IDIOKRATIJA
Image default

TERMINATOR POSTAO STVARNOST: Naučnici stvaraju humanoidnog robota koji menja oblik

Naučnici su napravili proboj u robotici: robot koji menja oblik koji može da prebacuje između tečnog i metalnog stanja da bi se kretao u lukavim okruženjima bez kompromisa u pogledu snage.

Robot beži iz kaveza

 

Budući da mogu biti i mekani i tvrdi, mali roboti inspirisani morskim krastavcima mogu prevazići ograničenja robota koja su samo jedno ili drugo, i na taj način imaju potencijal da pruže veću korisnost u oblastima kao što su sklapanje elektronike, pa čak i medicinske aplikacije .

Istraživači su naterali robote da se kreću kursevima prepreka, uklanjaju ili isporučuju predmete na model ljudskog stomaka, pa čak i da se rastope kako bi pobegli iz kaveza pre nego što se vrate u svoj prvobitni humanoidni oblik.

„Pružanje mogućnosti robotima da prelaze između tečnog i čvrstog stanja daje im više funkcionalnosti“, kaže inženjer Čengfeng Pan sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu u Kini.

Robot beži iz zatvora
Sličnost sa Terminatorom t-1000?

Da bi dizajnirali robota koji može da uradi nešto slično, istraživačima je bio potreban netoksičan materijal koji se lako može prebacivati između mekog i krutog stanja na temperaturi okoline. Pretvorili su se u galijum, meki metal koji ima tačku topljenja od 29,76 stepeni Celzijusa, pri standardnom pritisku – samo nekoliko stepeni ispod prosečne temperature ljudskog tela. Možete istopiti galijum samo držeći ga u ruci.

Istraživači su ugradili galijumsku matricu sa magnetnim česticama, stvarajući ono što oni nazivaju “magnetoaktivnu faznu prelaznu mašinu čvrsto-tečnost”.

„Magnetne čestice ovde imaju dve uloge“, kaže mašinski inženjer Karmel Majidi sa Univerziteta Karnegi Melon, jedan od starijih autora u radu tima.

“Jedna je da oni čine da materijal reaguje na naizmenično magnetno polje, tako da možete, putem indukcije, zagrejati materijal i izazvati promenu faze. Ali magnetne čestice takođe daju robotima mobilnost i mogućnost da se kreću kao odgovor na magnetno polje.”

Nakon testiranja da vide da li je prelazak iz čvrstog u tečnost reverzibilan (bilo je), istraživači su proveli svoje male robote kroz niz testova. Roboti su mogli da preskaču preko malih jarkova, da se penju preko prepreka, pa čak i da se podele da bi obavljali kooperativne zadatke pomerajući objekte pre rekombinovanja i ponovnog učvršćivanja.

Imali su čak i malu humanoidnu verziju – u obliku Lego figure – rastopili se da pobegnu iz male zatvorske ćelije, provlačeći se kroz rešetke i ponovo formirajući se na drugoj strani u znak poštovanja prema sceni iz filma Terminator 2.

Šta može poći po zlu? Podelite vest ukoliko vam se svidja i ocenite dole članak.

Slični postovi

JOHN CENA je dokaz narastajuće snage Kine

Slobodan Milnovic

Navodi sugerišu da Rusija zauzima još jednu NUKLEARKU posle Černobilja

Nikola Milnovic

Najozloglašeniji Eksperiment Ikada Koji Je Pokušao Saznati Odakle Zlo Dolazi (VIDEO)

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija