IDIOKRATIJA
Image default

Arheolozi amateri otkrili misteriozni rimski predmet – BEZ OBJAŠNJENJA

Arheolozi amateri u Engleskoj su iskopali jedan od najvećih rimskih dodekaedara ikada pronađenih, ali misterija oko ovog objekta i dalje postoji jer niko ne zna za šta je zapravo korišćen.

Objekat sa 12 strana jedan je od samo 33 za koje se zna da postoje u rimskoj Britaniji i jedan od otprilike 130 u svetu. Smatra se “jednom od velikih arheoloških enigmi“, prema Norton Diznijevoj grupi za istoriju i arheologiju, amaterskoj grupi sa sedištem u engleskom regionu Linkolnšir gde je pronađen u junu.

Prečnika oko 8 centimetara, dodekaedar je šupalj i prekriven sa 12 rupa različitih veličina.

Predmet star 1.700 godina biće izložen u Linkolnovom muzeju od 4. maja do početka septembra.

“Pravo je zadovoljstvo što nam se Norton Diznijev dodekaedar pridružuje… samo nekoliko koraka od mesta gde je pronađen“, rekla je Andrea Martin, menadžerka izložbi i interpretacija u muzeju, u saopštenju za javnost Saveta okruga Linkolnšir. “Poklopiti otvaranje izložbe sa Istorijskim festivalom u Linkolnu je pravi udar.

U saopštenju se dodekaedar opisuje kao “jedan od najvećih otkrivenih primera“.

Međutim, stručnjaci još uvek nisu sigurni za šta su Rimljani koristili dodekaedar.

“Potpuno je jedinstven“, rekao je Richard Parker, sekretar Norton Diznijeve grupe za istoriju i arheologiju, dodajući da slični predmeti nikada nisu pronađeni. Rekao je da je, za razliku od drugih dodekaedara, ovaj neoštećen.

“Naš je apsolutno u fantastičnom stanju. Kompletan je, neoštećen i očigledno je bio od velike vrednosti od strane onih koji su ga napravili i onih koji su ga koristili“, rekao je Parker. “Dakle, mora da je postojao veoma važan razlog da se odloži u zemlju na način na koji je bio.

Primer Dodekaedra

 

Parker je rekao za Si-En-En da u rimskoj literaturi nema opisa dodekaedra i da oni nisu slikovito prikazani u mozaicima. Postoji i nekoliko karakteristika zbog kojih je teško razaznati šta je bila njegova svrha. Svi dodekaedri su različitih veličina, što znači da nisu korišćeni za merenje, rekao je on. Pošto je neoštećen bez znakova habanja, malo je verovatno da je bio alat, dodao je Parker.

Međutim, Parkerova grupa ima jednu radnu teoriju.

“Najverovatnije su bili neki oblik verskog ili ritualnog predmeta“, rekao je on. “Rimljani su bili veoma sujeverna grupa i generalno su zahtevali znakove koji bi im omogućili da donose odluke u svom svakodnevnom životu.

Jedna indikacija koja podržava tu ideju je da je predmet pronađen u blizini male figurice boga jahača na rimskom jahaču sa “jakim verskim vezama“, rekao je Parker. Artefakt su 1989. otkrili detektori metala, a figurica se “često nalazi na hramovima“.

Organizacija planira da se vrati na mesto iskopavanja kasnije ove godine kako bi sprovela dalja iskopavanja, za koja se Parker nada da će pomoći u uspostavljanju konteksta o tome kako je područje korišćeno. Parker je rekao da je optimista da će misterija biti rešena jer je ovaj dodekaedar pronađen u području arheoloških iskopavanja, dok “mnogi od onih koji su pronađeni pre 200 ili 300 godina nisu imali konteksta gde su pronađeni”.

“Prilično je složena priča za ispričati da tek počinjemo da se zadirkujemo“, dodao je on.

Interesovanje za dodekaedrima postoji nešto manje od 300 godina kada je članovima 1739. godine učenog Antikvarnog društva u Londonu prikazan prvi poznati primerak. Među istraživačima različitih oblasti (arheologija, matematika, astronomija) postoji naučna rasprava koja je njihova namena mogla biti.

Uglavnom su nalaženim u rimskim provincijama u Galiji, Britaniji, Nemačkoj, a samo jedan potiče iz Mađarske. Međutim, u oblasti Mediterana, iz nepoznatih razloga, oni izostaju, piše portal „Sve o arheologiji“.
Budući da je najveća koncentracija dodekaedara u zapadnim provincijama Rimskog carstva, to je neke autore navelo da preispitaju njihovo poreklo i da ih dovedu u vezu sa Keltima.
Njihova težina se kreće od 35 do 580 g, a samo je jedan primerak težak čak 1 kg.

Slični postovi

Amerikanci tražili od Turske da pošalju svoj S-400s sistem Ukrajini?

Nikola Milnovic

Sankcije Protiv Rusije bi otežale Amerikancima da kupuju automobile

Nikola Milnovic

Alarm u 9 Država Meksika – Ukraden Visoko Radioaktivni Materijal

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija