IDIOKRATIJA
Image default

Veštačka Inteligencija pronašla potencijalni lek za rak – za 30 dana

Generativna Veštačka Inteligencija je korišćena u razvoju potencijalnog lečenja lekovima za vrstu raka jetre za manje od 30 dana – proces koji obično traje godinama.

Prema članku objavljenom u Chemical Science, naučnici su koristili DeepMind-ov AlphaFold da predvide strukturu proteina i na taj način ubrzaju razvoj leka za lečenje hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg oblika raka jetre.

Studiju su vodili nobelovac Majkl Levit, osnivač i izvršni direktor kompanije Insilico Medicine Aleks Žavoronkov i direktor Konzorcijuma za ubrzanje Univerziteta u Torontu Alan Aspuru-Guzik.

“Dok je svet bio fasciniran napretkom generativne AI u umetnosti i jeziku, naši generativni AI algoritmi su uspeli da dizajniraju moćne inhibitore mete sa strukturom izvedenom iz AlphaFold-a“, rekao je Žavoronkov na blogu.

Insilico-ova AI platforma je prvo otkrila novi, slab protein u raku jetre pod nazivom CDK20. Zatim su naučnici koristili AlphaFold da predvide strukturu ovog proteina. Ovaj prikaz je otkrio slabe tačke proteina, a AI platforma je korišćena za razvoj novog molekula koji može da napadne ovaj protein.

AlphaFold – koji je prošle godine rešio 50-godišnji veliki izazov u ​​biologiji preciznim predviđanjem proteinskih struktura za ceo ljudski genom – primenjen je na Pharma.AI, platformu za otkrivanje lekova koja je uključivala PandaOmics, biokomputacioni motor, i Chemistri42, generativnu hemiju motor.

Studija je bila dokaz koncepta za farmaceutske kompanije da nastave fazu kliničkog ispitivanja. U međuvremenu, Insilico traži načine za korišćenje AI za pojednostavljenje faze kliničkog ispitivanja.

Naučnici su takođe fokusirani na razvoj laboratorija koje se samostalno voze, nove tehnologije koja koristi veštačku inteligenciju za automatizaciju i napredno računarstvo kako bi se ubrzala molekularna otkrića.

Slični postovi

Oboren još jedan NLO Kod Kanadske Granice (video)

Nikola Milnovic

Haos Na Kosovu

Nikola Milnovic

Otkriveno: Francuska Elita Ide Na Tajne Večere a Narod Mora Poštovati Mere

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija