IDIOKRATIJA
Image default

CNN ČLANAK: Kako klimatske promene utiču na nejednakost polova

Priče o klimatskim promenama i njihovom uticaju za koji smo mi uvek krivi nastavljaju, ali CNN odlazi korak dalje te piše: Kako klimatska kriza podstiče rodnu nejednakost
Klimatska kriza može biti kolektivni problem, ali njeni uticaji ne padaju podjednako. Žene i devojke često snose najteže terete.

Ovo piše CNN: Klimatske promene deluju kao multiplikator pretnji, pronalazeći postojeće nepravde i pojačavajući ih. Žene i devojke se već bore sa rodnom nejednakošću, ali kada ekstremne vremenske prilike unište zajednicu, UN su otkrile da se nejednakosti pogoršavaju: nasilje među intimnim partnerima naglo raste, devojčice se povlače iz škole, ćerke se rano udaju, a žene i devojke koje su prisiljene da napuste svoje domove suočavaju se sa većim rizikom od seksualne eksploatacije i trgovine ljudima.

“Kada pogledamo ko je gore pogođen, ko je na prvoj liniji klimatske krize, to su prvenstveno žene — žene u siromašnim i ranjivim zemljama“, rekao je Selvin Hart, specijalni savetnik generalnog sekretara UN za klimatske akcije i pravednu tranziciju, za CNN. . „Nažalost, naše politike ili strategije zaista nisu usmerene na rešavanje ovog izazova.

A za šta ste usmereni? S obzirom koliko se sastančite u čast borbe protiv klimatskih promena.

Da bi istražio složene veze između roda i klimatskih promena, CNN je radio sa sedam žena fotoreportera koje su provodile vreme sa ženama i devojkama u sedam zemalja širom globalnog juga kako bi dokumentovale izazove sa kojima se suočavaju. (jako profesionalna studija).

Ovaj vizuelni projekat daje pregled bezbroj načina na koje klimatska kriza izazvana ljudskim faktorom utiče na njihove živote, ali takođe pokazuje kako se oni bore. Svaka slika prikazuje i borbu i opstanak, bitku za pristojan život u klimi koja se brzo menja.

Primer koji oni daju

Više od 10 miliona dece između 5 i 14 godina odsutno je iz učionica širom Nigerije, prema UNICEF-u. Što se tiče devojčica, statistika je još mračnija: u državama na severoistoku i severozapadu zemlje, manje od polovine pohađa školu.

Ova obrazovna kriza rezultat je spleta faktora, uključujući siromaštvo, geografiju i rodnu diskriminaciju, dodaje agencija UN. Ali u pozadini ovih pojedinačnih faktora je širi kontekst klimatske krize. (ok siromaštvo, geografija i rodna diskriminacija jedne zemlje ipak nije važna, klimatske promene su najveći faktor).

Nigerija postaje sve toplija i suva, a ekstremno vreme, kao što su bujne poplave i klizišta, postaju žešće i sve češće. Klimatske katastrofe mogu učiniti škole nepristupačnim, a učionice nesigurnim. Zajednice koje se bore da se nose sa ekstremnim vremenskim prilikama ponekad se obraćaju svojoj deci da pomognu ili da zarade dodatni novac za izdržavanje porodice. A najčešće su najviše pogođene devojčice čije je pohađanje škole u ​​nekim sredinama već obeshrabreno. (znači zbog klizišta muškarci imaju krila i zbog toga lakše pohadjaju škole? zašto ne govore da je to problem tamošnje sredine i edukacije?).

Postoje napori da se podrži obrazovanje devojčica i da im se osposobe resursi da se nose sa klimom koja se brzo menja. Centar za obrazovanje devojčica u gradu Zarija na severu Nigerije sprovodi programe koji pomažu devojčicama da ostanu u školi i nudi obuku o tome kako da se nose sa uticajem ekstremnih vremenskih prilika. (koje su obuke za borbu protiv ekstremnih vremenskih prilika? Bear Grylls godje?).

“Osećam da kada damo devojčicama obrazovanje o klimatskim promenama, kako da ih ublaže, to će mnogo pomoći devojčicama da se izdržavaju u vremenima poteškoća, pa čak i da im pomognemo da se pripreme za to“, rekla je Habiba Mohamed , direktor Centra za obrazovanje devojčica.

Ok, koliko ovim organizacijama treba novca sada? Na kraju se sve svodi na to, a ne na stvarnu pomoć tamošnjih ljudi, klimatske promene su aktuelne i tako je najlakše izvući novac za “viši cilj.”

Slični postovi

Plaše Se: Bajdenova Administracija Poziva Nigeriju da vrati TVITER zbog demokratije i slobode izražavanja

Nikola Milnovic

Intervju Koji Će Pomeriti REKORDE Gledanosti

Nikola Milnovic

Još jedan milijarder ponudio scenario za MIR U UKRAJINI

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija