IDIOKRATIJA
Image default

Ribe gube boju zbog nestajanja koralnog grebena?

Riblje zajednice na čuvenom australijskom Velikom koralnom grebenu mogu postati manje šarene kako se okeani zagrevaju i korali izbeljuju, prema novoj australijskoj studiji koja se bavila promenama u zdravlju grebena, tipovima korala i stalnim ribama tokom tri decenije.

“Budući grebeni možda neće biti šareni ekosistemi koje danas prepoznajemo“, pišu morski ekolog Kris Hemingson i njegove kolege sa Univerziteta Džejms Kuk u svom radu, objavljenom u Global Change Biology.

„Naši nalazi sugerišu da su grebeni možda u kritičnoj prelaznoj tački i da bi mogli postati mnogo manje šareni u narednim godinama.

Studija, koja dolazi nedeljama nakon što je Veliki koralni greben pogođen još jednim rasprostranjenim događajem izbeljivanja podstaknut sve većim emisijama ugljenika, fokusirala se na grebene oko ostrva Orfej, koje se nalazi u središnjem delu najvećeg sistema koralnih grebena na Zemlji.

Prethodni događaji izbeljivanja koralja duboko su promenili sastav koralnih grebena u ovoj oblasti, pri čemu je gubitak mekih i razgranatih korala verovatan faktor u nestanku riba jarkih boja, koje postaju sve ređe, pokazalo je istraživanje.

„Kako ovi složeni korali postaju sve ređi, na budućim grebenima pogođenim klimatskim promenama, riblje zajednice mogu postati dosadnije“, piše trojac istraživača na veb stranici svoje grupe.

Da bi istražili, Hemingson i kolege su pogledali raznolikost boja koje se nalaze u zajednicama grebenskih riba i povezale to sa tipovima staništa u kojima te ribe žive.

Bilo da su ribe razvile svetle boje da bi se istakle i privukle partnera ili neutralne tonove da bi se uklopile i izbegle predatore, njihova obojenost je prirodno povezana sa koralnim grebenima koje naseljavaju.

Za više zanimljivosti, posetite youtube kanal IDIOKRATIJA: 

 

Slični postovi

Tviter Ponovo Cenzuriše: Suspendovan Profil Osnivača Projekta Veritas nakon razotkrivanja CNN-a

Nikola Milnovic

Haos u pojasu Gaze – Bombardovanje Se Nastavlja

Nikola Milnovic

IDIOKRATIJA NA DELU: Amerikanci Imaju Previše Toalet Papira

Nikola Milnovic
5 2 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija