IDIOKRATIJA
Image default

Polovina američkih banaka ima potencijal za krizu?

Kako piše britanski Telegraf polovina američkih banaka je potencijalno nesolventna – tako počinje kreditna kriza.

Dvostruki krah u američkim komercijalnim nekretninama i američkom tržištu obveznica su se sukobili sa neosiguranim depozitima od 9 biliona dolara u američkom bankarskom sistemu. Takvi depoziti mogu nestati za jedno popodne u ovome sajber dobu.

Drugi i treći najveći propasti banaka u istoriji SAD usledili su u brzom nizu. Američki trezor i Federalne rezerve žele da verujemo da su „idiosinkratični“. To je opasna utaja.

Skoro polovina od 4.800 američkih banaka već troši svoje rezerve kapitala. Možda neće morati da obeležavaju sve gubitke na tržištu prema američkim računovodstvenim pravilima, ali to ih ne čini solventnim. Neko će preuzeti te gubitke.

„To je sablasno. Hiljade banaka je pod vodom“, rekao je profesor Amit Seru, stručnjak za bankarstvo sa Univerziteta Stanford. „Nemojmo se pretvarati da se radi samo o banci Silikonske doline i Prvoj republici. Veliki deo američkog bankarskog sistema je potencijalno nesolventan.

Potpuni šok monetarnog pooštravanja od strane Fed-a tek treba da pogodi. Veliko zdanje duga suočava se sa ivicom refinansiranja u narednih šest kvartala. Tek tada ćemo saznati da li američki finansijski sistem može bezbedno da smanji višak leveridža izazvan ekstremnim monetarnim podsticajima tokom pandemije.

Izveštaj Huverove institucije profesora Serua i grupe bankarskih stručnjaka izračunava da više od 2.315 američkih banaka trenutno ima sredstva koja vrede manje od njihovih obaveza. Tržišna vrednost njihovih kreditnih portfelja je 2 biliona dolara niža od navedene knjigovodstvene vrednosti.

Ovi zajmodavci uključuju velike zveri. Jedna od 10 najugroženijih banaka je globalno sistemski entitet sa imovinom od preko 1 bilion dolara. Tri druge su velike banke. „Nije problem samo za banke ispod 250 milijardi dolara koje nisu morale da prođu stres testove“, rekao je on.

Američki trezor i Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) smatrali su da su zaustavili krizu tako što su spasili neosigurane štediše Silikonske doline banke i Signature banke uz „izuzeće od sistemskog rizika“ nakon što su ovi zajmodavci propali u martu.

Bela kuća je odustala od opšte garancije za sve depozite jer bi to izgledalo kao socijalna pomoć za bogate. Osim toga, FDIC ima samo 127 milijardi dolara imovine (i manje uskoro) i možda će na kraju zahtevati sopstvenu pomoć.

Regulatori su zaplenili treću banku – First Republic – ove nedelje, a JPMorgan Chase & Co (JPM.N), najveća američka banka, preuzela je kontrolu.

Ukupni krediti bankarskog sistema porasli su drugu nedelju na 17,37 biliona dolara, što je dovelo do povećanja kredita i lizinga na rekordnih 12,11 biliona dolara, na nesezoniranoj osnovi, sa 12,07 biliona dolara u prethodnoj nedelji. Ipak, rast kredita je ujednačen poslednjih meseci: godišnja stopa rasta se ohladila sa dvocifrenog tempa krajem prošle godine na oko 9% kako se april završavao, što sugeriše da stroži uslovi počinju da usporavaju bankarske kredite.

Slični postovi

Nova Mala Sirena: Sve je danas UVREDLJIVO Čak je i tekst PESME OPTUŽEN!

Nikola Milnovic

Preko milion ljudi na ulicama Francuske – Makron i dalje ignoriše

Nikola Milnovic

Doktori u čudu – Žena Koja Urinira Alkohol

Nikola Milnovic
0 0 glasovi
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija