanije SpaceX.

Svemirska letelica Starshield će takođe biti interoperabilna sa drugim satelitima koji su opremljeni terminalom za lasersku komunikaciju koji Starlink koristi.

To je skoro sve što znamo o Starshield-u, ali je očigledno da je ceo projekat Ilona Maska otpočetka bio namenjen za vojne svrhe SAD-a.

Vazduhoplovstvo SAD je takođe testiralo Starlink u vojne svrhe još 2020. Tada je Vazduhoplovstvo izvelo vežbu „masovne vatrene vatre“ u kojoj je videlo da sateliti obezbeđuju komunikacijske veze između vojnih sredstava raširenih širom SAD kako bi pomogli u obaranju drona i krstarećih raketa. “SpaceX je bio odličan industrijski partner za nas“, tada je novinarima rekao šef nabavke vazduhoplovnih snaga Vilijam Roper. “Oni su veoma uzbuđeni i mi smo uzbuđeni što možemo saznati više o njihovim satelitima kroz demonstracije.”

Slični postovi

Žene u Ukrajini bi mogle biti mobilisane za “novu kontraofanzivu”?

Nikola Milnovic

Kejt Midlton nakon što je nestala pojavila se sa izjavom da ima rak

Nikola Milnovic

Da li je Kongres u Meksiku konačno obelodanio tela vanzemaljaca?

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija