IDIOKRATIJA
Image default

Misteriozne smrti kripto MILIJARDERA

Još jedan kripto tajkun visokog profila umro je u misterioznim okolnostima, čime je broj sumnjivih smrtnih slučajeva povezanih sa kriptovalutama porastao na tri za manje od mesec dana.

Kako prenosi Dejli mejl, ruski milijarder Vjačeslav Taran poginuo je kada se helikopter kojim je putovao srušio u blizini Monaka. Kako navodi Mail, nesreća se dogodila po lepom vremenu, a još jedan neimenovani potencijalni putnik otkazao je putovanje u poslednjem trenutku.

Izveštaji u ukrajinskim medijima su ranije navodili da je Taran, koji je bio suosnivač trgovačke i investicione platforme Liberteks i grupe za trgovinu devizama ForekS Club, imao veze sa ruskom spoljnom obaveštajnom službom i tako navodno prao ruska sredstva koristeći različite kripto operacije.

Taran je samo najnoviji kripto-fokusirani preduzetnik koji je misteriozno umro poslednjih nedelja.

Samo prošle nedelje, osnivač kompanije za digitalnu imovinu sa sedištem u Hong Kongu Amber Group Tiantian Kullander iznenada je preminuo u snu. Ovaj 30-godišnjak je izgradio kompaniju u giganta vrednog 3 milijarde dolara.

U izjavi koju su objavili njegovi predstavnici, za Kulandera se kaže da je „poštovani vođa poznat i kao pionir u ovoj industriji. Njegova dubina znanja, njegova spremnost da sarađuje i želja da uvek pomogne drugima koristili su bezbrojnim početnicima i pojedincima.” U saopštenju se, međutim, ne pominje gde je i kako je Kulander preminuo. Izveštava se da njegova kompanija Amber ima manje od 10% izloženosti sada osramoćenoj i bankrotiranoj razmeni kriptovaluta FTX.

Kulanderova smrt dolazi samo nekoliko nedelja nakon još misterioznije smrti još jednog mladog kripto milionera.

Nikolaj Mušegijan pronađen je mrtav u blizini plaže Kondado u San Huanu u Portoriku.

Lokalna novinska agencija El Nuevo Dia je izvestila da je patrola na plaži 28. oktobra izvukla telo 29-godišnjaka iz okeana. U izveštaju se dalje kaže da je Mušegijan umro od utapanja nakon što su ga vukle morske struje.

Nekoliko sati pre njegove smrti, programer, temeljna figura u ranom razvoju DAO-a, stablekoina (povezani sa recimo cenom fiat falute) i Veb3 bezbednosti, objavio je na Tviteru da misteriozne snage, uključujući Mosad, CIA-u i „pedo krug“ planiraju da ga ubiju. Tvit je, kako je bilo i predvidljivo, podstakao brojne uzavrele teorije zavere.

“CIA i Mosad i pedo elita vode neku vrstu ucene trgovine ljudima iz Portorika i karipskih ostrva. Smestiće mi sa laptopom koji mi je podmetnula bivša devojka koja je bila špijun. Mučiće me do smrti,” napisao je on u tvitu koji gore vidite.

Ali to nisu jedini njihovi čudni tvitovi u kojima je upozoravao da će mu se nešto dogoditi, jer je često govorio protiv centralnih banaka, i zalagao se za prvobitnu svrhu kriptovaluta.

Uprkos ovim čudnim tvitovima kako pise thedailybeast vlasti u San Huanu nisu pronašle znake da je neko imao ulogu u njegovoj smrti usred istrage koja je u toku, a nekoliko Mushegijanovih prijatelja navelo je New York Postu da je smrt 29-godišnjaka možda bilo samoubistvo. Jedan izvor je rekao da je Mushegian bio paranoičan i da je pušio “ogromnu količinu” marihuane, iako je drugi izvestio da je Mushegian bio trezan šest meseci. „Bio je briljantan momak i uopšte ga ne bih nazvao osobom koja je verovala u teorije zavere“, rekao je investitor Majkl Terpin za novine. „… Ne vidim način na koji je ovo mogao biti nesrećan slučaj.“

E sada ono što je zanimljivo, Mushegian je napustio MakerDAO 2018. godine, navodno nezadovoljan što se projekat udaljava od prvobitnih ideala decentralizacije i suprotstavljanja vladi i tradicionalnom kapitalu. Kristensen je još uvek u velikoj meri uključen u protokol, koji je samo prošle nedelje odobrio veliko partnerstvo sa javnom kripto berzom Coinbase, a prošlog meseca je uložio 500 miliona dolara u državne obveznice SAD.

Mushegian je onda nedavno gradio RICO, decentralizovani stabilcoin zamišljen kao „duhovni naslednik“ DAI-a, MakerDAO-ovog stabilcoina, ali bi to, nasuprot tome, bilo dizajnirano „bez kompromisa“. Međutim, tokom svojih poslednjih dana, činilo se da je bio uveren da je ovaj njegov stabilcoin izazvao državne aktere koji su bili zabrinuti zbog potencijala kriptovalute da ugrozi dominaciju centralnog bankarskog sistema i da planiraju da ga ubiju.

Neki lideri u industriji, uključujući Amina Sulejmanija – izvršnog direktora Spanchaina i suosnivača Refleker-a, kompanije koja stoji iza RAI-a, stabilcoina koji podržava Ethereum i pod velikim uticajem Mushegijana – poslednjih dana su udvostručili svoja uverenja da je Mushegian ubijen.

2021 godine još jedan Bitkoin milijarder mrtav

Kontroverzni bitkoin milijarder Mirčea Popesku (41) iznenada je preminuo, ostavljajući za sobom ogromno kripto bogatstvo koje bi moglo da vredi čak dve milijarde dolara – i za koje neki spekulišu da bi moglo da bude izgubljeno zauvek.

Popesku, za koga se zna da je u jednom trenutku među najvećim pojedinačnim vlasnicima bitkoina na svetu, utopio se 2021 godine kod obale Kostarike u blizini Plaja Hermosa nakon što je otišao na jutarnje kupanje, prema izveštajima lokalnih novina.

Popeskua je navodno “odnela struja stoga je preminuo na licu mesta”.

Njegovu smrt su od tada potvrdile tri žene za koje se navodno znalo da su mu bliske, iako su drugi postavili pitanje da li je on zaista mrtav.

Njegova veb stranica, koju je prethodno aktivno održavao, nije ažurirana od 23. juna, 2021 godine.

Popesku, kontroverzna ličnost sa „dokumentovanim slučajevima seksizma i netrpeljivosti“, prema Nasdak.com, procenjeno je da drži najmanje desetine hiljada bitkoina, a neki procenjuju čak i veće vlasništvo.

Aleksandar Marder, istraživački analitičar za Cripto Briefing, rekao je na Tviteru da bi Popeskuovi bitkoini mogli biti izgubljeni zauvek, zajedno sa onima Džona Mekafija, pionira antivirusnog softvera koji se obesio u španskoj zatvorskoj ćeliji takodje 2021 godine.

Takodje tokom ovih smrti dolazi i do sloma FTX-a. Retko da je postojalo veće ime u svetu kriptovaluta  ove godine od Sem Bankman-Frieda, izvršnog direktora kripto berze FTX. Dakle, kada je ove nedelje postalo jasno da se kovrdžavi milijarder i njegova razmena suočavaju sa krizom likvidnosti, on više nije milijarder, a njegova razmena verovatno nije bila solventna, bacila je senku na ceo kripto prostor i poslala digitalne valute strmoglavo dole.

Ovo je uticalo da brojne bankarske institucije i političari počnu sve više vršiti pritisak na bitkoin i na kriptovalute i na njihovu regulativu, a neki čak tvrde da one nemaju nikakvih korisnih stvari.

Financial Times je čak napisao članak sa naslovom: Kriptofinansiranje: Bitcoin se susreće sa mejnstrim odbacivanjem, a članak dalje piše.

Bila je ovo teška godina za zagovornike kriptovaluta jer je njihov hrabri novi svetski manifest više puta potkopan padajućim cenama novčića i neuspesima kao što su stabilni koin TerraUSD, hedž fond Three Arrovs Capital i zajmodavci Voiager, BlockFi i Celsius.

Ali kolaps FTKS-a  je zaista presekao do srži. Svako otkriće o labavosti koja je prožimala razmenu produbila je sumnju da je kripto u osnovi pokvaren. Skeptici i oni koji su potpuno neprijateljski nastrojeni su u prevlasti. Nedeljama su me prijatelji pitali da li je FTKS poslednji ekser u kovčegu sa kriptovalutama.

Sada se postavljaju pitanja o tome da li kriptovalute treba regulisati kao finansije jer bi to dalo legitimitet koji skeptici kažu da ne zaslužuje. Formalna pravila bi otvorila vrata kriptovaluta tradicionalnim institucijama, potencijalno zarazeći finansijska tržišta na način na koji do sada nije.

Akademici Stephen Cecchetti i Kim Schoenholtz kažu da je vreme da se pusti spaljivanje kripta. Tokom ovonedeljnog FT kripto samita u Londonu, poznati skeptik Stiven Dil rekao je panelu članova industrije da su njihova poslovanja zasnovana na ekonomskom i tehnološkom apsurdu.

Na susednom bankarskom samitu FT-a ove nedelje, pitao sam bankare, uključujući kompanije JPMorgan i Societe Generale, da li je reputacija ugrožena kada ozbiljne firme flertuju sa tehnologijom blokčejna. Usledila je neugodna tišina od 10 sekundi pre nego što se razgovaralo o dugoročnim ciljevima.

A ako pitate Evropsku centralnu banku, konačno je vreme da prestanete da čekate da industrija koja više nije u nastajanju (prošlo je više od decenije, narode) pronađe svrhu.

Medjutim nekad vas sve ovo natera da se zapitate ima li makar ikakvih povezanosti ovi dogadjaji, naravno ne moramo sugerisati na smrti, već na pad kriptovaluta i uticaja politike u to kako bi kripto mogao da se reguliše, i kako bi imali razlog za to i implementiranje svojih digitalnih valuta o kojima se sve više flerta, od Britanije i Japana i njihovih centralnih banaka.

Japanska centralna banka počela je da planira eksperiment centralne banke sa digitalnom valutom (CBDC) sa glavnim finansijskim igračima u zemlji, navodi se u glavnom novinskom izveštaju medija Nikkei.

Banka Japana radi sa tri megabanke, kao i sa regionalnim bankama u azijskoj državi, a sledeće godine će isprobati digitalni jen, izvestio je Nikkei.

Borba za kontrolu finansija?

Slični postovi

Najveće tenzije još od doba hladnog rata, i pretnja upotreba Nuklearnog oružja

Nikola Milnovic

Snežana i Sedam Patuljaka Na Udaru Jer Ju Je Princ Poljubio Bez Odobrenja

Nikola Milnovic

SVEMIRSKA TRKA: Kina šalje 12 astronauta u Svemir do 2023. godine

Nikola Milnovic
5 1 glas
Article Rating
Pretplati se
Obavesti o
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
INFINITUM FORM Agencija