IDIOKRATIJA
Image default

TERMINATOR POSTAO STVARNOST: Naučnici stvaraju humanoidnog robota koji menja oblik

Naučnici su napravili proboj u robotici: robot koji menja oblik koji može da prebacuje između tečnog i metalnog stanja da bi se kretao u lukavim okruženjima bez kompromisa u pogledu snage.

Robot beži iz kaveza

 

Budući da mogu biti i mekani i tvrdi, mali roboti inspirisani morskim krastavcima mogu prevazići ograničenja robota koja su samo jedno ili drugo, i na taj način imaju potencijal da pruže veću korisnost u oblastima kao što su sklapanje elektronike, pa čak i medicinske aplikacije .

Istraživači su naterali robote da se kreću kursevima prepreka, uklanjaju ili isporučuju predmete na model ljudskog stomaka, pa čak i da se rastope kako bi pobegli iz kaveza pre nego što se vrate u svoj prvobitni humanoidni oblik.

„Pružanje mogućnosti robotima da prelaze između tečnog i čvrstog stanja daje im više funkcionalnosti“, kaže inženjer Čengfeng Pan sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu u Kini.

Robot beži iz zatvora
Sličnost sa Terminatorom t-1000?

Da bi dizajnirali robota koji može da uradi nešto slično, istraživačima je bio potreban netoksičan materijal koji se lako može prebacivati između mekog i krutog stanja na temperaturi okoline. Pretvorili su se u galijum, meki metal koji ima tačku topljenja od 29,76 stepeni Celzijusa, pri standardnom pritisku – samo nekoliko stepeni ispod prosečne temperature ljudskog tela. Možete istopiti galijum samo držeći ga u ruci.

Istraživači su ugradili galijumsku matricu sa magnetnim česticama, stvarajući ono što oni nazivaju “magnetoaktivnu faznu prelaznu mašinu čvrsto-tečnost”.

„Magnetne čestice ovde imaju dve uloge“, kaže mašinski inženjer Karmel Majidi sa Univerziteta Karnegi Melon, jedan od starijih autora u radu tima.

“Jedna je da oni čine da materijal reaguje na naizmenično magnetno polje, tako da možete, putem indukcije, zagrejati materijal i izazvati promenu faze. Ali magnetne čestice takođe daju robotima mobilnost i mogućnost da se kreću kao odgovor na magnetno polje.”

Nakon testiranja da vide da li je prelazak iz čvrstog u tečnost reverzibilan (bilo je), istraživači su proveli svoje male robote kroz niz testova. Roboti su mogli da preskaču preko malih jarkova, da se penju preko prepreka, pa čak i da se podele da bi obavljali kooperativne zadatke pomerajući objekte pre rekombinovanja i ponovnog učvršćivanja.

Imali su čak i malu humanoidnu verziju – u obliku Lego figure – rastopili se da pobegnu iz male zatvorske ćelije, provlačeći se kroz rešetke i ponovo formirajući se na drugoj strani u znak poštovanja prema sceni iz filma Terminator 2.

Šta može poći po zlu? Podelite vest ukoliko vam se svidja i ocenite dole članak.

Slični postovi

Vraća Se Mel Gibson i Legendarno SMRTONOSNO ORUŽJE 5

Nikola Milnovic

Rat U Avganistanu Se Završio ili Makar Tako Talibani Kažu (RAT ZA POSLEDNJE UPORIŠTE)

Nikola Milnovic

Haos u svetu kriptovaluta: PAO GIGANT ZA RAZMENU

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija