IDIOKRATIJA
Image default

Ovo je 10 Najmoćnijih zemalja na Svetu/ Lista 2021 godine

Uzecemo nekoliko kriterijuma kako bi odredili najmoćnije zemlje, da li je u pitanju– uticaj države u svetu putem  njene politike koja je uglavnom i praćena, ekonomijom i vojnom moći.

Veoma važan činilac odnosno kriterijum jeste i geopolitika i geografski polozaj, a samim tim kao sastavni deo i stanovništvo. Sve ovo uz tradiciju koju imaju iza sebe kao sile koje su značajno uticale na sredinu gde se nalaze, uzecemo u obzir kako bi napravili jednu jako interesantnu listu.

Ilustracija

10. SAUDIJSKA ARABIJA

Nema čoveka koji nije čuo za ovu zemlju, njen uticaj se ogleda pre svega putem geopolitike jer ona nema puno stanovnika za razliku od drugih država koje ce biti na ovoj listi.

Mapa: Saudijska Arabija

Broji 34 miliona stanovnika i njena teritorija obuhvata od oko 2 150 000 kvadratnih kilometara , ništa posebno ali ono sto ovu zemlju svrstava na visoko 10 mesto jeste njen uticaj putem religije i sirovina.

Saudijska Arabija je vodeća zemlja na svetu po izvozu crnog zlata- nafte pa je to upravo i glavni pokretač ekonomskog razvoja zemlje. Značajan činilac jeste i sam vojni budžet koji je treči u svetu u 2021 godini sa cifrom od oko 78 milijardi dolara.

9. JUŽNA KOREJA

Juzna koreja jeste zemlja koja se pre svega orijentiše ka zapadu odnosno zapadnoj demokratiji, u pitanju je država sa modernom moćnom ekonomojom, ali nikako ne treba da se zanemari njen vojni potencijal zbog kompleksnog geopolitičkog položaja jer se nalazi u blizini Kine, Japana i svog brata blizanca, Severne Koreje.

Zastava Južne Koreje

Upravo je istorija jasno stavila do znanja Južnoj Koreji na probleme sa kojima  se vrlo lako može susresti u bliskoj buducnosti. Pa je tako, sam uticaj Amerike i njenih dolara ucinio svoje.

Seoul

Vojni budžet Južne Koreje  iznosi 39 milijardi dolara. Sa populacijom stanovništa od 59 miliona, teritorijom koja zauzuma od oko 100 210 km2 površine, Južna Koreja se nalazi na visokom 9 mestu liste najmoćnijih zemlja sveta.

 

8. Izrael

Uzimajući u obzir svoju malu površinu  od oko 22 145 km2, on se pokazao kao važan igrač u globalnim pitanjima. Ova država ima jaku ekonomiju, znamenitosti koje su važne za nekoliko vodećih religija i zategnute odnose s mnogim arapskim susedima i to pre svega sa Iranom, Egiptom ali i drugim zemljama pretežno Arapskog sveta.

Izrael

Ono sto je isto tako odlikuje jeste izuzetno moderna vojna tehnologija, praćena moćnom dijasporom i jasnim ciljem, od kojeg ne odstupa.

Davidova Zvezda

Prva zemlja u koju otputuje novoizabrani predsednik SAD-a, jeste Izrael. To je još jedan odličan pokazatelj moći koju poseduje.

7. Japan

U pitanju je, po mnogima jedan od najpismenijih i tehnički najrazvijenijih naroda na svetu.

Tokyo-Japan

Japan je poznat kao zemlja izlazećeg sunca, zemlja koja je u svojoj prošlosti ratovala sa velikim silama, samo zato što je bila ako ne veća, u rangu sa njima.

1945 godina, Japan

Japan je bio razrušen nakon 2 svetskog rata i jedini je osetio posledice atomske bombe. Uprskos problematičnoj istoriji, danas Japan  je značajan igrač i jedan od vodilja tehnološkog napretka celokupnog čovečanstva. Vojni budzet Japana iznosi 48 milijardi dolara.

Tokyo

Broji 126 miliona stanovnika i zauzima površinu od oko 377 915 km2. Treba isto tako napomenuti da je Japan, zemlja koja je etnički homogena, što je jako bitno u sferi geopolitike.

6. Francuska

Teško je preuveličiti uticaj koji Francuska ima na svet, u prošlosti i danas. Smeštena u zapadnoj Evropi, Francuska je jedna od najstarijih zemalja na svetu, a njen uticaj se proteže širom sveta kroz nauku, politiku, ekonomiju i možda pre svega kulturu.

Ilustracija

Počevši od srednjeg veka, Francuska se razvijala kroz kraljevstvo, carstvo do same  republike. Bila je to jedna od prvih nacija koja je proklamovala prava pojedinca.

Ajfelov Toranj

Vojni budzet iznosi ove zemlje iznosi 57 milijardi dolara.

5. Velika Britanija

Britanija je poznata po svom uticaju širom planete, do juce su pod svojom kontrolom imali veliki broj zemalja.

Britanska Imperija

 

Indija, Australije, Hong Kong i mnogi drugi. Poznata je po spoljnoj politici i tome da uvek bude korak ispred svojih evropskih partnera. Primer Evropske Unije pre i posle Velike Britanije biće vam jasno koliko je ona bitna celoj Evropi.

Big Ben, London

Vojnu snagu Velike Britanije odlikuju dve stvari, moćna i moderna vojska sa vojnim budzetom od oko 60 milijardi dolara dok je drugi činilac vojne snage, usaglasena politika sa SAD-om u svakom pogledu. Toliko je dobro kordinirana, da se često pitamo ko je kome tu sef.

4. Indija

Druga je na svetu po broju stanovnika, 7 po veličini teritorije a  četvrta na listi najmoćnijih zemalja na svetu. Indija je zemlja koja postaje sve značajni faktor u svetskoj politici.

Taj Mahal- India

Njen kompeksan polozaj, ali i dosta veliki jaz izmedju bogatih i siromašnih značajno ograničavaju brži razvoj  države. Spoljne pretnje nisu za zanemarivanje,  pre svega Kina i Pakisatan su značajan činilac nestabilnosti ove zemlje.

Indija ima vojni budzet od oko 75 milijardi dolara, i uvozi najviše vojnog naoružanja od svih zemalja sveta.

3. Kina

Treća najmoćnija zemlja na svetu, je Kina.Treća po veličini teritorije ali prva po brojnosti stanovništva i vec je na granici da postane prva ekonomija sveta.

Shanghai, Kina

Kina je postala simbol uspeha i razvoja, moderna infrastruktura i savremena armija uz vojni budzet od oko 200 milijardi dolara čini ovu zemlju kandidatom za novu supersilu.

Huangpu Reka

Ipak, na drugom mestu nalazi se bivša supersila, zemlja koja je nastavila da raste uprkos svim slomovima i ratovima prethodnih vekova.

2. Rusija

U pitanju je najveća država na svetu. Veličina Rusije je predmet mnogih tekstova, jer tu možemo da tražimo izvor teznje ruskog rukovodstva, da u svemu naprave nešto najveće. Od helikoptera, broda, aviona do najobicnijih stvari. Isto tako Rusija je znacajan faktor u svakom segmentu politike u svetu, i trenutno je jedina zemlja na planeti koja je u stanju da se otvoreno suprostavi americkom imperijalizmu.

Vladimir Putin

Simpaticno je to, da je Ruski vojni budzet na nekih 50 milijardi dolara, što je 4 puta manje od Kineskog a gde je Kinesko vojno naoružanje u odnosu na samo Rusko?

Ruski Vojnik

Rusija ima 145 miliona stanovnika.Prva je po veličini i ima nešto sto ni jedna zemlja sa liste nema. Pobedila je Nemačku sa Hitlerom, Francusku sa Napoleonom, a danas ima ličnost koja je postala mozda i najveci lider Rusije ikada,  Vladimira Putina. Sve to kao i više nego odlicna politika prema Krimu, Ukrajini, Siriji, Venecueli i šire, svestava Rusiju na drugo mesto najmoćnijih država sveta.

1. SAD

Nije najveća, nije najmnogoljudnija ali je najmoćnija. Zbog svoje ekonomije, vojne dominacije širom planete, sa vojnim budzetom od 741 milijardu dolara.

Kip Slobode

Amerika nema nameru da stane, zato je otvoreno protiv Kine. Kina je ta koja se sve vise približava, ekonomski nepriskonovenim Amerikacima, a sama Amerika neće prepustiti palicu lidera.

Skyscraper

Ona je jedina supersila, i nema mesta na svetu gde ona nije stavila svoj interes kao interes zemlje domaćina. U prevodu, u sve se mesa, i tamo gde pokuca, odjednom procveta zapadna demokratija.

Hvala vam na pažnji, nadam se da ste uživali u ovom članku.

 

Slični postovi

Snežana i Sedam Patuljaka Na Udaru Jer Ju Je Princ Poljubio Bez Odobrenja

Nikola Milnovic

TESLA JE BIO U PRAVU! Istraživači su upravo bežično preneli snagu preko 30 metara tankog vazduha

Nikola Milnovic

NOVO OTKRIĆE čuvenog izgubljenog leta (MH370)

Nikola Milnovic
5 5 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija