Iran Izjavljuje: Došlo do terorističkog napada na Nuklearno postrojenje

Nuklearno postrojenje u Iranu pogodjeno je “terorističkim aktom” i to dan nakon što je ova zemlja otkrila nove napredne uranijumske centrifuge. Ovo je izjavio tamošni najviši nuklearni zvaničnik.
Nuklearno postrojenje

Kako su ljudi zasićeni više vestima oko korone, dolazi do sve više tenzija u svetu, od Ukrajine pa sve do Irana i Severne Koreje.  Sada iz Irana dolazi vest da je došlo do terorističkog akta protiv njihovog nuklearnog postrojenja. Zvaničnici ove zemlje još nisu nikog optužili, ali kako piše BBC, izraelski mediji sugerišu da je do incidenta došlo zbog Izraelskog sajber napada.

Ako je Izrael izazvao ovo, to dodatno pojačava tenzije između dve nacije, koje su već bile umešane u sukob u senci na širem Bliskom istoku.

Državna televizija citirala je Behrouza Kamalvandija, glasnogovornika iranskog civilnog nuklearnog programa, koji je obelodanio incident.

“Kamalvandi je rekao da srećom incident nije prouzrokovao nikakvu ljudsku štetu ili zagađenje”, kao i da je slučaj pod istragom.

Nije slučajno da se ovo sada dešava, jer je nedavno iranski predsednik Hasan Rouhani otvorio nove centrifuge na ovoj lokaciji, koja je ključna za program obogaćivanja uranijuma u zemlji. Ovo nije prvi put da je došlo do incidenta na ovoj lokaciji, recimo proše godine došlo je do požara u ovom podzemnom objektu, a vlasti su tvrdile da je to rezultat sajber sabotaže. Možda su ovoga puta takodje isti počinioci odgovorni.

Zašto se sumnja na Izrael?

Izraelska javna televizija Kan rekla je da se može pretpostaviti da je za incident odgovorna izraelska sajber operacija, pozivajući se na otkriće 2010. godine koje se ticalo kompjuterskog virusa Stuknet, za kojeg se veruje da su ga razvili SAD i Izrael, a koji je korišten za uništavanje centrifuga bas u ovom postrojenju.

Uzmite kokice Dame i Gospodo, verovatno ćemo imati prilike ove godine da slušamo o sve više ovakvih vesti, a možemo samo da se nadamo, da su lideri ovih zemalja koliko toliko pametni, jer nuklearno naoružanje nije za šalu. Možemo pretpostaviti da je ovo pokušaj da se zaustavi mogući razvoj Iranskog nuklearnog programa.

Svideo vam se članak? ocenite ga, i dole ostavite komentar. 

Related posts

Šta se desi kada kineski PREDSEDNIK Dodje u SAN FRANCISKO

Žene koje su Veštačka Inteligencija kradu novac od MUŠKARACA

Misteriozno ZUJANJE drži grad u Severnoj Irskoj budnim

5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare