Rusija možda gradi ogromno protivsatelitsko oružje bazirano na laseru

Istraga otvorenog koda sugeriše da Rusija gradi ogromno lasersko protivsatelitsko oružje u blizini Zelenčučke u jugozapadnom delu zemlje, Space.com izveštava. Ovo će mu omogućiti opciju mekog ubijanja da obori neprijateljske satelite.

 

U novembru 2021. Rusija je rasporedila protivsatelitsku raketu kako bi pokazala svoju sposobnost da obara špijunske satelite po želji. Ono što je trebalo da bude demonstracija tehničke veštine ispostavilo se kao potencijalno nepromišljena vežba koja je čak i živote astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici dovela u opasnost.

Iako bi ovo bio brutalan način da se zaustave radoznale oči na nebu, procene sugerišu da je takođe stvorio 1.500 komada svemirskog smeća koji su leteli unaokolo superzvučnim brzinama. Rusija možda neće morati da zauzme tako radikalan pristup u budućnosti ako se njihovo navodno protivsatelitsko oružje pojavi.

Sa porastom dronova, vojske prelaze na nove metode da im se suprotstave, kao što je ometanje dolaznih signala ili jednostavno gađanje dronova laserima dok se ne rastope ili dok im kola ne izgore. Sada Rusija planira da napravi korak dalje i upotrebi laser koji bi potencijalno mogao da zaslepi i satelite.

Prema istrazi sprovedenoj korišćenjem informacija u javnom domenu, rusko Ministarstvo odbrane gradi objekat u blizini radioteleskopa RATAN-600 u blizini Zelenčučke, projekat nazvan Kalina.

Prema istrazi objavljenoj u The Space Reviev, objekat je planiran pre mnogo godina, ali slike Google Earth-a pokazuju da je nedavno počela izgradnja postojećeg kompleksa za nadzor svemira kojim upravlja Ministarstvo odbrane Rusije.

Želja Rusije da cilja satelite je takođe možda bila odgovor na nedavna iskustva sa njenim vojnim operacijama u Ukrajini. Kako su brojni zapadni mediji tvrdili Spejs eks-ovi Starlink internet servisi su uništili rusku informativnu kampanju u Ukrajini, kao i to kako se kompanija Ilona Maska odbranila od navodnog ruskog hakerskog napada.

Izvršni direktor Spejs eks-a Ilon Mask je takođe rekao da njegova kompanija može postaviti satelite brže nego što bi ih protivnik mogao oboriti. Uz međunarodnu galamu oko anti-satelitskog testa, verovatno je da Rusija traži manje eksplozivne načine suprotstavljanja pretnjama sa satelita i projekat Kalina izgleda kao korak u tom pravcu.

Kao što je prošle godine rekao general svemirskih snaga Dejvid Tompson, Rusija i Kina svakodnevno gađaju američke satelite, a s obzirom da Kina takođe razvija alate za suprotstavljanje satelitima, možda su bliže nego ikada da to postignu.

 

Related posts

Ceo svet u strahu: Moguć RAT izmedju IZRAELA I IRANA

I dalje ne može da se pronadje telo Danke Ilić

Žene u Ukrajini bi mogle biti mobilisane za “novu kontraofanzivu”?

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare